Haberler

02 Temmuz 2018

TİKA Türk Dil ve Kültürüne Sahip Çıkıyor

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA)’nın destekleriyle Romanya’da “Dünyada Türk Dili ve Medeniyeti” konferansı gerçekleştirildi.

Türkçe eğitimin yaygınlaştırılmasında son dönemde oldukça önemli gelişmeler kaydeden Romanya’nın özellikle soydaşların yoğun olarak yaşadığı Köstence şehrinde bulunan ve Karadeniz bölgesinin en büyük üniversitesi unvanına sahip Ovidius Üniversitesinde  Türkiye, Balkanlar ve Doğu Avrupa’dan yaklaşık 60 uzman bir araya gelerek Türkçenin ve Türk Kültürünün Dünyadaki yeri ve önemine ilişkin akademik paylaşımların yapıldığı “Dünyada Türk Dili ve Medeniyeti”  başlıklı konferans gerçekleştirildi.

“Dünya’da Türk Dili, Kültürü ve Medeniyeti” temasıyla gerçekleştirilen konferansın açılış oturumuna T.C. Bükreş Büyükelçisi Osman Koray Ertaş, TİKA Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Birol Çetin, Türk Dil Kurumu Başkanı Prof. Dr. Mustafa Kaçalın, Ovidius Üniversitesi Rektör Yardımcısı, Yabancı Diller Fakültesi Dekanı, akademisyenler, öğrenciler, STK temsilcileri ve diğer davetliler katıldı.

Açılışta konuşan Ovidius Üniversitesi Rektör Yardımcısı, Yabancı Diller Fakültesi Dekanı bu güne kadar üniversitelerinde TİKA desteğiyle gerçekleştirilen projelere değinerek bu projeye katkılarından dolayı TİKA’ya teşekkür etti.

Türkçe’nin Dünya Barışına Katkısı

Türkiye, Romanya ve diğer Balkan ülkelerinden katılan 60’a yakın akademisyen tarafından bir medeniyet ve kültür dili olarak Türkçe’nin dünya barışına olan katkısı üzerine akademik tebliğlerin sunulduğu, diğer yandan Türkçe’nin gerek tarih içerisindeki gelişiminin değerlendirildiği gerekse Türkçe Eğitimi Metotları üzerinde tartışmaların yapıldığı konferans iki gün sürdü.

TİKA’nın Türk Diline Katkısı

Konferansın açılışında yapılan konuşmalarda ise TİKA Romanya’da Türk diline ve eğitimine olan katkısına özellikle dikkat çekildi. Başta Ovidius Üniversitesi Mehmet Akif Ersoy Türkoloji Kürsüsü ve Kütüphanesi Donanım Projesi ve Türk Tatar Tarihi Araştırmaları Merkezi Kurulumu Projesi olmak üzere, Köstence’de Türkçe eğitim verilen okullara Türkçe sınıflarının kurulması ve eğitim altyapı ve imkanlarının geliştirilmesine yönelik projeleri için TİKA’ya ayrıca teşekkür edildi.

Sonraki Haber

Güney Sudanlı Çiftçilere Tohum ve Tarım Ekipmanı Desteği

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA), Güney Sudan’ın başkenti Juba’daki çiftçilere 30 tonluk tohum ve çeşitli tarım ekipmanı desteğinde bulundu. TİKA, faaliyet gösterdiği coğrafyalarda tarım ve hayvancılık alanında gerçekleştirdiği projelere yenilerini eklemeye devam ediyor....