Haberler

10 Ağustos 2012

TİKA Tarafından Sudan'da Kurulan Gen Merkezi Afrika Kıtası İçin Umut Vaat Ediyor

Afrika’nın ilk gen merkezi, Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) tarafından 2011 yılında Sudan Cumhuriyeti’nde kuruldu. Merkez kurulduğu günden itibaren Afrika kıtasında tarım ve gıda merkezli çalışmalara başladı. Gen merkezi Bugüne kadar farklı bölgelerden birçok uzmanın eğitim aldığı, araştırmalar yaptığı merkez Afrika’da tarımın geleceği için umut vaat eden çalışmalara olanak sağladı.

TİKA projenin sürekliliğinin sağlanması için gen merkezi ile ilgili çalışmalar devam ediyor. Merkezde görev yapan Sudanlı 6 veteriner hekim geçtiğimiz aylarda Türkiye’ye geldi. Veterinerler, TİKA’nın koordinasyonunda T.C. Gıda, tarım ve hayvancılık Bakanlığına bağlı Lalahan Hayvancılık Merkez Araştırma Enstitüsünde bir ay süren teorik ve uygulamalı eğitim aldı. Eğitim programı sırasında suni tohumlamada hazırlama, dondurma, toplama ve mikroskop analizleri ve teknikleri ele alındı. Veterinerler eğitim programının bitmesinin ardından ülkelerine döndü.

Gen merkezi ile ülkede hayvancılık sektörünün kalkınması, et ve süt üretiminin artması, tarım sanayi entegrasyonunun sağlanması ve nitelikli eleman yetiştirilmesi hedefleniyor. Ülkemizde eğitim görev veterinerler bu laboratuarda, Sudanlı çiftçileri, tarım uzmanlarını yetiştirecek. Bir iktisadi faaliyet olarak tarımın katma değerinin artması, çiftçilerin yaşam standartlarının yükselmesi, tarıma dayalı olarak sosyo-ekonomik iyileşmenin tamamlanması, yoksullukla mücadelenin başlatılması bu proje ile mümkün olacak. Ayrıca hayvancılık sektöründe modern teknolojilerin kullanılmasına ve piyasa ekonomisine geçişe katkı sağlayacak.

Sudan ve Afrika kıtasında bu alanda bir ilk olan bu proje uzman eğitimlerinden, veterinerlik fakültesi öğrencilerini yetiştirmeye, diğer ülkelerden gelecek uzmanlarla bilgi paylaşımının sağlanmasından, gıda güvenliğinin korunması için araştırmalar yapılmasına kadar birçok aşamayı kapsıyor.

TİKA’nın koordinasyonunda gerçekleşen bu çalışmalarda hayvansal üretimin değerlendirilmesi, tarıma dayalı sanayide ihtiyaçların belirlenmesi, yatırımcıların hayvansal ürünlerin işlenmesi konusunda teşvik edilmesi ve sonuç olarak Sudan ekonomisine katkı sağlanması amaçlanıyor.

Sonraki Haber

"osmanlı Eserleri Tarihi Geçmişin Kosova'daki Tapularıdır"

Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, 10 Ağustos 2012 tarihinde Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) tarafından restorayonu yapılan tarihi eserlerin tanıtım toplantısına katılmak üzere Kosova Cumhuriyeti’ne resmi ziyaret gerçekleştirdi. Bozdağ, Kosova ziyareti sırasında Kosova Cumhurbaşkanı...