Haberler

17 Nisan 2013

TİKA'dan Afganistan'a Tarım ve Hayvacılık Desteği

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı tarafından Afganistan’da inşa edilen Vardak İli Meydan Şehir ilçesinde bulunan “Meydan Şehir Süt Toplama ve Soğutma Merkezi” açıldı.

Günlük altı ton süt toplama ve soğutma kapasitesine sahip olan Meydan Şehir Süt Toplama ve Soğutma Merkezi’nin açılış törenine, Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, Sivas Valisi Zübeyir Kemelek, Kabil Büyükelçisi Basat Öztürk, Vardak Valisi Abdul Mecit Hugyani, Vardak İl İmar Ekibi Sivil Koordinatörü Muzaffar Yüksel, TİKA yetkilileri, RCC Kabil Bölge Komutanı Tuğgeneral Ali Rıza Kuğu ve diğer yerel yetkililer ile basın mensupları katıldı.

Vardak İli Meydan Şehir İlçesinde ekonomi, tarıma ve hayvansal üretime dayanıyor. İlçede üretilen sütlerin işlenmesi, değerlendirilmesi ve pazarlaması çok ilkel şartlarda yürütülüyor. Bu nedenle üreticilerin önemli ölçüde gelir kayıpları oluyor. İlçedeki hayvansal üretimden elde edilen gelirin artırılması, üretilen sütlerin piyasa değerinde satılması ve değerlendirilmesi ile mümkün olabilecek.

Proje kapsamında günlük süt toplama ve soğutma kapasitesi 6 ton olan “Meydan Şehir Süt Toplama ve Soğutma Merkezi” Projesi ile ilçede üretilen sütler değerlendirilerek, üreticilerin en önemli geçim kaynağı olan hayvancılık sektöründen elde ettikleri gelirin arttırılması amaçlanıyor.

Milli Savunma Bakanı Yılmaz ve beraberindeki heyet TİKA tarafından yapılan “Vardak Meydan Şehir Tarım ve Veterinerlik Enstitüsü” ile “Meydan Şehir Soğuk Hava Deposu” projelerini de yerinde ziyaret ederek yetkililerden bilgi aldı.

Vardak Meydanı Şehir Vilayeti Tarım ve Veterinerlik Enstitüsü

Vardak Vilayeti, çevre bölgeler ve özellikle başkent Kabil için tahıl deposu niteliği taşıyor. TİKA tarafından söz konusu bölgede tarımın ve hayvancılığın gelişmesine yönelik önemli çalışmalar yapmak üzere 2008 yılında Tarım ve Veterinerlik Meslek Lisesi olarak kurulan okul, 2010 yılında Tarım ve Veterinerlik Enstitüsü’ne dönüştürüldü. Tarım ve Veterinerlik Enstitüsü hem lise hem de enstitü olarak faaliyetlerine devam ediyor.

Meydan Şehir ve Seyid Abad Soğuk Hava Depoları

TİKA’nın desteğiyle yıllık elma üretim kapasitesi 260 bin ton olan Vardak Vilayeti Seyid Abad şehrinde bin tonluk; Meydan Şehir ’de ise beş yüz tonluk soğuk hava deposu inşa edilerek halkın hizmetine sunuldu. Söz konusu soğuk hava depoları sayesinde Vardak Vilayeti’nden yurt dışına elma ihracatı yapılmaya başlandı.

Sonraki Haber

TİKA, Etyopya Kalkınma Bankası ve Türkiye Kalkınma Bankası Arasında Teknik İşbirliği Mutabakat Zaptı İmzalandı

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı, Etyopya Kalkınma Bankası ve Türkiye Kalkınma Bankası arasında teknik işbirliği mutabakat zaptı, Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı binasında imzalandı. İmza törenine, TİKA Başkanı Dr. Serdar Çam, Etyopya Kalkınma...