Haberler

18 Haziran 2017

TİKA Ukrayna’daki Yaşlılara Sahip Çıkıyor

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) tarafından Ukrayna’nın Çerkası Vilayetinde bulunan Geriatri Pansiyonu’na tadilat ve donanım desteğinde bulunuldu.

Ukrayna’nın merkezi konumundaki Çerkası Vilayetinde bulunan Geriatri Pansiyonu kuruluşunun 40. yıldönümü ve aynı zamanda Zafer ve Anma günü vesilesiyle düzenlenen etkinlikler kapsamında, TİKA tarafından tadilat ve donanımı gerçekleştirilen Çerkası Geriatri Pansiyonu hizmete açıldı.

Çerkası Valisi Yuriy Tkaçenko, Valilik olarak Çerkası Bölgesinde olumlu sosyal ortamın oluşturulması için elinden geleni yaptıklarını, ancak kısıtlı bütçe imkânlarından ötürü her ihtiyacı karşılayamadıklarını ifade ederek, “Ne mutlu bizlere ki Türk dostlarımız hep yanımızdadır. TİKA desteğiyle Çerkası Bölgesinde birçok önemli projeye imza atıldı. Pansiyonunuzda yapılan çalışmalar da işbirliğimizin en parlak örneklerindendir. Valilik ve tüm Çerkası Bölgesi adına taleplerimize duyarlık gösteren TİKA’ya minnettarım” dedi.

TİKA Ukrayna Program Koordinatörü Hacı Bayram Bolat ise, TİKA’nın Ukrayna kalkınma önceliklerine göre muhtelif alanlarda faaliyet gösterdiğinin altını çizerek, sosyal alana özel önem atfedildiği paylaştı. Ukrayna milli şairi ve kahramanı Taras Şevçenko memleketi olan Çerkası Bölgesinde proje yapmaktan memnuniyetini dile getiren Bolat “Büyüklere saygı tüm dinlerin temelindedir. Yaşlılarımıza saygı ve sevgi göstermek Türk kültürünün ayrılmaz bir parçasıdır. Ukrayna toplumunda da aynı geleneklerin yaşatıldığına şahit oluyoruz. Karadeniz havzasının iki önemli ülkesi olan Türkiye ve Ukrayna arasındaki ilişkiler dostluk ve işbirliği temeline dayanmaktadır. Batı Ukrayna halkı, I. Dünya Savaşı sırasında şehit düşen askerlerimizin şehitliklerine sahip çıkmıştır. Minnettarlık borcu olarak şehitliklerimizin bulunduğu topraklarda proje yapmaktayız. Saygıdeğer pansiyon sakinleri, size destek sağlamayı da minnettarlık borcu biliriz” şeklinde konuştu.

Konuşmaların akabinde, Valilik ve medya temsilcileri ile Çerkası Geriatri Pansiyonu binası gezildi. TİKA tarafından yapılan tadilat çalışmaları neticesinde Pansiyonun yemekhane ve mutfak bölümlerinin fiziki şartları iyileştirildi. Yine TİKA tarafından temin edilen donanım malzemeleri ile engellilerin fizik tedavisi için elverişli koşullar oluşturuldu. 160 yatak kapasiteli Çerkası Geriatri Pansiyonunda destek ve tıbbi yardıma ihtiyaç duyan engelli, malulen emekli ve eski gazilere konaklama ve bakım hizmetleri sunuluyor.

Pansiyon bünyesinde faaliyet gösteren Rehabilitasyon Merkezinde hastaların felç geçirmesi sonrasında sakatlığın önüne geçilmesine yönelik özel rehabilitasyon programları uygulanarak bu alanda başarılar kaydediliyor. 

Sonraki Haber

Sırbistan’daki Ram Kalesi TİKA Desteği ile Restore Ediliyor

Sırbistan’ın Veliko Gradiste Belediyesi sınırları içinde bulunan Ram Kalesi, Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) tarafından restore ediliyor. Bu yıl başlatılan restorasyon çalışmalarının önümüzdeki yıl içinde tamamlanması planlanıyor. 1483 yılında Tuna Nehri’nin sağ kıyısında...