Haberler

17 Temmuz 2017

TİKA Somali’de 15 Temmuz Şehitleri İçin Yetimhanede Anma Programı Düzenledi

 TİKA-Mogadişu PROGRAM Koordinasyon Ofisi,  15 Temmuz 2017 tarihinde “Şehit Ast.Bşçvş. Bülent Aydın Çocuk Parkı”nın içerisinde bulunduğu Mogadişu Al-Harameyn Yetimhanesinde 15 Temmuz şehitleri için bir anma programı düzenlendi.

Düzenlenen anmapProgramına Somali Çalışma ve Sosyal işler Bakan yardımcısı Obah Mahmud Nur, Mogadişu Üniversitesi yönetiminden Adam Ahmed Hussein,  T.C. Mogadişu Büyükelçisi Olgan Bekar, TİKA Mogadişu Program Koordinatörü Galip Yılmaz, Somalili bürokratlar, Somali’de görevli TİKA personeli ve yetimhanede kalan yetimler katıldı.

Bir yetimin Kur’an tilavetiyle başlayan program kapsamında açılış konuşmasını yapan TİKA Mogadişu Program Koordinatörü Galip Yılmaz, Somali ve Türk Halkının kardeş iki halk olduğunu, ,Somali halkının zor gününde Türk halkının yardımına koştuğunu belirterek Türk Halkının zor günü olan 15 Temmuz 2016’da ise Somali halkının, sabaha kadar Türk Milleti ve Türkiye için dua ettiğini ifade etti. 16 Temmuz sabahında Türkiye’de yaşanan hain darbe girişimini protesto etmek ve Türkiye’ye destek olmak için kalabalık bir miting düzenlediğini söyleyen Yılmaz, Somali-Türkiye kardeşliğinin sonsuza kadar devam edeceğini söyledi.

Programın devamında  Türkiye’de yaşanan 15 Temmuz  hain darbe girişimi ve Şehit Ast.Bşv. Bülent Aydın’ın hayatı hakkında sinevizyon gösterisi yapıldı.

TİKA’nın destek verdiği Al-Harameyn Yetimhanesinde kalan Muhammed Abdullahi Yusuf isimli yetim, yaptığı teşekkür konuşmasında, yetim kaldıkları bu dünyada Türkiye’nin kendilerine baba olduğunu, Türkiye’nin selameti için her gün dua ettiklerini söyledi.

Somali Çalışma ve Sosyal işler Bakan yardımcısı Obah Mahmud Nur ise yaptığı konuşmada;  Türkiye’de yaşanan 15 Temmuz hain darbe girişimini öğrendikleri anda büyük üzüntü duyduklarını, kardeş Türk halkı ve Türkiye için her zaman destek olacaklarını söyledi.

Programın kapanış konuşmasını yapan T.C. Mogadişu Büyükelçisi Olgan Bekar ise Türkiye’de yaşanan 15 Temmuz hain darbe girişimini ilk kınayan ülkenin Somali olduğunu, sadece Somali’de yaşayan Somalililerin değil diğer ülkelerde yaşayan Somalililerin de darbe girişiminin başladığı andan itibaren kendilerini arayarak üzüntülerini ve desteklerini bildirdiklerini, bu nedenle Somali’nin Türkiye nazarında müstesna bir yeri olduğunu söyledi.

Program sonunda  Yetimhane Bahçesindeki  Şehit Ast.Bşçvş. Bülent Aydın Çocuk Parkında yetimlerin hazırladığı sportif gösteri izlendi. Programa katılan tüm yetimlere TİKA’nın hazırladığı hediye paketleri takdim edildi.

2016 yılında TİKA tarafından Somali’de uygulamaya konulan “Somali-Mogadişu’da Çocuk Parklarının Oluşturulması” projesi kapsamında 6 farklı yetimhanede çocuk parkı kurulumu tamamlandı. Proje kapsamında 6 farklı yetimhanede yapılan çocuk parklarına 15 Temmuz şehitlerimizin isimleri verildi.

-İlk çocuk parkı, TİKA ve Yardımeli Derneği tarafından kurulan Mogadişu Kadın Doğum ve Çocuk Hastanesi bahçesine kurulmuştur. Çocuk Parkına 15 Temmuz Demokrasi Şehitlerimizin anısına Şehit Prof. Dr. İhsan Varank Çocuk Parkı ismi verildi.

-İkinci çocuk parkı, çok sayıda yetim çocuğu barındıran Al-Huda Yetimhanesi bahçesine kuruldu ve parka Şehit Polis Sinan YILMAZ Çocuk Parkı adı verildi.

-Proje kapsamında Üçüncü çocuk parkı ise, TİKA tarafından tadilatı ve donanımı tamamlanan Somali Sokak Çocukları Eğitim Merkezi bahçesinde kuruldu ve parka Şehit Abdullah Tayyip Olçok Çocuk Parkı ismi verildi.

-Dördüncü Çocuk parkı, Al-Furkan Yetimhanesi bahçesine kuruldu ve Parka Şehit Furkan Doğan Çocuk Parkı ismi verildi.

-Beşinci Çocuk parkı, Al-Harameyn Yetimhanesi bahçesine kuruldu ve Parka Şehit Asb.Bşçvş. Bülent Aydın Çocuk Parkı ismi verildi.

-Şabella Yetimhanesi bünyesinde kurulan altıncı çocuk parkına ise Şehit Vefa Sunduvaç Çocuk Parkı ismi verildi. Proje kapsamında kullanılan çocuk parkı malzemelerinin tamamı Türkiye’den yerli üreticilerden temin edildi.

Sonraki Haber

15 Temmuz Hırvatistan’da Düzenlenen Etkinlikler İle Anıldı

Hain darbe girişiminin Türk halkı tarafından başarısızlıkla sonuçlandırılmasının birinci yıldönümü, Hırvatistan’da gerçekleştirilen bir dizi etkinlikle anıldı. -Anma etkinlikleri 13 Temmuz Perşembe akşamı TİKA’nın desteği ile kurulan “TİKA Dostları” futsal takımıyla Zagreb Büyükelçiliği mensuplarının 15 Temmuz...