Haberler

08 Temmuz 2018

TİKA Sudan’da Osmanlı Eserlerini Yeniden Canlandırıyor

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı (TİKA), Osmanlı dönemi yapılarından olan Hartum Mescid-i Kebir’in Restorasyonu ve Çevre Projesinin yapımına ilişkin protokolü Hartum’da imzaladı.

Sudan Federal Turizm, Tarihi Eserler ve Yaban Hayatı Bakanlığı Tarihi Eserler Genel Müdürlüğü tarafından Osmanlı İmparatorluğunun en son valisi olan Abbas Hilmi Paşa zamanında 1902 yılında yapımına başlanan ve 1912 yılında tamamlanan Mescid-i Kebir’in mimari, inşaat, mekanik, elektrik uygulama projeleri onaylandı.

TİKA tarafından gerçekleştirilecek proje kapsamında Sudan Federal Turizm Bakanlığı, Hartum Valiliği ve TİKA arasında tarafların yükümlülüklerine ilişkin protokol Hartum Valiliğinde düzenlenen bir törenle imzalandı.

Törene, Sudan Federal Evkaf Bakanı Abu Bekr İbrahim Osman,  Hartum Valisi General Abdurrahim Mohamed Hussein, Türkiye Cumhuriyeti Hartum Büyükelçisi Doç. Dr. İrfan Neziroğlu, Sudan Federal Turizm Bakanlığı Tarihi Eserler Genel Müdürü Dr. Abelrahman Mohamed ve Tarihi Eserler Yönetim Kurulu üyeleri, Hartum Eyaleti Kültür ve Enformasyon Bakanı Mohamed Yousuf  el  Diger,  TİKA Hartum Program Koordinatörü Celalettin Güngenci ve çok sayıda bürokrat katıldı.

Hartum Valisi General Abdurrahim Mohamed Hussein Türkiye ve Sudan’ın çok sıkı temellere oturmuş ezeli ve ebedi bir dostluğu olduğunu, Türkiye’yi her yönü ile yakından takip edip örnek aldıklarını, TİKA’nın Sudan’da sadece merkezlerde değil en ücra yerlerde bile gerçekleştirdiği projelerden büyük mutluluk duyduklarını belirtti. Hussein, başta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere Türk halkına teşekkürlerini iletti.

Hartum Eyaleti Turizm ve Enformasyon Bakanı Muhammed Yusuf el Diger TİKA’nın Sudan’da büyük işlere imza attığını dile getirerek, “TİKA, farklı alanlarda Sudanlılara Türkiye’nin tecrübelerini aktarıyor. Mescid-i Kebir’in restorasyonu sadece ülkemize değil bütün Müslümanlara yapılan güzel bir hizmet olacak.” dedi.

TİKA’nın tarihi mekanları canlandırdığına işaret eden Türkiye’nin Hartum Büyükelçisi İrfan Neziroğlu “TİKA yaptığı projelerle iki milletin ortak tarihini canlandırıyor. Sudan’ın El Faşhir şehrindeki Sultan Ali Dinar Sarayı’nın restorasyonu yakın zamanda bitecek ve açılışı yapılacak. Sevakin Adası’nın da aslına uygun yenileme çalışmaları bütün hızıyla devam ediyor.” diye konuştu.

 

Sonraki Haber

TİKA’dan Senegal’de ve Gine Bissau’da Sağlık ve Veterinerlik Taraması

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı (TİKA) tarafından Afrika’nın en batısındaki Senegal’de ve Senegal’e komşu Gine-Bissau’da sağlık ve veterinerlik taraması yapıldı. Cheikh Anta Diop Üniversitesi (UCAD) öğretim üyelerinden oluşan Afrika Yüksek Eğitimine Destek ve Tanıtım Merkezi...