Haberler

22 Şubat 2013

TİKA, Türkiye ve Macaristan Arasında Yeni Köprüler Kuruyor

Tarihi ve kültürel mirasın korunması ve gelecek nesillere en güzel şekilde aktarılabilmesi adına sayısız proje ve çalışma yürüten TİKA, Macaristan’daki Osmanlı eserlerine yönelik attığı adımlar sayesinde Türk- Macar ilişkilerinin gelişmesine önemli katkı sağlıyor.

TİKA 2012 yılının eylül ayından bu yana iki ülke arasındaki dostane ilişkilere yeni bir boyut kazandırdı. Türk ve Macar halklarının ortak tarihine ışık tutacak bir dizi proje TİKA ve Macar makamlarının karşılıklı görüşmeleriyle olgunlaşıp uygulanabilir duruma geldi. Türkiye ile Macaristan arasındaki kültürel ve ekonomik ilişkilerin artarak devam edebilmesine katkı sağlayacak bu projelerle ilgili başlatılan görüşmeler 5 Şubat 2013 tarihinde Başbakan Sayın Recep Tayyip Erdoğan ‘ın Macaristan ziyaretiyle imzalanan mutabakat zaptıyla daha somut bir hal aldı.

TİKA’nın Macar Makamlarıyla İlk Temasları
17-19 Eylül 2012 tarihinde TİKA Başkanı Serdar Çam başkanlığındaki TİKA heyetinin Macaristan’a gerçekleştirdiği Çalışma ziyaretiyle iki ülke arasında tarihi ve kültürel eserlerin korunması adına faydalı görüşmeler yapılmıştı. Bu ziyaretle Türk ve Macar tarihinin ortak noktaları yerinde görülmüş ve müşterek kültürel mirasın korunması konusunda iki ülkenin işbirliği içinde hareket edebilmesine yönelik önemli temaslar kurulmuş oldu.

Bu temasların ardından 21 Kasım 2012 tarihinde Ankara’daki Macaristan Büyükelçiliğinde, TİKA Başkanı Dr. Serdar ÇAM ile Zigetvar Belediye Başkanı János Kolovics, basın mensuplarının da katıldığı törenle iki farklı metne imza attı. İlk olarak Macaristan’daki Osmanlı eserlerinin ve Zigetvar ’da bulunan Türk Evinin restorasyonunu kapsayan ve iki ülke ortak tarihini korumaya yönelik, karşılıklı iyi niyete dayalı bir mutabakat zaptı imzalandı. Ardından Kanuni Sultan Süleyman’ın son seferini yaptığı Zigetvar Kalesinde Padişah’ın iç organlarının gömülü olduğu türbenin yeniden inşa edilebilmesi için yerinin belirlenebilmesi amacıyla Araştırma Destek Anlaşması imzalandı. Bu anlaşmayla birlikte Macaristan’daki Osmanlı eserlerinin arkeolojik ve tarihi araştırmalar yapılarak bulunup yeniden ihya edilmesi ve Türk-Macar Ortak tarihinin gün yüzüne çıkartılması hedefleniyor.
İki ülkenin işbirliği konusunda gösterdiği karşılıklı iyi niyetin devamı olarak Macar Kalkınma bankası Başkanı beraberindeki heyetle Türkiye’ye bir ziyaret gerçekleştirdi. TİKA Başkanı Dr. Serdar Çam’ın onurlarına verdiği yemekte bir araya gelen Türk ve Macar heyetler ortak çalışma alanları ve ilişkilerin geliştirilebilmesi için yapılabilecek çalışmalar hakkında fikir alışverişinde bulundu.
 
5 Kişilik Uzman Heyetin Macaristan’a Çalışma Ziyareti
Macaristan Ankara Büyükelçiliğinde atılan imzalara istinaden TİKA, Vakıflar Genel Müdürlüğü ve Kültür ve Turizm Bakanlığı uzmanlarından oluşan beş kişilik heyet Macaristan’a çalışma ziyareti gerçekleştirdi. Bu ziyaretle Kanuni Sultan Süleyman Camiinin rekonstrüksiyonu projesi ve Zigetvar’daki Tarihi Türk Evinin yeniden dekore edilerek hizmete açılması için gereken çalışma planı belirlendi.
İki ülke arasındaki mezkûr çalışmalarda Türkiye adına TİKA, Macaristan adına ise Macar Kalkınma Bankası bütün koordinasyonu ve işbirliğini sağlayıp işletecekler. Bu bağlamda Eylül 2012 den bu yana devam eden görüşmelerin somut bir neticesi olarak Macaristan Kalkınma Bankası ileTİKA arasında imzalanacak bir mutabakat zaptı hazırlandı. Mutabakat zaptına göre ;
– Zigetvar’da Bulunan Kanuni Sultan Süleyman Camii’nin rekonstrüksiyonu
– Zigetvar da bulunan Türk Evinin restorasyonu ve müze olarak düzenlenmesi
– Kanuni Sultan Süleyman’ın iç organlarının gömülü olduğu türbenin bulunması ve yeniden inşa edilmesi
– Pecs’te bulunan İdris Baba Türbesinin
– Macaristan’daki Osmanlı Dönemi Hamamlarının
– Budapeşte’deki Gülbaba Türbesinin restorasyonlarının yapılması konularında mutabakat sağlandı. 

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Macaristan Başbakanı Viktor Orban’ın nezaretinde TİKA Başkanı Dr. Serdar Çam ile Macaristan Kalkınma Bankası Başkanı Laszlo Jozsef Baranyay tarafından Budapeşte’de imzalanan mutabakat zaptıyla TİKA, Türkiye ve Macaristan ilişkilerin geliştirilmesinde büyük katkı sağlamış oldu.

Sonraki Haber

Afrika'nın En Önemli Sorunlarıdan Çölleşme, Dakar'da Masaya Yatırılıyor

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) ve Çölleşme ve Erozyonla Mücadele Genel Müdürlüğü’nün katkılarıyla Senegal’in Başkenti Dakar’da düzenlenen ‘’Kurak Alanlarda Küresel Değişimlere Dayanıklı Peyzajların (Orman Ekosistemleri) Oluşturulması Rehberi İkinci Uluslararası Çalıştayı’’ devam ediyor. 25-28...