Haberler

02 Eylül 2017

TİKA Tarafından Sudan'da Tekstil Atölyesi Açıldı

Dummy Image

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) tarafından Hartum'daki Sudan-Türk Mesleki ve Teknik Eğiticilerin Eğitim Merkezi bünyesindeki tekstil atölyesinin açılışı için tören düzenlendi.

TİKA Başkanı Dr. Serdar Çam, Hartum İnsan Kaynakları Bakanı Cafer Ahmed Abdullah ve beraberindeki heyet, atölye hakkında yetkililerden bilgi aldı.

"Türkiye, her noktada Afrika’ya uzanan el olacak"

Selva Çam, atölyenin eğitim sonrası iş bulma imkanı sağladığını belirterek, şunları söyledi: "Konfeksiyon bölümünde birçok kadınla tanışma imkanım oldu. Bu arkadaşlarımız, kendi ayakları üzerinde durmak, ekonomiye ve aile bütçesine katkı vermek için eğitim görüyor. Merkez, eğitimcilerin eğitimi üzerine çalışmalar yürütüyor. Konfeksiyon, makine ve otelcilik alanında eğitim verenlerin kadın olduğunu öğrenmek bizleri mutlu etti."

Çam, Türkiye’den getirilen profesyonel makinelerin önemine dikkat çekerek, atölyede Sudan'a yönelik bazı kıyafetlerin dikilmesinin önemli olduğunu belirtti. Sudan’a böylesine güzel bir atölyeyi Türkiye’nin kazandırmış olmasının önemli olduğunu vurgulayan Çam, "Bu yapılanlar Türkiye’nin Afrika’ya verdiği değeri gösteriyor. Türkiye, her noktada Afrika’ya uzanan el olacak, mazlum coğrafyalarda kadınların kalkınmasını sağlamak için gayret edecek.” ifadesini kullandı.

Atölyedeki makinenin başına geçerek dikiş diken AK Parti Genel Merkez Kadın Kolları Başkanı ve Ankara Milletvekili Lütfiye Selva Çam, kursiyerlere uygulamalı kısa eğitim verdi.

TİKA Başkanı Serdar Çam ise  "İnanıyoruz ki bu merkez çok daha iyi yerlere gelecek, bunun için de TİKA olarak desteklerimize devam edeceğiz." dedi ve merkez bünyesinde 10 farklı eğitim atölyesinin olduğuna dikkat çekerek burada üretilen malzemelerin Sudan içinde ve sonrasında Afrika'da satışının yapılması için tanıtım ve pazarlama faaliyetlerine ağırlık verilmesi gerektiğini ifade etti.

Hartum İnsan Kaynakları Bakanı Cafer Ahmed Abdullah ise "Bu merkez sadece Sudan'da değil bütün Afrika örnek olacak." diyerek desteklerinde dolayı Türkiye ve TİKA'ya teşekkür etti.

Sudan Türk Mesleki ve Teknik Eğiticilerin Eğitim Merkezi

Mesleki eğitimin geliştirilmesi ve bu alanda eğitici açığının azaltılması amacıyla 2012 yılında, Başkent Hartum’da TİKA’nın katkılarıyla 5.000 m2 alan üzerine kurulan merkezin faal olan 10 ayrı bölümünde (Mekatronik, Elektronik, Elektrik, CNC, İklimlendirme–Soğutma, Kaynakçılık, Mobilya, Bilgisayar, Turizm-Otelcilik, Tekstil) kurulduğu tarihten günümüze yılda yaklaşık 1.000 Sudanlı mesleki eğitim alarak birçoğu farklı sektörlerde iş bulma imkânına kavuştu.

Merkezin Sudan’ın mevcut ve yakın gelecekteki ihtiyaçlarına cevap verecek şekilde genişletilmesi amacıyla yapılan çalışma neticesinde, özellikle tekstil alanında yetişmiş insan kaynağına ihtiyaç duyulduğu tespit edilerek onuncu bölüm olarak tekstil atölyesi TİKA tarafından kuruldu.  Proje ile kadınların ekonomik hayata katılımını noktasında desteklenmesi hedefleniyor. Özellikle yatırımcıların bu alanda yetişmiş insan kaynağı sıkıntısı yaşadığı Sudan’da, söz konusu merkezde kurs alan yetenekli kursiyerler için iş bulma imkânı da sağlanması, iş garantili eğitim modeli uygulanması planlanıyor.

Sonraki Haber

TİKA Surinamlı Müslümanların Bayram Sevincine Ortak Oldu

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) Surinam’da ihtiyaç sahibi 500 aileye bayram paketi dağıttı, 19 yetimhane ve huzurevini sakinlerinin yüzünü güldürdü. TİKA ülkede yer alan sekiz Müslüman derneğinin tamamı ile işbirliği içerisinde belirlenen ailelere...