Haberler

28 Mart 2018

TİKA Sevakin Adası'nda 2. Etap Saha Çalışmalarını Tamamladı

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA), Sevakin Adası'nda 2. etap saha çalışmalarını tamamladı.

Sevakin Adası’nın birinci etap çalışmalarında jeoloji, jeofizik, zemin sondajı, harita alımı, mimari, restorasyon ve şehir bölge planlama aşamaları tamamlanmıştı. İkinci etap çalışmalarında da yıkıntı haldeki binaların rölöve ve mimari projelerine esas lazerle tarama ölçüm çalışmaları bitirildi.

TİKA tarafından gerçekleştirilen çalışmalar doğrultusunda, Sevakin'in restorasyonunun, tarihi, kültürel geçmişine ait bilgilerle aslına uygun olarak tamamlanarak Sudan ile Türkiye'nin ortak projeleriyle kültür ve turizm merkezi haline getirilmesi hedefleniyor. Kızıldeniz ve Hicaz'ın güvenliğinin sağlandığı stratejik bir konuma sahip olan adanın, saha etüdü çalışmaları devam ediyor.

Sudan'ın kuzeydoğusunda yer alan Sevakin Adası, geçmişte Nubye bölgesinin en önemli limanıydı. Osmanlı döneminde ise denizden gelebilecek tehlikelere karşı Kızıldeniz ve Hicaz'ın güvenliği Sevakin Adası üzerinden sağlanıyordu. Afrika'nın dünyaya açılan kapısı konumundaki adada, tarihi Osmanlı limanı ile gümrük binası, Hanefi ve Şafi camileri ve muhafaza binası gibi önemli eserler bulunuyor. Sudan'ın turizm sektörünün gelişmesine katkı sağlanması amacıyla 2011'de başlayan çalışmalarla Osmanlı dönemine ait Hanefi ve Şafi camileri ile gümrük binası TİKA tarafından restore edildi.

Muhafaza binasının restorasyonu ise devam ediyor. Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan, Sudan ziyaretinde Port Sudan'dan Sevakin Adası'na geçerek TİKA'nın burada restore ettiği Hanefi Camisi'nde namaz kılmıştı. 19. yüzyıla kadar Osmanlı'nın toprağı olan Sevakin Adası'nın tarihi önemine vurgu yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Sevakin Adası'nı bize belli bir süre tahsis etseniz de biz bu adayı aslına uygun olarak yeniden inşa ve ihya etsek. Ömer El-Beşir kardeşim 'tamam' dedi. Burayı inşa ve ihya ne demek biliyor musunuz? Burayı yerle bir edenlere şu cevabı vermiş olacağız. Siz geldiniz buraları yerle bir ettiniz. Sizin buraları yerle bir etmeniz, bizim sakalımızı tıraş etmeye benzer" ifadelerini kullanmıştı.

Sonraki Haber

TİKA Yemen'de Üç Aşamalı Temizlik Kampanyası Başlattı

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA), Yemen'in Aden şehrinde üç aşamalı temizlik kampanyası başlattı. TİKA'nın hükümete bağlı "Temizlik ve İyileştirme Fonu" ile iş birliği içinde yürüttüğü kampanya ile Aden kentinin, çöp ve atık maddelerle,...