Haberler

27 Aralık 2018

TİKA ve Yeryüzü Doktorları Sudanlı Hastalara Umut Oldu

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) ve Yeryüzü Doktorları Derneği işbirliğinde Nyala-Sudan Türkiye Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde bölge şartlarında tedavi edilemeyen 51 zorlu ameliyat gerçekleştirildi.

Sudan’ın Darfur bölgesinde en önemli sağlık sorunlarından olan fistül hastalığının tedavisine destek amacıyla TİKA’nın desteğiyle Yeryüzü doktorları Sudan’da 1 hafta boyunca 51 ameliyat gerçekleştirdi. 2014 yılında TİKA’nın inşa ettiği ve donanımını sağladığı Nyala-Sudan Türkiye Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde gerçekleştirilen ameliyatlara 4 jinekolog, 2 hemşire ve 1 anestezistten oluşan sağlık ekibi katıldı.

Ameliyatlardan sonra açıklama yapan Nyala Eyaleti Sağlık Bakanı Muhammed Ebubekir Ali, “Bölgenin en önemli sağlık problemlerinden olan fistül hastalığı tedavisi için ameliyatları gerçekleştiren Yeryüzü doktorları sağlık ekibine ve TİKA’ya teşekkür ediyorum” dedi.

TİKA Sudan Koordinatörü Celalettin Güngenci de, TİKA olarak Sudan’da sağlık alanında birçok proje gerçekleştirdiklerini özellikle doğum öncesi ve sonrasında meydana gelen anne ve çocuk ölümlerini en aza indirmek için ebe eğitimi projelerine devam ettiklerini aktardı. Yeryüzü doktorları sağlık ekibi tarafından 51 başarılı ameliyatın yapıldığını vurgulayan Güngenci, “ Sudan’da yaygın olan fistül hastalığına karşı yürütülen mücadeleye her türlü desteği vereceğiz. Ameliyatları gerçekleştiren Yeryüzü Doktorları sağlık ekibine ve gösterdikleri ev sahipliğinden dolayı Nyala Sudan Eğitim ve Araştırma Hastanesi yönetici ve çalışanlarına teşekkür ediyorum.” dedi.

Yeryüzü Doktorları Proje Koordinatörü Furkan Terzi ise ülkede gerçekleştirilen bazı ameliyatların ilk defa yapıldığını belirterek, "Sudan'da fistül hastalığı çok yaygın. Erken yaşta hamilelik, doğum esnasında sağlık hizmetine ulaşamama, yanlış doğum yöntemleri gibi nedenlerden ötürü sürekli idrar kaçırmaya sebebiyet veren fistül hastalığı, kadınları sosyal yaşamlarında büyük sıkıntılara sokuyor." ifadelerini kullandı.

2006 yılından bu yana Sudan’da faaliyetlerine devam eden TİKA, sağlık altyapısının geliştirilmesine yönelik birçok proje gerçekleştirdi. Laperaskopik cerrahi ve anne çocuk sağlığı alanlarında 2016 yılında TİKA tarafından Sudan’da başlatılan eğitimlerin Acil Tıp ve Kapasite Geliştirme Eğitimlerini içine alarak 2019 yılında da devam edecek.

Sonraki Haber

TİKA'dan 2018'de 5 Kıtada Proje

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA), 2018'de insanı merkeze alan "Türk Tipi Kalkınma Yardım Modeli" anlayışıyla Türkiye'nin tecrübesini, birikimini ve dostluk elini 5 kıtaya ulaştırdı. TİKA, Orta Asya'dan Balkanlar'a, Afrika'dan Latin Amerika'ya kadar geniş bir coğrafyada başta...