Haberler

18 Aralık 2012

TİKA'dan Arnavutluk'ta Balıkçılık Sektörüne Destek

Türk İşbirliği ve Koordinayson Ajansı Başkanlığı (TİKA)’nın desteği ile Arnavutluk Cumhuriyeti’nin Durres şehrinde bulunan Tiran Ziraat Üniversitesi Tarım ve Çevre Fakültesi Balıkçılık ve Su Ürünleri Bölümü’ne ait olan Balıkçılık ve Su Ürünleri Araştırma Merkezinde modern teknolojiyle donatılmış hidrokimya laboratuvarı kuruldu.

TİKA tarafından gerçekleştirilen proje ile Arnavutluk genelindeki deniz, göl ve rezervuar sularının hidrokimyasal tahlillerinin doğru ve güvenilir bir şekilde yapılmasını sağlayarak sürdürülebilir su ürünleri yetiştiriciliğinin geliştirilmesi ve sektörde verimliliğin artırılması yanında Tiran Ziraat Üniversitesi Tarım ve Çevre Fakültesi Balıkçılık ve Su Ürünleri Bölümü akademisyenlerinin ve öğrencilerin uygun koşullarda araştırma yapabilmelerine imkan sağlandı.

Projenin açılış töreni T.C Tiran Büyükelçisi Hasan S. Aşan, Arnavutluk Cumhuriyeti Eğitim ve Bilim Bakanı Myqerem Tafaj, Tiran Program Koordinatörü Yahya Gülseven, Tiran Ziraat Üniversitesi Rektörü Fatos Harizaj, Tiran Ziraat Üniversitesi Tarım ve Çevre Fakültesi Dekanı Ardian Maçi, üniversitenin akademik ve idari personeli ile medya mensuplarının katılımıyla gerçekleştirildi.

Açılış töreninde bir konuşma yapan T.C Tiran Büyükelçisi Hasan S. Aşan, TİKA’nın bağımsızlığının 100. yılını kutlayan Arnavutluk’un her yerinde gerçekleştirdiği başarılı projelerle bir marka haline geldiğini, Arnavutluk’un ihtiyaç duyduğu alanlarda projeler gerçekleştirdiğini ifade ederek; balıkçılık sektörüne destek kapsamında gerçekleştirilen projenin sektör çalışanlarına, balıkçılık ve su ürünleri bölümü akademik personeline ve öğrencilerine hayırlı olmasını diledi.

Arnavutluk Cumhuriyeti Eğitim ve Bilim Bakanı Myqerem Tafaj ise yaptığı konuşmada, Türkiye ile Arnavutluk’un ilişkilerinin mükemmel düzeyde olduğunu, özellikle de son dönemde bakanlığına bağlı üniversitelerle Türkiye üniversiteleri ve kurumları arasında üst düzey ilişkiler geliştirildiğini söyleyerek, Türkiye’yle geliştirilen üst düzey ilişkilerin somut ifadelerinden biri olan bu projeden dolayı TİKA’ya minnettar olduklarını belirtti. Bakan Tafaj, Eğitim ve Bilim Bakanlığı ile TİKA arasındaki mevcut işbirliğinin devam etmesini arzu ettiklerini ifade ederek, gerçekleştirilen bu projenin Arnavutluk ile Türkiye arasındaki iyi ilişkilerin bir sembolü olarak yerini alacağını söyledi.

Açılış töreninin ardından, Tarım ve Çevre Fakültesi Dekanı Ardian Maçi, hidrokimya laboratuvarının açılışına katılan T.C Tiran Büyükelçisi Hasan S. AŞAN’a, Arnavutluk Cumhuriyeti Eğitim ve Bilim Bakanı Sn. Tafaj’a ve diğer katılımcılara Başkanlığımız tarafından kurulan hidrokimya laboratuvarı hakkında bilgi verdi. Balıkçılık ve Su Ürünleri Araştırma Merkezi’nde hidrokimya laboratuvarı kurulmadan önce araştırma yapan öğrencilerin ve akademisyenlerin araştırmalarının yetersiz kaldığını belirten Maçi, TİKA tarafından gerçekleştirilen projeyle öğrencilerin ve akademisyenlerin modern teknoloji ile donatılmış koşullarda araştırma yapma imkanına kavuştuklarını ifade etti. Sözlerinin devamında Maçi, Balıkçılık ve Su Ürünleri Araştırma Merkezi Arnavutluk’un deniz, göl ve rezervuar sularının hidrokimyasal tahlillerinin yapıldığı tek merkezi olduğu ifade ederek gerçekleştirilen proje sayesinde tahlillerinin doğru ve güvenilir bir şekilde yapılacak olmasının balıkçılık sektörünün geliştirilmesi için büyük önem taşıdığını vurguladı.

Sonraki Haber

Manastır Askeri İdadisi TİKA Tarafından Restore Edilecek

Mustafa Kemal Atatürk’ün 1899 yılında mezun olduğu Manastır Askeri İdadisi, 1994 yılında "Atatürk Anı Odası" olarak 40 metrekarelik bir alanda kuruldu. Bu alan daha sonra 3 Ekim 1998’de 120 metrekareye çıkarılmış ve ziyarete açıldı. Türk...