Haberler

27 Mayıs 2013

TİKA Tarafından Yeniden Yaptırılan Mehmed Fatih Medresesi İkinci Mezunlarını Verdi

Karadağ’da, Balkan savaşının ardından kapanan, Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı tarafından yeniden yaptırılan Mehmed Fatih Medresesi (İmam Hatip Lisesi), ikinci mezunlarını verdi.

Osmanlı’nın Karadağ’dan çekilmesinden yaklaşık 100 yıl sonra açılan Mehmed Fatih Medresesi’ni (İmam Hatip Lisesi) bitiren 26 öğrenci için mezuniyet töreni düzenlendi. Mehter marşlarının da okunduğu törende, öğrencilere Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın TİKA aracılığı ile gönderdiği tablet bilgisayarlar hediye edildi.

Karadağ’ın başkenti Podgoritsa yakınlarındaki Tuzi’de bulunan ve son mezunlarını 1912’de veren, 2008’de TİKA tarafından yeniden yaptırıldıktan sonra eğitime başlayan medresenin mezunları için düzenlenen diploma törenine, Karadağ’ın Boşnak asıllı Başbakan Yardımcısı Rafet Husoviç, Karadağ Meclis Başkanvekili Sulyo Mustafiç, Karadağ İslam Birliği Başkanı (Diyanet İşleri Başkanı) Rifat Feyziç, TİKA İnsan Kaynakları ve Destek Hizmetleri Daire Başkanı Dr. Gökçen Kalkan, TİKA yetkilileri, Bosna Hersek’in tarihi Gazi Hüsrevbey Medresesi Müdürü Ziyad Lyevakoviç ile çok sayıda yetkili ve mezunların aileleri katıldı.

Karadağ İslam Birliği Başkanı Feyziç, törende yaptığı konuşmada, medresenin 100 yıl aradan sonra Türkiye’nin sağladığı önemli katkılar sonucu artık mezunlarını vermeye başladığını söyledi. Medresenin açılmasında büyük destekleri olan Türkiye ve TİKA’ya teşekkür etti. Karadağ’daki Müslümanların kendi çocuklarına bütün insanları sevmeyi öğrettiğini anlatan Karadağ İslam Birliği Başkanı Feyziç, ’’Biz okullarımızda böyle değerler öğretiriz. Diğerlerinin nasıl yaptığını bilemiyorum. Bu toprak parçasında, herkese, hepimize yeterince yer var’’ diye konuştu.

Başbakan Erdoğan’ın öğrencilere tablet hediyesi
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın mezun olan 26 öğrenci için tablet ve Türkçe mealli Kur’an-ı Kerim hediyesi, TİKA aracılığıyla salondaki mezunlara takdim edildi. Bu sırada, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın mezun öğrenciler için tablet gönderdiği anonsu salonda büyük alkış topladı.

TİKA İnsan Kaynakları ve Destek Hizmetleri Daire Başkanı Dr. Gökçen Kalkan, törende tabletleri öğrencilere takdiminde, TİKA Başkanı Serdar Çam’ın bugün burada bulunmayı çok istediğini, ancak programı nedeniyle gelemediğini ve kendisinin selamlarını getirdiğini söyledi.

Tören kapsamında Mehmed Fatih Medresesi’nin ilahi korosu ve mezun öğrenciler, Boşnakça ve Türkçe çeşitli parçalar seslendirdi. Öğrenciler daha sonra, hep birlikte mehter marşını söyledi.

Mehmed Fatih Medresesi
Osmanlı’nın Balkanlar’dan ayrılmasından 100 yıl sonra ilk mezunları veren ve 1912’de son kez öğrencilerin diploma aldığı Mehmed Fatih Medresesi, TİKA tarafından yaptırıldıktan sonra 2008 yılının Aralık ayında yeniden açıldı.

Osmanlı döneminde dini eğitimin verildiği 9 medresenin bulunduğu Karadağ’da, son medrese, ülkenin Sancak bölgesinde bir zamanlar Türklerin yoğun yaşadığı Tuzi’de 1918 yılında kapatıldı. Eski Yugoslavya’nın dağılması ve komünist rejimin yıkılmasıyla birlikte bölge ülkelerinin tamamında dini eğitim veren medreseler (imam hatip liseleri) yeniden eğitim ve öğretim hayatına başlarken, sadece Karadağ’da bu eğitim kurumları açılamadı. Karadağ İslam Birliği (Diyanet İşleri Başkanlığı), ülkede dini eğitimin yanı sıra Türkçe’nin de öğretileceği bir imam hatip lisesi kurulması için yaklaşık 13 yıl önce proje hazırladı. İslam Kalkınma Bankası ile TİKA destekleriyle Orta Asya Türk mimari tarzıyla Podgoritsa yakınlarında yaptırılan imam hatip lisesi, 2008 yılında eğitim ve öğretim hayatına başladı.

Karadağ’ın başkenti Podgoritsa yakınlarındaki Tuzi’de 1918 yılında son medresenin kapatılmasıyla dini ve Türkçe eğitimin sona erdiği ülkede, 4 yıl önce eğitime başlayan Mehmet Fatih Medresesi’yle, Boşnak ve Arnavut öğrenciler, hem dini hem de Türkçe eğitim almaya başlamıştı. Karadağ’ı Osmanlı topraklarına katan Fatih’in isminin verildiği imam hatip lisesinde, 160 öğrenci, dini eğitimin yanı sıra, Karadağ Eğitim Bakanlığı’nın müfredatı kapsamında ders işliyor, ayrıca Türkçe öğreniyor. Karadağ’daki medresede, ilk mezunlar geçen yıl Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ’ın da katıldığı törenle diplomalarını almıştı.

Sonraki Haber

TİKA'dan Kazakistanlı Doktorlara Nöropatoloji Eğitimi

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı ile Sağlık Bakanlığı işbirliğinde nöropatoloji branşında eğitimlerini tamamlayan, beyin cerrahı ve nörologlardan oluşan 5 kişilik Kazakistanlı uzman doktor heyeti Sağlık Bakanlığı Dış İlişkiler ve Avrupa Birliği Genel Müdürlüğü konferans...