Haberler

03 Temmuz 2013

TİKA, Sırbistan'da Faaliyetlerine Devam Ediyor

Sırbistan Cumhurbaşkanı Tomislav Nikoliç, çeşitli temaslarda bulunmak üzere Sırbistan’ın başkenti Belgrad’da bulunan Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı Başkanı Dr. Serdar Çam ve beraberindeki heyeti makamında kabul etti.

Sırbistan Cumhurbaşkanı Nikoliç, başkent Belgrad’daki Cumhurbaşkanlığı binasında, eşi Dragica Nikoliç ile Türkiye’nin Belgrad Büyükelçisi Mehmet Kemal Bozay, TİKA Başkanı Dr. Serdar Çam, TİKA Balkanlar ve Doğu Avrupa Dairesi Başkanı Ali Maskan, TİKA İnsan Kaynakları ve Destek Birimi Dairesi Başkanı Dr. Gökçen Kalkan ve TİKA yetkilileri ile görüştü. Sırbistan Cumhurbaşkanı Nikoliç görüşmede yaptığı konuşmada, Türkiye’nin son yıllardaki ekonomik kalkınmasını büyük ilgiyle izlediğini belirtti. Konuşmasında ülkesindeki TİKA’nın faaliyetlerine de değinen Sırbistan Cumhurbaşkanı Nikoliç, Sırbistan’da, sağlık alanında insani faaliyetler yürüten bir vakfın da başkanı olan eşi Dragica Nikoliç’in geçtiğimiz günlerde Türkiye’ye gittiğini ve buradan çok mutlu olarak döndüğünü söyledi.

Eşinin başında olduğu vakfın, anne ve çocuk güvenliği gibi, sağlık alanında çalışmalar yaptığını belirten Sırbistan Cumhurbaşkanı Nikoliç, bu vakfın, kadın doğum projeleri üzerine çalıştığını ve TİKA’nın kendilerine verdiği desteklerden dolayı teşekkür ettiğini kaydetti. Sırbistan ile Türkiye arasında çözülmemiş bir sorun olmadığını belirten Sırbistan Cumhurbaşkanı Nikoliç, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile bir yılda 3 kez bir araya geldiğini, bunun da iki ülke arasındaki ilişkilerin ne kadar önemli boyutta olduğunu gösterdiğini ifade etti.

Sırbistan’da, çeşitli milletlerin yaşadığını ve bunların sıkıntılarının çözülmesi için çaba gösterdiklerini belirten Sırbistan Cumhurbaşkanı Nikoliç, Türkiye’nin TİKA aracılığıyla başta Sancak bölgesi olmak üzere ülkenin diğer yerlerinde de hayata geçirdikleri projelerden dolayı çok mutlu olduklarını dile getirdi. Türkiye’nin Balkanlar’da barış adına yürüttüğü çabalardan dolayı mutlu olduklarını ifade eden Sırbistan Cumhurbaşkanı Nikoliç, Türkiye’nin ekonomik ve siyasi anlamda büyük bir ülke olduğunu vurguladı.

TİKA Başkanı Dr. Serdar Çam ise Sırbistan Cumhurbaşkanı Nikoliç’e TİKA’nın Sırbistan’da gerçekleştirdiği projelere destek vermesinden ve kendilerini kabul etmesinden dolayı teşekkürlerini iletti. TİKA Başkanı Dr. Serdar Çam, bölgedeki barışın ve huzurun artması amacıyla Sırbistan’a ellerindeki imkanlar ölçüsünde yardım etmek istediklerini kaydetti. Sırbistan’ın bölgedeki önemini, rolünü ve konumunu bildiklerini vurgulayan TİKA Başkanı Dr. Serdar Çam, Avrupa Birliği üyeliği yolunda, Sırbistan’a başarılar diledi.

Sırbistan Cumhurbaşkanı Nikoliç ile yaptıkları görüşmenin, Sırbistan devletinin Türkiye’ye, Türkiye devletine ve hükümetine göstermiş olduğu ilginin bir tezahürü olduğunu belirten TİKA Başkanı Dr. Serdar Çam, “Geçtiğimiz hafta Sayın Cumhurbaşkanı’nın eşi Türkiye’ye geldiklerinde, bizzat TİKA’yı ziyaret ederek, buradaki çalışmalarla ilgili teşekkürlerini ifade ettiler. Bundan sonraki çalışmalarda da desteklerini talep ettiler. Bu, pek çok alanda, Sırbistan’ın hemen hemen her bölgesinde yapılan TİKA projelerinin memnuniyetle karşılandığının bir göstergesidir” diye konuştu.

Türkiye ile Sırbistan’ın tarihi bir geçmişe sahip olduğunu ve çok sayıda ortak paydasının bulunduğunu söyleyen TİKA Başkanı Dr. Serdar Çam, “Beraberce yaşadığımız bir coğrafya. Acılarıyla, tatlılarıyla birbirini çok iyi anlayan iki halk. Osmanlı’dan bu tarafa bakıldığında, aslında iki tane benzer geçmişi olan devletler. Geçtiğimiz dönemlerde, Osmanlı gibi, kendisinden pek çok yeni devlet kurulmuş. Dolayısıyla bizim onları anlamamız, empati yapmamız çok daha kolay” şeklinde konuştu.
Sırbistan’ın, Türkiye’ye karşı giderek saygısını, sevgisini arttıran bir devlet haline geldiğini söyleyen TİKA Başkanı Dr. Serdar Çam, Türkiye’nin de Sırbistan’a karşı yaklaşımında benzer bir duygu içerisinde olduğunu kaydetti.

TİKA Başkanı Dr. Serdar Çam, Sırbistan’ın başkenti Belgrad’daki temasları çerçevesinde, TİKA tarafından tadilatına devam edilen Şeyh Mustafa Türbesi’ni ziyaret etti. Ardından TİKA Başkanı Dr. Serdar Çam, Belgrad Müftüsü Muhammed Yusufspahiç ile görüştü. TİKA Başkanı Dr. Serdar Çam Belgrad’daki temasları kapsamında kentteki tek cami olan tarihi Bayraklı Camisi’ni de ziyaret etti.

TİKA’dan Sırbistan’ın Sancak Bölgesine 7 Ambulans
TİKA tarafından temin edilen 7 ambulans, Sırbistan’da Boşnak nüfusun yoğun bulunduğu Sancak bölgesindeki 6 belediyeye törenle teslim edildi.

Novi Pazar’daki Kültür Merkezi bahçesinde düzenlenen törene, TİKA Başkanı Serdar Çam, Sırbistan Cumhurbaşkanı Tomislav Nikoliç’in eşi ve Dragitsa Nikoliç Vakfı Başkanı Dragitsa Nikoliç, Sırbistan Başbakan Yardımcısı, İç ve Dış Ticaret ve Telekomünikasyon Bakanı Rasim Lyayiç, Türkiye’nin Belgrad Büyükelçisi Mehmet Kemal Bozay, TİKA Balkanlar ve Doğu Avrupa Dairesi Başkanı Ali Maskan, TİKA İnsan Kaynakları ve Destek Birimi Dairesi Başkanı Dr. Gökçen Kalkan ve TİKA yetkilileri katıldı.

TİKA Başkanı Dr. Serdar Çam törende yaptığı konuşmada, Novi Pazar’da bulunmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirerek, Sırbistan ziyareti kapsamında başkent Belgrad’da Sırbistan Cumhurbaşkanı Tomislav Nikoliç ile görüştüğünü hatırlattı. Sırbistan ile Türkiye’nin aynı tarihi paylaştığını ifade eden TİKA Başkanı Dr. Serdar Çam, bu ülkeyi ziyaretinde çok verimli ve keyifli bir gün geçirmesi dolayısıyla duyduğu mutluluğu Sırbistan Cumhurbaşkanı Nikoliç ile de paylaştığını söyledi. TİKA Başkanı Dr. Serdar Çam, Sırbistan Cumhurbaşkanı Tomislav Nikoliç’in eşi Dragitsa Nikoliç’e, sağlık alanına verdiği destekten dolayı teşekkür etti.

Sırbistan Başbakan Yardımcısı, İç ve Dış Ticaret ve Telekomünikasyon Bakanı Rasim Lyayiç de Türkiye’nin sadece Sırbistan’a değil, bölgenin tamamına destek verdiğini belirterek, TİKA Başkanı Dr. Serdar Çam ve Türkiye’nin Belgrad Büyükelçisi Bozay’a teşekkür etti.

Sırbistan ile Türkiye arasındaki iş birliğinin daha da gelişmesi için gayret göstereceklerini dile getiren Sırbistan Başbakan Yardımcısı, İç ve Dış Ticaret ve Telekomünikasyon Bakanı Lyayiç, ülkeler arasındaki hem siyasi hem de ekonomik bağların güçlendirilmesi için çalışacaklarını kaydetti.

Tören ardından, Novi Pazar, Syenitsa, Nova Varoş, Tutin, Priboy ve Priyepolye belediyelerinin temsilcilerine ambulanslar teslim edildi.

Sonraki Haber

Kazakistanlı Tarım Heyetinin İnceleme Gezilerine Destek

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı katkılarıyla, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı işbirliğinde, sebze, meyvecilik ve pamuk yetiştiriciliği konularında Kazakistanlı Tarım Heyetine Türkiye’deki inceleme gezileri düzenleniyor. TİKA’nın katkılarıyla, 26 Mayıs–3 Haziran 2013 tarihleri arasında 12...