Haberler

08 Mart 2012

TİKA Projeleri, Türkmenistan Cumhuriyeti'nin Bm Üyeliğinin 20. Yılı Dolayısıyla Düzenlenen Sergide

Türkmenistan Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı tarafından 02-03 Mart 2012 tarihleri arasında, Türkmenistan’ın Birleşmiş Milletler (BM) Üyeliğinin 20. Yılı münasebetiyle ülkede faaliyet göstermekte olan tüm BM kuruluşları ile diğer ikili ve uluslararası donör kuruluşların katıldıkları bir sergi düzenlendi.

Sergide UNDP, UNICEF, UNODC, UNHCR, OSCE ve European House gibi uluslararası donör kuruluşlarının 20 yıllık süre içerisinde ülkede gerçekleştirdikleri etkinlikleri anlatmak amacıyla stantlar kuruldu. Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) 1992 yılından bu yana ülkede gerçekleştirdiği projeler, kurulan stantta sergilendi.

Serginin açılışında Türkmenistan Bakanlar Kurulu Başkan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Raşid MEREDOV, Türkmenistan’da 12 Şubat’ta gerçekleştirilen Devlet Başkanlığı seçimlerinin ardından yaşanan kabine değişiklikleri ile görevlerine yeni atanan Kültür Bakanı ve Eğitim Bakanı başta olmak üzere bir çok bakan, ülkedeki diplomatik misyon temsilcileri ve stant açan yer alan donör kuruluşların temsilcileri katıldı.

Türkmenistan Bakanlar Kurulu Başkan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Raşid Meredov ile BM adına UNICEF Türkmenistan Temsilcisi Samphe Lhalungpa tarafından gerçekleştirilen açılış konuşmalarıyla başlayan programda davetliler Bakanlık binasında hazırlanan stantları tek tek gezdi.

TİKA Aşkabat Program Koordinatörlüğü tarafından hazırlanan ve “Sultan Sancar Türbesi’nin Restorasyonu” başta olmak üzere ülkede eğitim, sağlık, restorasyon, tarım gerçekleştirilen başarılı proje uygulamalarından örneklerin yer aldığı standını Türkmen Dışişleri Bakanı Raşid MEREDOV gezdi. TİKA Aşkabat Program Koordinatörü Zehra Altundağ, Bakan Merdeov’a TİKA projeleri hakkında bilgi verdi.

Türkmenistan Devlet Başkanı Sn. Gurbanguli Berdimuhamedov’un 29 Şubat’ta Ankara’ya gerçekleştirdiği ziyareti ve bu ziyaret esnasında TİKA ile Türkmenistan Turizm ve Spor Devlet Komitesi arasında imzalanan işbirliği protokolünü hatırlatan Meredov, TİKA ile Türkmenistan arasında gerçekleştirilen işbirliği çalışmalarından memnuniyet duyduklarını ifade etti. Önümüzdeki dönemde de yakın işbirliğini sürdürmek istediklerini belirtti.

Stantların davetliler tarafından gezilmesinin ardından, günün anlamına ilişkin düzenlenen konferans ve Türkmenistan Dışişleri Bakanı ile BM Türkmenistan Temsilcisi arasında işbirliği sözleşmesi imzalanmasıyla serginin ilk günü son erdi.

Programın ikinci gününe Türkmenistan Dışişleri Bakanlığı’na bağlı Uluslararası İlişkiler Enstitü öğrencileri katıldı. Öğrenciler tarafından yoğun ilgiyle karşılanan sergideki TİKA standında, Türkiye’nin Türkmenistan’da 20 yıl boyunca gerçekleştirdiği projelerinden örneklerini anlatan slayt gösterisi ilgiyle karşılandı. TİKA tarafından öğrencilere tanıtım materyalleri dağıtıldı.

Sonraki Haber

TİKA'dan Bosna Hersek'e 100 Mektep Projesi

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı ile Saraybosna Müftülüğünün koordinasyonunda gerçekleştirilen 100 Mektep projesi tamamlandı. Ülkede yaşayan Boşnakların kendi kültürüne dair bilgiye sağlıklı olarak erişebilme imkânının sağlandığı mektepler yaklaşık 23.500 öğrencinin hizmetine sunuldu. 100 Mektep...