Haberler

03 Ocak 2013

TİKA, Türk Dünyası'nın Büyük Şairi ve Aydını Bahtiyar Vahabzade Uluslararası Sempozyumunda 6 Ülkeden 100 Bilim ve Kültür Adamını Birararaya Getirdi

Türk İşbirliği ve Koordinayson Ajansı Başkanlığı, Gaye Vakfı ve Qafqaz Üniversitesi organizasyonu ve destekleri ile 13-15 Aralık 2012 tarihlerinde Bakü’de, 20. yüzyılın sonları 21. yüzyılın başlarında Azerbaycan’da yaşanan toplumsal değişim ve yenilikliklere hayatı ile tanıklık etmiş, bu tanıklığını eserlerine yansıtmış büyük düşünür, edebiyatçı, milletvekili, eğitimci, halk şairi kimliği ile entellektüel ve toplumsal etki gücü kendi çağını aşmış, düşünceleri Türk Dünyası’na yayılmış ve geniş coğrafyada hüsn-ü rağbet görmüş bir Azerbaycan aydını olan Bahtiyar Vahabzade’nin eser ve fikirlerinin müzakere edildiği “I. Uluslararası Bahtiyar Vahabzade Sempozyumu” gerçekleştirildi.

Şairin aile üyelerinin, resmi görevlilerin, milletvekillerinin, yabancı misyon temsilcilerinin, bilim, edebiyat ve sanat adamlarının, araştırmacıların ve öğrencilerin katılımıyla gerçekleştirilen Sempozyumun açılışında, Azerbaycan Cumhuriyeti Eğitim Bakan Yardımcısı Gulu Novruzov, Türkiye Cumhuriyeti Bakü Büyükelçisi İsmail Alper Coşkun, Başkanlığımız Orta Asya ve Kafkaslar Daire Başkanı Dr. Ali Özgün Öztürk, Azerbaycan Cumhuriyeti Milli Meclisi Milletvekili Nizami Caferov, Qafqaz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Saniç birer konuşma yaparak, B.Vahabzade’nin bir şair ve edib olarak Azerbaycan ve Türk Dünyası edebiyatına vermiş olduğu katkılardan, bir eğitici, bilim adamı, aydın ve devlet adamı olarak hizmetlerinden bahs ettiler.

Türk Dünyası’nın önemli entellektüellerinden birisi olan Bahtiyar Vahabzade’nin eserlerini ve fikirlerini müzakere etmek üzere katılım ve konuların zenginliği bakımından uluslararası düzeyde Azerbaycan’da ilk defa düzenlenen Sempozyum kapsamında, 6 ülkeden 35 üniversite ve araştırma merkezinden 100’ü aşkın bilim adamı ve araştırmacı bir araya geldi. Sempozyumda 5 ana başlık altında (Vahabzade Eserlerinde Dil Özellikleri ve Sanat, Vahabzade ve Milli Mücadele, Vahabzade’nin Tiyatro Eserleri, Vahabzade ve Türk Dünyası, Vahabzade’nin Eserlerinde Eğitim ve Manevi Değerler) toplam 20 oturumda Vahapzade’nin düşünce ve fikirleri her yönüyle ele alındı.

Sempozyum kapsamında bilim adamları ve kurum temsilcilerinden oluşan heyetler Azerbaycan’ın resmi televizyon kanalı AzTv ve Azerbaycan’ın en çok izlenen televizyonu İÇTİMAİ TV kanallarında canlı yayınlar aracılığı ile görüşlerini kamu oyu ile paylaşmışlardır. Ayrıca, sempozyum organizasyon temsilcileri ve katılımcıları Bakü Fahri Hiyabanı’nda bulunan Haydar Aliyev ve Bahtiyar Vahabzade kabirlerini ziyaret etmişlerdir. Sempozyun ulusal yazılı, görsel ve internet medyasında geniş yankı uyandırdı.

Qafqaz Üniversitesi ev sahipliğinde gerçekleştirilen Sempozyum’un organizasyonuna Başkanlığımız, ve Gaye Vakfı dışında Azerbaycan Cumhuriyeti Eğitim Bakanlığı, Yunus Emre Enstitüsü, Şeki Valiliği ve Diyalog Avrasya gibi kurum ve kuruluşlar tarafından da katkı sağlandı.

Sonraki Haber

Kalkınma İşbirliği Projelerinde Yeni Bir Ülke: Gabon

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın 6-8 Ocak 2013 tarihleri arasında Orta Afrika ülkelerinden Gabon’a düzenlediği ve geniş bir heyet katılımıyla gerçekleştirilen resmi ziyaret Gabon tarihinin en büyük diplomatik ev sahipliği anlamına da geliyor. Bu gezi boyunca...