Haberler

03 Ocak 2013

“TİKA, Türkiye'dir”

Bu yıl “İnsani Diplomasi” temasıyla düzenlenen 5. Büyükelçiler Konferansı 2 Ocak 2013 tarihinde Ankara JW Marriott Otel’de başladı. Dışişleri Bakanı Prof. Dr. Ahmet Davutoğlu, “Türkiye’nin Yurt Dışındaki Beşeri Varlığı ve Kalkınma Yardımları” başlıklı oturumda Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ’dan önce bir sunuş yaptı.

Olağan Üstü Bir Başarı Hikayesi Somali

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı’nın (TİKA) insani diplomasinin araçlarından bir tanesi olduğunu belirterek, “Türkiye en hızlı yükselen donör ülke. TİKA da bunun en önemli aracı olarak uluslararası alanda artık bir marka haline gelmiş bir kurum. Afrika’da TİKA dediğiniz zaman apayrı bir anlam var. Önce yüzler gülüyor sonra hemen bir yardım geleceği düşüncesiyle her türlü alanı açıyorlar” dedi.

Davutoğlu, TİKA, Yurt Dışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı ile Diyanet İşleri Başkanlığı’nın faaliyetleri konusunda istişarelerde bulunacaklarını söyledi.

TİKA, Diplomasinin Yollarını Hazırladı

Konferansın açılışında yaptığı konuşmada çok olağanüstü bir başarı hikâyesi olarak Somali’den bahsettiğini hatırlatan Davutoğlu, “Somali’de yapılan çalışmalarda bütün bu kurumlarımızın büyük desteği oldu” cümleleri ile konuşmasına devam etti.
TİKA’nın Somali’de yollar yaptığına işaret eden Davutoğlu, ’Tabiri caizse TİKA diplomasinin yollarını hazırladı” dedi. Diyanet İşleri Başkanlığı’nın çalışmalar yaptığını, öğrenciler getirdiğini belirten Davutoğlu, Somali’de entegre bir çalışma yürütüldüğünü kaydetti.
Davutoğlu, Balkanlar, Orta Asya ve Kafkaslar söz konusu olduğunda Yurt Dışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı’nın çok önemli bir boşluğu doldurduğunu, Türkiye’nin stratejisinin en önemli kurumlarından biri haline geldiğini ifade etti.

Afrika’da Ne Zaman Kimle, Hangi Ülkeyle Görüşürsek Görüşelim, İlk Talepleri ’TİKA Buraya Ofis Açsın’ Oluyor

Davutoğlu, TİKA’nın insani yardım konusunda son yıllarda dünyada en hızlı yükselen kuruluşlardan biri haline geldiğine işaret ederek, şunları kaydetti: ’Türkiye en hızlı yükselen donör ülke. TİKA da bunun en önemli aracı olarak uluslararası alanda artık marka haline gelmiş bir kurum. Afrika’da TİKA dediğiniz zaman apayrı bir anlam var. Önce yüzler gülüyor sonra hemen bir yardım geleceği düşüncesiyle her türlü alanı açıyorlar. Afrika’da ne zaman kimle, hangi ülkeyle görüşürsek görüşelim, ilk talepleri ’TİKA buraya ofis açsın’ oluyor. Çünkü biliyorlar ki Afrikalı kardeşlerimiz, biz hiçbir yere herhangi başka kaygılarla gitmiş değiliz. Sadece insani yardım düşüncesiyle gidiyoruz. İnsani diplomasi dediğimizde TİKA bunların araçlarından bir tanesi.” “Bütün bu kuruluşlarımıza teşekkür borçluyuz” diyen Davutoğlu, bugünkü oturumlardan birinde de Yüksek Seçim Kurulu Başkanı Ali Em’in kendileriyle birlikte olacağını, hükümetin yurt dışında yaşayan Türk vatandaşlarına bulundukları ülkelerde oy kullanabilme imkanı konusundaki taahhüdü çerçevesinde istişari toplantı yapacaklarını belirtti.

Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, “2 milyar 263 milyon dolar civarında, Türkiye bir kalkınma yardımı yaptı” dedi. ’Türkiye’nin Yurtdışındaki Beşeri Varlığı ve Kalkınma Yardımları” oturumunda konuşan Bozdağ, büyükelçilere Türkiye’nin yurt dışındaki yatırımları, yardımları ve yurt dışında yaşayan Türklerin problemleriyle ilgili bilgi verdi.

“Türkiye ülkesi ve milletiyle birlikte yardım elini uzatan dünyada belki de tek ülkedir” diyen Bozdağ, bir yandan bütçe kaynaklarıyla kalkınma yardımları yapılırken, diğer taraftan da sivil toplum kuruluşları ve Türk halkının “gönül hazinesinden Allah rızası için verdikleri paralarla” yardımlara ortak olduğunu vurguladı.

Dünyada Bunun Benzeri Yok

Somali, Myanmar ve Pakistan için yapılan halk desteklerini bunun en somut örneği olarak nitelendiren Bozdağ, “Dünyada bunun benzeri yok. Türkiye’nin Somali’ye yaptığı yardımları soranlara bunların neredeyse yüzde 100’e yakınının halk desteğiyle yapıldığını söylediğimiz zaman muhataplarımız buna inanamıyor.

’Nasıl yani’ diyerek bizden ilave cevap istiyor. İşte bizim milletimiz böylesine büyük, böylesine yardımsever, böylesine alicenap bir millettir ve yurt dışında yapılan bütün yardımlarda bunu yakından görüyoruz” diye konuştu. Somali’de yaşanan dram üzerine Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın beraberindeki heyetle Mogadişu’ya gittiğini hatırlatan Bozdağ, ziyaret sırasında yaşananlardan da örnekler verdi.

Somalilerin bu ziyareti “Bir milat olarak, son 20 yıl içinde Somali’nin başına gelmiş en önemli hadise” olarak gördüklerini söyleyen Bozdağ, bu ülkede yapılan yatırımlara ilişkin bilgi verdi.

Bozdağ, Türkiye Büyükelçiliği’nin ve TİKA Koordinasyon Ofısi’nin açıldığını ifade eden Bozdağ, şöyle devam etti: “Bizim büyükelçiliğimiz ve yardım kuruluşlarımız orada olana kadar Birleşmiş Milletlerin (BM) Somali Temsilcisi dahi Nairobi’de bulunuyordu. Oraya gidemiyorlardı. Ama Türkiye’nin büyükelçisi oraya gittikten sonra, havayolları oraya uçtuktan sonra BM temsilciliğini Nairobi’den

Mogadişu’ya taşımak zorunda kaldı. Yani isteyerek taşıdığı kanaatinde değilim. O nu da paylaşmak istiyorum. Çünkü Türklerin arazide bütün güvenlik risklerine rağmen bu çalışmaları yapmaları onların orada durmasını zorlaştırdı ve onlar da oraya taşıdı.”

“TİKA’yı Gördüğü Zaman Herkesin Türkiye Aklına Geliyor”

TİKA’nın 34 koordinasyon ofisi ile 100’den fazla ülkede faaliyet gösterdiğini kaydeden Bozdağ. 2002 yılına göre hem TİKA’nın bulunduğu ülke sayısının arttığını hem de faaliyet alanının da genişletildiğini bildirdi. Bozdağ, şunları söyledi: “2002 yılında TİKA vasıtasıyla yapılan yardımlara baktığınızda 86 milyon dolar civarında bir kalkınma yardımı yapıldığını görüyoruz. 2012 yılı resmi kalkınma yardım sonuçları 2 milyar 263 milyon dolar civarında Türkiye bir kalkınma yardımı yaptı. Bunun 1 milyar 273 milyon doları resmi yardım, 1 milyar 150 milyon doları da STK’lar ve diğer yollarla yapılan yardımlardan oluşmaktadır.”

“TİKA’nın Yaptığı Çalışmalar Bütün Ülkeler Tarafından Takdirle Karşılanıyor”

TİKA’nın 2002 yılına kadar ki dönemde 2 bin 241 eser onarımı ve proje hayata geçirdiğini ifade eden Bozdağ, 2002 sonrasında ise 10 bin 86 proje gerçekleştirdiğini söyledi.

Bozdağ, ’TİKA’nın bu yaptıkları bütün ülkeler tarafından takdirle karşılanıyor. 2011 yılında OECD ülkeleri arasında TİKA Yükselen donör ülke ilan edilmiştir. Türkiye’nin başka yerlere üyelik için ne kadar mücadele ettiğini görürken burada OECD’nin Kalkınma Yardımları Komitesi (DAC) Başkanı ’Türkiye’yi DAC’ta görmek istiyoruz’ diye Türkiye’ye davetini iletti ve Türkiye’nin bu alanda yaptığı yardımlar Türkiye’nin yüz akı olmaya ve Türkiye’yi yurt dışında güçlü kılmaya devam ediyor” değerlendirmesinde bulundu.
Bozdağ, TİKA’nın 2011 projelerinin 8051nin Kafkaslar ve Orta Asya’da, 4251 Balkanlarda ve 202’sinin de Ortadoğu ve Afrika’da gerçekleştirildiğini belirtti.

“TİKA’yı gördüğü zaman herkesin Türkiye aklına geliyor” diyen Bozdağ, Makedonya’da gerçekleşen bir olayda, “TİKA nedir” diye soran çocuğuna bir kadının ’Yavrum TİKA camilerimizi onarıyor. Çocuklarımıza burs veriyor. TİKA Türkiye’dir” dediğini anlattı. TİKA’nın başarısının aynı zamanda büyükelçilerin de başarısı olduğunu dikkat çeken Bozdağ, büyükelçilerin destekleri ve koordinasyon desteği olmadan TİKA’nın bu başarıları ortaya koyamayacağını dile getirdi. Bozdağ, “TİKA büyükelçilerimizle işbirliği ve dayanışma içerisinde onların rehberliği ve öncülüğünde faaliyetlerini sürdürmeye devam edecektir” ifadelerini kullandı.
Bozdağ’ın konuşmasının ardından toplantı, soru cevap bölümüyle basına kapalı devam etti

Sonraki Haber

Kalkınma İşbirliği Projelerinde Yeni Bir Ülke: Gabon

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın 6-8 Ocak 2013 tarihleri arasında Orta Afrika ülkelerinden Gabon’a düzenlediği ve geniş bir heyet katılımıyla gerçekleştirilen resmi ziyaret Gabon tarihinin en büyük diplomatik ev sahipliği anlamına da geliyor. Bu gezi boyunca...