Haberler

23 Ekim 2011

TİKA'da Özbekistan'da Sürdürülebilir Sağlık İşbirliği Projelerine Devam Ediyor

Özbekistan Kemik İliği Nakil Merkezi Doktorlarına Türkiye’de Eğitim Gördü
Türk İşbirliği ve Kalkınma İdaresi Başkanlığı (TİKA) tarafından Özbekistan’da Kemik İliği Nakli Merkezi, Taşkent Hematoloji ve Kan Nakli Bilimsel Araştırma Enstitüsü bünyesinde 2011 yılı Ocak ayında hizmete açıldı.

Merkezin faaliyete geçmesinde teknik ve mimari yatırımlar kadar hizmet verecek sağlık personelinin de eğitilmesi gerekiyordu. Projelerin sürdürülebilirliğini hedefleyen TİKA’nın destekleri doğrultusunda, Kemik İliği Nakli Merkezinde görev yapan doktorlardan ve biyologlardan oluşan ekip geçtiğimiz günlerde Ankara Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Hemotoloji, Onkoloji Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kemik İliği Transplantasyon Merkezi ve Kök Hücre Laboratuvarında bir ay sürecek eğitim programına katıldı.

Kemik İliği Transplantasyon Merkezi’nde yapılan tanı ve tedavi işlemleri ile Kök Hücre Laboratuvarında yapılan tetkikleri yerinde inceleyen Özbek doktorlar ve biyologlar eğitim programını başarı ile tamamladı.

Hematoloji ve Kemik İliği Nakli Alanında İşbirliği Projesi

TİKA ve Özbekistan Sağlık Bakanlığı Hematoloji Enstitüsü işbirliğinde 2008 yılında başlatılan “Hematoloji ve Kemik İliği Nakli Alanında İşbirliği Projesi” kapsamında Hematoloji Enstitüsü bünyesinde Özbekistan’ın ilk Kemik İliği Nakli Merkezi kuruldu.
Proje kapsamında, 2008-2010 döneminde Enstitü’de çalışan 16 doktor ve 2 hemşire Ankara’daki Bayındır Hastanesi, Dışkapı Çocuk Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi ve Ankara Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Hematoloji Onkoloji Eğitim Araştırma Hastanesi’nde 1 ila 3 ay arasında değişen sürelerde eğitim gördü. 2009 yılı içerisinde, Enstitü tarafından Kemik İliği Nakli Merkezi kurulması için tahsis edilen bina, TİKA tarafından modern tıbbi cihazlarla donatıldı. Enstitü tarafından 2010 yılı içerisinde bina içerisinde gerekli düzenlemelerin yapılması ve havalandırma sisteminin kurulması sonucunda çalışmaya hazır hale gelen merkez hizmete açıldı.

Kemik İliği Nakli Merkezi’nin faaliyete geçmesiyle, daha önce kemik iliği nakli için başka ülkelere gitmek zorunda kalan hastaların kendi ülkelerinde tedavi olmasına olanak tanındı. Türkiye-Özbekistan arasında gerçekleştirilen sağlık işbirliği projelerini başarı ile sürdüren TİKA; merkezin kurulmasından, sağlık personelinin eğitimine kadar bütün aşamaları takip etti.

Türkiye’nin desteği ve TİKA’nın koordinasyonunda, binlerce hasta Kemik İliği Nakil Merkezinde tedavi olacak.

 

Sonraki Haber

Türk Doktorlar Uganda'da Şifa Dağıtıyor

Türkiye’nin diğer ülkelerle gerçekleştirdiği işbirliği ve insani yardım faaliyetlerinde hiçbir mükerrerlik olmaması için koordinatörlük görevini başarı ile yürüten Türk İşbirliği ve Kalkınma İdaresi Başkanlığı (TİKA), Somali’den Uganda’ya, Cibuti’den Kenya’ya kadar Doğu Afrika kıtasında hayatı ve...