Haberler

20 Şubat 2012

TİKA'dan Arnavutluk Cumhuriyeti'nde Yaşayan Mültecilere Destek

İç savaş, şiddet, çevre felaketleri gibi nedenlerden dolayı dünya üzerindeki mültecilerin sayısı her geçen gün artıyor. Kriz bölgelerinin sayısındaki yükseliş mültecileri doğrudan etkiliyor. Her dört mülteciden üçü, 3. Dünya ülkelerinden birinde yaşıyor ve milyonlarca mülteci evine dönmeden önce mevcut şartlar yüzünden yaşadıkları ülkelerde kendilerine uzanacak yardım elini bekliyor.

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA), faaliyet gösterdiği coğrafyalarda ilgili ülkenin vatandaşları kadar o ülkede yaşayan mülteciler için de projeler gerçekleştirmeye devam ediyor.

Arnavutluk Cumhuriyeti’nin başkenti Tiran’da bulunan ve Arnavutluk İçişleri Bakanlığı’na bağlı olarak faaliyetlerini sürdüren, 250 mültecinin barındığı Ulusal Mülteci Merkezi’ne yaşayan mültecilerin yaşam koşullarını iyileştirmek amacıyla TİKA tarafından mobilya ve donanım yardımı yapıldı.

Malzemeler, 10 Şubat 2012 tarihinde düzenlenen bir törenle mültecilere teslim edildi. Törene, T.C Tiran Büyükelçisi Hasan S. Aşan, Tiran Program Koordinatörü Yahya Gülseven, Koordinatör Yardımcısı Alaaddin Zoba, Arnavutluk Cumhuriyeti İçişleri Bakan Yardımcısı Avenir Peka, İçişleri Bakanlığı Vatandaşlık ve Mülteciler Genel Müdürü ve Mülteciler Ulusal Komisyonu üyesi Drita Avdyli, Ulusal Mülteci Merkezi Müdürü Skender Dedja ile çok sayıda yönetici katıldı.

Açılış töreninde bir konuşma yapan T.C. Tiran Büyükelçisi Hasan S. Aşan, TİKA tarafından Arnavutluk’ta gerçekleştirdiği projelerin yalnızca belli bir sektörle ve Arnavut halkıyla sınırlı kalmadığını, ülkedeki mültecilerin de bu projelerden faydalandığını söyledi. Aşan, Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı’na, Arnavutluk Cumhuriyeti’nde bugüne kadar gerçekleştirdiği projeler için teşekkür etti.

Arnavutluk Cumhuriyeti İçişleri Bakan Yardımcısı Avenir Peka ise yaptığı konuşmada, iç savaş, şiddet ve doğal felaketler gibi nedenlerle ülkelerinden ayrılıp Arnavutluk’a sığınan mültecilerin barınma ihtiyacının daha iyi koşullarda karşılanmasının ülkelerinin uluslararası alandaki saygınlığı açısından önemini vurguladı ve TİKA tarafından Ulusal Mülteci Merkezi’ne yapılan desteğin Türkiye’nin Arnavutluk’a duyduğu samimi dostluğun açık bir göstergesi olduğunu ifade etti.

TİKA Tiran Program Koordinatörü Yahya Gülseven, sağlanan destek ile mültecilerin 1951 tarihli “Mültecilerin Hukuki Statüsüne Dair Cenevre Sözleşmesi” ve diğer uluslararası belgelerden doğan bir takım haklarından faydalanmaları için uygun şartların oluşturulduğunu, bunun hem merkezde yaşayan mülteciler hem de Arnavutluk’un uluslararası saygınlığı açısından mutluluk verici olduğunu ifade etti.

Arnavutluk Resmi Radyo Televizyon Kurumu RTSH ve Arnavutluk Haber Ajansı olmak üzere çok sayıda medya kuruluşu tarafından takip edilen açılış töreni sırasında, Ulusal Mülteci Merkezi’nde yaşayan mülteciler, özellikle de TİKA’nın faaliyet gösterdiği Orta Asya ve Afrika ülkelerinden gelmiş olanlar, T.C. Tiran Büyükelçiliği ve TİKA Tiran Program Koordinasyon Ofisi yetkililerine büyük ilgi gösterdi.

Sonraki Haber

TİKA, Bosna-Hersek'te Her Alanda Projeler Gerçekleştirmeye Devam Ediyor

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA), 1995 yılından bugüne kadar Bosna-Hersek’te pek çok proje ve faaliyet gerçekleştirdi. TİKA tarafından yapılan çalışmalar, pek çok alanda ülkenin kurumsal alt yapısının güçlendirilmesini sağladı. Yeniden yapılanma sürecinde doğrudan...