Haberler

02 Eylül 2017

TİKA Surinamlı Müslümanların Bayram Sevincine Ortak Oldu

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) Surinam’da ihtiyaç sahibi 500 aileye bayram paketi dağıttı, 19 yetimhane ve huzurevini sakinlerinin yüzünü güldürdü.

TİKA ülkede yer alan sekiz Müslüman derneğinin tamamı ile işbirliği içerisinde belirlenen ailelere kurban dağıtımı yaptı. Sosyal İşler ve Koruma Bakanlığı ile birlikte çalışan TİKA toplam 19 yetimhane ve huzurevinde yaşayan binlerce kişinin yüzünü güldürdü.

TİKA, Güney Amerika'daki en yüksek Müslüman nüfus oranına sahip Surinam'da gerçekleştirdiği Kurban Bayramı etkinliği aracılığı ile ülkede bulunan Müslümanların bayram sevincine ortak oldu. Düzenlenen bayram programı çerçevesinde bir araya gelen Müslümanlar, gerçekleştirilen kurban kesiminin ardından dağıtılan bayram paketleri için Türkiye'ye ve Türk halkına teşekkürlerini iletti. Surinam Müslüman Federasyonu Başkanı Feroz Nazır, Endonezya, Hindistan ve Afrika asıllı Surinamlı Müslümanların bir araya gelmesinden duyduğu memnuniyeti dile getirerek gerçekleştirilen program dolayısı ile TİKA'ya olan minnettarlığını ifade etti. Önceki yıllarda yine TİKA tarafından düzenlenen iftar programı başta olmak üzere tüm Müslüman toplulukların tek bir çatı altında buluştuğu organizasyonlar sayesinde İslam'ın temeli olan hoşgörü ve paylaşma kavramlarını genç nesillere somut olarak aktarma imkanı bulduklarını belirten topluluk liderleri, dağıtılan bayram paketlerinin kendileri için büyük anlam ifade ettiğini söyledi.

Dinul İslam ve Sadar Anjuman Camilerinde düzenlenen dağıtımın ardından TİKA tarafından Müslüman, Hristiyan ve Yahudi çocukların bir arada kaldığı yetimhanelerin de gıda ihtiyacını karşılandı. Ayrıca, sosyal ve ekonomik imkanların sınırlı olduğu huzurevleri sakinlerini de unutmayan TİKA, toplamda 19 yetimhane ve huzurevine yapılan gıda dağıtımı aracılığı ile binlerce çocuk ve yaşlının kalplerine dokundu.

Hasta ve bakıma muhtaç kişilerin yaşadığı Esther Stichting Huzurevi yetkilisi Maureen Agodeba, gerçekleştirilen yardımın huzurevindeki yaşlıların unutulmadıklarını hissetmeleri açısından çok önemli olduğunu ifade ederek Türkiye'ye teşekkür etti. Ayrıca yetim ve öksüz çocuklarla birlikte engelli ve özel bakıma muhtaç çocukların tedavi gördüğü Stichting Huize Betheljada Çocuk Bakımevi yetkilileri de, hem gerçekleştirilen ziyaret hem de verilen destekten dolayı minnet duygularını paylaştılar.

Düzenlenen kurban programı kapsamında TİKA yetkilileri ile buluşan Cumhurbaşkanı Danışmanı Büyükelçi Anwar Lall Mohamed, "10 bin kilometre uzaktaki Surinamlı Müslümanları bu bayram da unutmayan Türk kardeşlerimize şükranlarımı iletiyorum. Bu yardımın TİKA tarafından gerçekleştirilen ilk destek projesi olmadığını söylemeliyim. Daha önceki yıllarda gerçekleştirilen kalkınma yardımları hakkında bilgi sahibiyim. Sağlık sektöründe gerçekleştirilen yardım projelerini unutmamız mümkün değil. Bu sebeple TİKA Surinam'da gayet iyi biliniyor. Özellikle bu yılki Kurban Bayramı kapsamında gerçekleştirilen kurban paketleri dağıtımı için minnettarız. Surinam'da faaliyet gösteren farklı Müslüman topluluklarını bir araya getirmek tek başına zorlu bir işken, siz hasta ve bakıma muhtaç yaşlılarımızın tedavi gördüğü bakımevleri ile yetimhaneleri dahi unutmadınız. Müslüman olmayan topluluklara dahi yardım götürme çabanız bizi çok etkiledi. Kurban Bayramı bir Müslüman bayramı olmasına rağmen ülkedeki tüm topluluklarla dayanışma içerisinde bir bütün olarak kutlayarak, İslam'daki hoşgörüyü somut olarak göstermiş olduk" diyerek iki ülke arasındaki işbirliğinin gelişmesi temennisinde bulundu.

Nüfusunun yaklaşık %20'sini Müslümanların oluşturduğu Surinam, Güney Amerika'daki en yoğun Müslüman nüfusa sahip ülke konumunda. Farklı etnik grupların bir arada yaşadığı ülke nüfusun temelini, Afrikalı, Hintli ve Endonezyalılar oluşturuyor. Bu nedenle pek çok farklı dine ev sahipliği yapan Surinam'da ibadethaneler yan yana bulunuyor. TİKA tarafından önceki yıllarda Surinam sağlık altyapısının geliştirilmesi amacı ile hasta nakil ambulansı, çocuk yatakları, kuvözler, hasta başı monitörleri gibi ekipman destekleri gerçekleştirilmişti.​

Sonraki Haber

TİKA’dan Mozabik’te Şehitler Adına Kurban Kesimi

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA), Mozambik'in Pemba şehrinde Türkiye'de son yıllardaki terör saldırılarında şehit düşenler adına kurban keserek yoksul ailelerin yüzünü güldürdü.  TİKA Afrika'nın en az gelişmiş ülkelerinden Mozambik'in Pemba şehrinde Kurban yardımında...