Haberler

27 Kasım 2014

TİKA, Sırbistan'da Selden Zarar Gören 30 Ailenin Yüzünü Güldürdü

Sırbistan’da Mayıs ayında yaşanan sel felaketi nedeniyle zarar gören 30 evin donanımı Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı tarafından sağlandı.

Svilaynats Belediyesi tarafından yeniden tadilat ettirilen 30 evin aile yaşamı için elzem teşkil eden ekipmanlarından oluşan mutfak malzemeleri, elektrikli ocak, fırın, buzdolabı, yatak, gardrop gibi malzemeler TİKA tarafından temin edilerek düzenlenen törenle ailelere teslim edildi.

Yardımların afetzedelere teslim törenine, Sırbistan Başbakan Yardımcısı ve Ticaret ve Telekomünikasyon Bakanı Rasim Lyayiç, Türkiye Belgrad Büyükelçisi Mehmet Kemal Bozay, TİKA Balkanlar ve Doğu Avrupa Daire Başkanı Dr. Mahmut Çevik, selzede aileler ve çok sayıda yerel yöneticiler katıldı.

Svilaynats Belediye Başkanı Milanoviç ile birlikte önce Goluboviç ailesini ziyaret eden heyet, işsiz ve kiracı olan Dragişa Goluboviç’a TİKA tarafından temin edilen yardım paketini teslim etti. Goluboviç, kendisine teslim edilen bu malzemelerin kendisi, eşi ve üç kızı için büyük anlam ifade ettiğini belirterek, bu yardımların günlük hayatlarını çok daha kolaylaştıracağını söyledi.
Belediye Başkanı Milanoviç, yardımların ulaştırıldığı 30 ailenin de kirada yaşadığını ifade ederek, bu yardımlar sayesinde insanların normal bir yaşam sürebilmeleri için asgari şartların sağlandığını kaydetti. Belediye Başkanı Milanoviç, Türkiye’nin, AB’den gelen yardım dışında, Svilaynats’a yardım yapan tek ülke olduğunu kaydederek, yardımlar nedeniyle Türkiye’ye ve TİKA’ya teşekkür etti.

Sırbistan Ticaret ve Telekomünikasyon Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Lyayiç ise, TİKA’nın sel felaketinin hemen ardından bölgeye yardımda bulunduğunu hatırlatarak, Brüksel’de düzenlenen Donörler Konferansında Türkiye’nin Sırbistan’da selden korunma sistemlerinin iyileştirilmesi çerçevesinde yardım taahhüdü olduğunu ve bu bütçeyi TİKA’nın önümüzdeki günlerde kullanacağını ifade etti. TİKA’nın, etnik ve dini köken gözetmeksizin tüm Sırbistan vatandaşlarına yardım ettiğini vurgulayan Lyayiç, TİKA’nın kuruluşunda da ifade edildiği üzere, Sırbistan halkına, ülkenin ekonomik ve sosyal anlamda gelişimine ve mağdurlara yardım ettiğini belirtti.

Türkiye Belgrad Büyükelçisi Bozay da söz konusu yardımla, Sırbistan’a karşı komşuluk vazifelerini yerine getirdiklerine işaret ederek, Türkiye ile Sırbistan’ın özellikle zor günlerde birbirine yardım eden iki dost ülke olduğunu vurguladı. TİKA Balkanlar ve Doğu Avrupa Daire Başkanı Dr. Çevik ise, projenin önemine değinereki, “Bir Sırp atasözü vardır: İyilik yapmak, ibadet yapmaktır. TİKA’nın görevi mağdur durumdaki her insana yardım etmektir, Sırbistan’da 24 beldede 17 bin hanenin zarar gördüğü selde, Türkiye ilk yardım eden ülkelerden biri olmuştur” dedi. TİKA Balkanlar ve Doğu Avrupa Daire Başkanı Dr. Çevik, Svilaynats’daki yardımlar kapsamında 450 parça mobilya ve beyaz eşya dağıttıklarını belirterek, yaptıkları yardımlarla sel felaketinin ardından hayatın normalleşmesini amaçladıklarını kaydetti.

Sırbistan ile Türkiye arasında son derece iyi ilişkilerin bulunduğuna işaret eden TİKA Balkanlar ve Doğu Avrupa Daire Başkanı Dr. Çevik, bu ilişkilerin TİKA ve Belgrad Büyükelçiliği’nin çalışmaları ile daha da geliştiğini anlattı. TİKA Balkanlar ve Doğu Avrupa Daire Başkanı Dr. Çevik, sel felaketinin ardından Sırbistan’ın yanı sıra Bosna Hersek’e de yardımlarda bulunduklarına işaret ederek sözlerini tamamladı.

Yaşanan sel felaketi nedeniyle daha önce Svilajnac Anaokulu’nun mutfak donanımlarının yenilenmesi ile Obrenovats Belediyesi’ne dezenfektan temini eden TİKA, 2011 yılında yaşanan sel faleketi nedeniyle de Novi Pazar’da yıkılan 3 köprüyü yeniden inşa ederek, Priboy’da ise 8 ailenin yaşamasını mümkün kılacak konut projeleri gerçekleştirmişti.

Sonraki Haber

Sudan Ulusal İlaç ve Zehir Kurulu Personeline Eğitim

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı tarafından Sudan Ulusal İlaç ve Zehir Kurulu personeline eğitim programı düzenlendi. Tika ve Sudan Ulusal İlaç ve Zehir Kurulu 2011 yılından bu yana işbirliği içerisinde bulunuyor. İlaç ve Zehir...