Haberler

11 Aralık 2013

TİKA Tarafından Yenilenen İstanbul Saraybosna Konferans Salonu Bakir İzzetbegoviç Tarafından Açıldı

Türkiye İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı tarafından tadilatı gerçekleştirilen Saraybosna Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi İstanbul-Saraybosna Konferans Salonu’nun açılışı gerçekleştirildi.

TİKA Bosna Hersek’te eğitim alanında faaliyetlerine devam ediyor. TİKA Bosna Hersek’te eğitim alanında yaptığı projelere bir yenisini daha ekleyerek, Saraybosna Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi İstanbul-Saraybosna Konferans Salonu’nun tadilatını gerçekleştirdi. Tadilatı tamamlanan Saraybosna Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi İstanbul-Saraybosna Konferans Salonu düzenlenen törenle hizmete açıldı. Açılışa, Bosna Hersek Cumhurbaşkanlığı Konseyi Boşnak Üyesi Bakir İzzetbegoviç, Türkiye Cumhuriyeti Saraybosna Büyükelçisi Ahmet Yıldız, TİKA Saraybosna Program Koordinatörü Dr. Zülküf Oruç, Saraybosna Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Muharem Avdispahiç, Siyasal Bilgiler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Şaçir Filandra, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

Bosna Hersek Üçlü Devlet Başkanlığı Konseyi Üyesi İzzetbegoviç, açılışta yaptığı konuşmada konferans salonunun tadilatını gerçekleştiren TİKA’ya teşekkürlerini sundu. Eğitime yapılan desteğin iki ülke arasındanki işbirliğinin gelişmesi için en iyi yolardan biri olduğuna vurgu yapan Bosna Hersek Üçlü Devlet Başkanlığı Konseyi Üyesi İzzetbegoviç, Türkiye ile Bosna ve Hersek’in arasındaki samimi ve tarihi bağların, derin ve anlamlı olduğunu ifade etti. Bosna Hersek Üçlü Devlet Başkanlığı Konseyi Üyesi İzzetbegoviç, TİKA’nın ülkesinde, son 3 yılda 130’dan fazla önemli projeyi hayata geçirdiğini, bunların başında Konjic Köprüsü’nün Restorasyonu, Mostar’da Cemal Bijediç Üniversitesi İnşaat Fakültesi’nin tadilatı, Srebrenica Anma Galerisi’nin açılması, Kula Fazlagica Camii’nin tadilatı, Zenica’da “Merhamet” kamu mutfağının tadilatı, Doboj Genel Hastanesi Nöroloji Yoğun Bakım Ünitesi’nin onarımı ve donatılması, 100 mektep modernizasyonu, Bosanski Petrovac kilimlerinin üretimi için atölye kurulması ve tarım hayvancılığa yönelik pek çok projenin geldiğini belirtti.

TİKA’nın Mostar’da yeralan Karagözbey Medresesi’nin yeni binasının yarım kalan inşasını da tamamladığını sözlerine ekleyen Bosna Hersek Üçlü Devlet Başkanlığı Konseyi Üyesi İzzetbegoviç, Bosna Hersek’in ilk Cumhurbaşkanı merhum Aliya İzzetbegoviç’in Bosanski Şamats’ta doğduğu evinin onarımının da TİKA tarafından yapılan işler arasında yer aldığını ayrıca Visoko’da yer alan TİKA Sağlık Merkezi ile birlikte bu 3 projenin de en yakın zamanda açılışlarının gerçekleştirileceğini söyledi.

Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ’ın hava muhalefeti nedeniyle açılışlara iştirak edemediğini ifade eden Türkiye Saraybosna Büyükelçisi Yıldız da, Türkiye’nin dost bir ülke olarak Bosna Hersek’e karşılıksız yardım etmeyi sürdüreceğini belirtti. Sis nedeniyle ulaşımın mümkün olmamasından dolayı açılışa iştirak edemeyen TİKA Başkanı Dr. Serdar Çam’ın selamlarını ileterek konuşmasına başlayan TİKA Saraybosna Koordinatörü Oruç, kurulduğu günden bu yana 18 yıldır proje ve faaliyetleriyle Bosna ve Hersek’in istikrarına ve kalkınmasına katkı sunan TİKA’nın stratejik önceliklerinin başında eğitimin geldiğini kaydetti. TİKA Saraybosna Koordinatörü Oruç, İstanbul-Saraybosna Konferans Salonu’nun, Türkiye ve Bosna ve Hersek entelektüel ve akademik dünyası arasında bir köprü vazifesi görmesi temennisinde bulunarak konuşmasını tamamladı.

Saraybosna Üniversitesi Rektörü Avdispahiç ise Saraybosna’nın Güneydoğu Avrupa’nın prestijli bir akademik merkezi haline dönüşmeye başladığını, İstanbul-Saraybosna Konferans Salonu’nun, Bosna Hersek’in temel meselelerinin ele alındığı ve önemli konularda düşüncelerin aktarıldığı bir yer olacağını belirtti.

1961 yılında kurulan 3500 öğrencinin eğitim gördüğü ülkenin sosyal bilim alanında en önemli eğitim kurumu olan Siyasal Bilgiler Fakültesi’nin konferans salonu 70’li yılların sonunda inşa edilmişti. Ülkenin çağdaş prestijli bir akademik mekanı olmak üzere TİKA tarafından yenilenen ve 300 kişiye hizmet verecek Konferans salonunun ismi TİKA tarafından proje ortağı Fakülte yönetimi ile istişare halinde iki ülke arasındaki tarihi- kültürel birlikteliğe işaret etmek üzere İstanbul-Saraybosna olarak belirlenmişti. Konferans salonunun yanısıra salona açılan ana mekanın, Üniversite’nin iki ana girişinin tadilatı ve girişlerden birinde yer alan engelli bireylere hizmet verecek asansörün temini TİKA tarafından gerçekleştirildi.

Açılışın sonrasında TİKA tarafından 2013 yılında tamamlanan Bosanski Petrovac Kilimciliğini İhya Projesi kapsamında üretilen kilimlerden biri Cumhurbaşkanlığı Konseyi Üyesi Bakir İzzetbegoviç’e hediye edildi.

Sonraki Haber

Makedonya'da Eğitim Alanında Faaliyetler Devam Ediyor

Makedonya’nın en verimli topraklarının bulunduğu ülkenin Güneydoğusunda yer alan Valandova şehrine bağlı Dedeli köyüne Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı ve Valandova Belediyesi işbirliğinde inşa edilen yeni okul binası düzenlenen törenle hizmete açıldı. Valandova şehri...