Haberler

27 Mart 2016

TİKA Ürdün’de Hicaz Demiryolu Müzesi Kuracak

TİKA Amman Program Koordinasyon Ofisi’nin resmi açılışı Başbakan Sayın Ahmet Davutoğlu’nun Ürdün ziyareti ile gerçekleştirildi. Ziyaret sırasında imzalanan protokol ile  Hicaz Demiryolu Amman Tren İstasyonu’nu TİKA tarafından restore edilerek, müzeye dönüştürülecek.

TİKA Ürdün’de yeni faaliyet göstermeye başlamasına rağmen projeleriyle ülkede etkin bir rol oynuyor. Bu çerçevede TİKA eğitimden restorasyona, sağlık alanından insani yardıma kadar birçok alanda projelere imza atıyor.

Hicaz Demiryolu Amman Tren İstasyonu’nun Restorasyonu ve Müze İnşası

II. Abdülhamid Han döneminin en önemli projelerinden biri olan Hicaz Demiryolu, 1900-1908 yılları arasında Şam ile Medine güzergahında inşa ettirilmiştir. Demiryolunun yapımına 1 Eylül 1900 tarihinde Şam ile Der’a arasında başlanmıştı. Şam’dan Medine’ye doğru inşasına başlanan hat; 1903 yılında Amman’a, 1904’te Maan’a, 1 Eylül 1906 yılında Medayin-i Salih’e ve 31 Ağustos 1908 yılında Medine’ye ulaştı. Hicaz Demiryolu hattının ana istasyonları arasında Amman’ın yanı sıra Şam, Der’a, Katrana ve Maan istasyonları da yer alıyor.

Eğitim eksikliği, ekonomik yetersizlik, bakımsızlık, nedeniyle uzun süre sahipsiz kalmış olan Amman Tren İstasyonu’nda bulunan tarihi üç yapı, çeşitli nedenlerle bozulma sürecine girmişti. Bu nedenle Amman Tren İstasyonu’nda istasyon görevlileri için lojman olarak inşa edilen üç adet yapıya fonksiyon verilerek restorasyonunun yapılması ve yanına çevresine uyumlu yaklaşık 1500 m² alanlı yeni bir Hicaz Demiryolu’nun tamamının anlatıldığı müze binasının yapılması için TİKA tarafından projeleri hazırlandı.

Ürdün’de Mültecilere Yardım

TİKA ve Ürdün Haşimi Krallığı Hayır Kurumu işbirliğinde Başkent Amman’ın 4 farklı bölgesinde 1500 aileye gıda ve battaniye dağıtımı yapıldı. Yardım yapılan ailelerin %70’i Suriyeli mülteciler, % 30’u Filistinli Ürdün vatandaşlarından oluşuyor. Ülkede toplam 1 milyon 375 bin Suriyeli mülteci bulunurken bunların sadece 110 bini Suriyeli mülteci kamplarında yaşıyor.

TİKA Ürdün’de, sosyo-kültürel programlar kapsamında, toplumun ve üst düzey yöneticilerin dikkatlerini yetim ve engelli sorunları üzerine çekmek, bu konuda kamuoyu oluşturmak amacıyla ''Tarihe Yolculuk ve Sosyal Sorumluluk” sloganıyla Ürdün’de 12 kampta yaşayan Filistinli 200’den fazla yetim ve engelli çocuk iftar sofrasında buluşturdu.

Türkiye ile Ürdün arasında her alanda kardeşlik, dostluk köprüleri kurmak, ilişkileri güçlendirmek amacıyla İstanbul Büyükşehir Belediyesi Spor Kulübü işbirliği ile Ürdün Güreş Federasyonundan 15 kişilik milli sporcunun Türkiye’de eğitim almasına TİKA tarafından destek sağlandı. 

Sonraki Haber

TİKA'dan Arnavutluk'ta Tarım ve Hayvancılık Alanında Uzman Desteği

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı’nın (TİKA) desteği ile T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nda görevli uzmanlar Arnavutluk’un çeşitli bölgelerinde tohumluk patates ve hayvan sağlığı konularında çalışma ziyaretlerinde bulundu. TİKA’nın desteğiyle Arnavutluk’u ziyaret eden T.C....