Haberler

25 Ekim 2014

TİKA Projesi Makedonya'da Türkiye'nin Gururu Oldu

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı tarafından gerçekleştirilen Makedonya Pirinç Kalitesi ve Veriminin Arttırılması Projesi Makedonya’da Türkiye’nin gururu oldu.

Makedonya’da pirinç üretim sektörünün son yıllarda yaşadığı sıkıntılara ilişkin 2012 yılında TİKA tarafından hazırlanan ve Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’na bağlı Trakya Tarımsal Araştırmalar Merkezi’nde görevli pirinç uzmanları tarafından uygulamaya konulan Makedonya Pirinç Kalitesi ve Veriminin Arttırılması Projesi tamamlandı. Başbakan Yardımcısı Prof. Dr. Numan Kurtulmuş tarafından kapanışı gerçekleştirilen söz konusu proje ile Makedonya’da 100 pirinç üreticisi aile işletmesinin iki yılda projeye dahil edilmesi sağlandı.

Başbakan Yardımcısı Prof. Dr. Numan Kurtulmuş, söz konusu projeyle Türk pirinç çeşidi tohumların ıslah edilerek bu tohumlarla Makedonya’da Türk pirinci yetiştirilmesinin gurur verici nitelikte olduğunu dile getirdi.

Türk çeşitleri bölgeye adapte oldu
Makedonya Aziz Kiril ve Metodiy Üniversitesi Üsküp Ziraat Enstitüsü’nü de projeye dahil eden TİKA, yetiştirici ve araştırmacıların eğitimi ile tohumluk üretimi ve AR-GE faaliyetlerini destekleyerek Makedonya çeltik tarımının son teknolojiyi takip eder düzeye getirilmesi, yeni modern teknolojiler konusunda eğitimlerin verilmesi ve gerekli ekipmanlarca desteklenmesini sağladı.

Proje, Makedonya çeltik tarımını geliştirerek daha yüksek verim ve kalitede Türk çeşidi pirinç üretiminin gerçekleştirilmesi, yüksek verim ve kalitede üretilen pirinç satışı ile bölgede bulunan aile işletmelerinin gelirlerinin yükseltilerek hayat kalitelerinin artırılması, kendi ekolojik şartlarına uyan, kırıksız pirinç randımanı ve verimi yüksek yeni Türk çeşitlerinin ekimlerinin sağlanması ile kırmızı çeltikten ari sertifikalı tohumluk kullanımının yaygınlaştırılmasını sağlayarak ülkedeki hayati bir sorunun çözüme ulaşmasını sağladı.

Proje kapsamında, 14 adet Türk pirinç çeşidi ve 1 adet kontrol-karşılaştırma amaçlı en çok kullanılan çeşit olan İtalyan San Andrea pirinci ile demonstrasyon-deneme ekimleri gerçekleştirildi. Makedonya’nın yetiştirme koşullarında verimi ve kalite özelliklerini test etmek için sisteme giren ve içerisinde Halil Bey, Gönen, Kızıltan ve Gala gibi Türk çeşitlerinin bulunduğu 14 Türk pirinç çeşidi ile 1 adet kontrol çeşitli (RBS) randomize blok sistem deneylerinin uygulanması sonucunda Türk çeşitleri yüksek verim ve erken hasat edilebilme özellikleri ile bölgeye adapte oldu.

Proje kapsamında üretilen çeşitlerden sütlaç yapılması sağlanarak her yıl düzenlenen ‘Makedonya Tarla Günleri’ programları ile yüzlerce Makedonyalıya pirinç ve tatlısının tanıtımı, örnek pirinçlerin katılımcılara dağıtımının yapılarak pirinçlerin test edilmesi sağlandı. Pirinç sanayinin geliştirilmesi amacıyla TİKA tarafından Makedonya’da iki yıl süre ile uygulanan ‘Makedonya Pirinç Kalitesi ve Veriminin Arttırılması Projesi’, Makedonya Devleti tarafından büyük bir ilgi ve mutlulukla karşılandı. TİKA projesi için uluslararası donör kuruluşlar, yerli ve yabancı iş adamları bölgedeki çalışmaları yakından izlemek ve pirinç ticaretini yapmak, üreticiler ile görüşmek üzere Makedonya’ya gitmeye devam ediyor.

Sonraki Haber

TİKA'dan Tunus'a Tarımsal Destek

  Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı tarafından, Tunus’aitfaiye ve biçerdöver yardımında bulunuldu. TİKA Tunus’ta gerçekleştirdiği projelerle faaliyetlerine devam ediyor. Bu çerçevede TİKA tarafından temin edilen 5 biçerdöver ve 5 yangın söndürme aracı düzenlenen törenle...