Haberler

10 Eylül 2015

TİKA Türkiye’nin Restorasyon Alanındaki Tecrübelerini Cezayir’e Aktarıyor

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) tarafından Başkent Cezayir’de yürütülen Keçiova Cami Restorasyonu ile Cezayir’in ikinci büyük şehri konumundaki Oran şehrinde yürütülmesi düşünülen Bey Sarayı ve Paşa Cami restorasyonu projelerinde işbirliği yapılan Konut ve Şehircilik Bakanlığı ile Oran Valiliği yetkililerinden oluşturulan karma heyete Türkiye’nin Restorasyon alanındaki tecrübeleri aktarıldı.

TİKA, Cezayir’e yönelik gerçekleştirdiği projelerle faaliyetlerine devam ediyor. TİKA tarafından Başkent Cezayir’de yürütülen Keçiova Cami Restorasyonu ile Cezayir’in ikinci büyük şehri konumundaki Oran şehrinde yürütülmesi düşünülen Bey Sarayı ve Paşa Cami restorasyonu projelerinde işbirliği yaptığımız Konut ve Şehircilik Bakanlığı ile Oran Valiliği yetkililerinden oluşturulan karma heyete Türkiye’nin restorasyon alanındaki tecrübeleri aktarıldı. Cezayir heyeti tarafından Türkiye’ye gerçekleştirilen ziyarette Cezayir’de yürütülen restorasyon çalışmalarının niteliği göz önünde bulundurularak Saray ve Cami restorasyon projelerine ağırlık verilmiş ve bu alanlarda faaliyet gösteren kurumlar ziyaret edildi.

Program kapsamında ilk olarak TBMM Genel Sekreterliği’ne bağlı Milli Saraylar Daire Başkanlığı ziyaret edilerek, Restorasyon ve Teknik Uygulamalar Başkanı Sinan Bölek tarafından kabul edilen heyete kurumun çalışmaları ve işleyişi hakkında bilgi verilmiştir.

Daha sonrasında Milli Saraylara bağlı Dolmabahçe Sarayı ziyaret edilerek Sarayın Veliaht Dairesinde yaklaşık beş yıl süren restorasyon çalışmaları neticesinde kurulan ve içerisinde 200 tablonun yer aldığı ‘Milli Saraylar Resim Müzesi’ gezildi. Ayrıca restorasyonu devam eden ve tamamlandığında Resim Müzesine eklenecek olan bölümde bugüne kadar yürütülen restorasyon çalışmaları hakkında ayrıntılı bir sunum gerçekleştirildi. Dolmabahçe Sarayı ziyaretinin ardından heyet bir diğer önemli Saray olan Topkapı Sarayı Müzesini ziyaret ederek müzede sergilenen eserler ile ilgili yetkililerden bilgi aldı.

Programın İstanbul bölümünde ayrıca Vakıflar Genel Müdürlüğü İstanbul 1. Bölge Müdürlüğünü ziyaret eden Cezayir heyeti, Bölge Müdüründen hem Vakıflar Genel Müdürlüğünün faaliyetleri hem de Bölge Müdürlükleri sınırlarına giren alanlarda yürütülen restorasyon çalışmaları ile ilgili ayrıntılı bir sunum aldı. Resmi ziyaretin ardından Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından restorasyonları devam eden Yıldız Hamidiye Cami ve Beyazıt Cami ziyaret edilerek yerinde incelemelerde bulunulmuş ve yürütülen çalışmalar hakkında yetkililerden bilgi alındı.

İstanbul programının ardından Bursa’ya geçen heyet Vakıflar Bursa Bölge Müdürlüğünü ziyaret ederek Bursa’da tamamlanmış ve devam etmekte olan restorasyon çalışmaları hakkında ayrıntılı bir sunum aldılar. Sunumun ardından Bursa Vakıflar Bölge Müdürlüğü yetkilileri eşliğinde Muradiye Külliyesi içerisinde bulunan ve restorasyon çalışmaları devam eden Türbeler yerinde incelenmiş ve restorasyonu yakın zamanda tamamlanan Muradiye Cami ziyaret edildi. Son olarak heyet Bursa’nın sembol eserleri durumuna gelmiş olan Ulu Cami ve Yeşil Cami’yi ziyaret ettiler.

Programın son bölümü için Ankara’ya geçen heyetin talebi üzerine yeni inşa edilen Camilerden Diyanet İşleri Başkanlığı binasının yanında yer alan Ahmet Hamdi Akseki Cami ve Cumhurbaşkanlığı Külliyesi içinde yer alan Beştepe Millet Cami gezdirildi. Söz konusu ziyaretlerde heyete Ahmet Hamdi Akseki Cami’nin İç Mimarı Merih Aykaç tarafından bilgi verildi. Ziyaret programı TİKA Ortadoğu ve Afrika Daire Başkanı Keman Özdemir tarafından heyet onuruna verilen yemek ile son buldu.

Sonraki Haber

TİKA’nın Moğolistan’daki Kültür Atağı Devam Ediyor

Ulanbator’da, Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı’nın (TİKA) öncülüğünde sürdürülen kazı çalışmalarından çıkan Türk tarihine ait yeni kalıntılar Bilge Tonyukuk bölgesinde sergilenecek Moğolistan’da gerçekleştirdiği birçok projeyle adından söz ettiren TİKA başkent Ulanbator’un Nalayh kasabasında ikinci...