Haberler

23 Ekim 2011

TİKA, Özbekistan'da “Mutlu Aile” Sloganı ile Gönülleri Fethetti

TİKA, Özbekistan'da “Mutlu Aile” Sloganı ile Gönülleri Fethetti
Türk İşbirliği ve Kalkınma İdaresi Başkanlığı (TİKA)’nın organizasyonunda, Özbekistan Cumhuriyeti Sağlık Bakanlığı ve İnterplast Türkiye Derneği ve Fund Forum Kadınlar Derneği işbirliği ile düzenlenen “Mutlu Aile” etkinliğinin üçüncüsü Semerkant’ta gerçekleştirildi.

Türkiye’nin çeşitli üniversitelerinin plastik ve rekonstrüksiyon cerrahi ana bilim dalında görev yapan doktorlardan ve hemşirelerden oluşan 16 kişilik gönüllü doktorlar ekibi, 220 dolayında hastayı muayene etti. Semerkand Çocuk Hastanesi’nde gerçekleşen muayenenin ardından tedavisine başlanılacak hastalar belirlendi. Yapılan ameliyatlarda 96 hasta sağlığına kavuştu. Dudak yarığı, damak yarığı, yanık, doğuştan gelen şekil bozuklukları gibi plastik cerrahinin müdahale alanına giren 96 hastaya yaklaşık 120 operasyon gerçekleştirildi.

TİKA Özbekistan Koordinatörü Demir: “İşbirliği Projelerinde Buluşmak İçin Çalışıyoruz”
Ameliyatlar yapılmadan önce Semerkant Çocuk Hastanesinde bir tören düzenlendi. Türkiye’nin Özbekistan Büyükelçisi Mehmet Sertaç Sönmezay ve Özbekistan Sağlık Bakanlığı temsilcilerinin de hazır bulunduğu törende konuşan TİKA Özbekistan Koordinatörü Bekir Demir, “Türkiye, bağımsızlığının ilk gününden bu yana Özbekistan’ın yanında olmuştur” dedi. “TİKA Başbakanlığa bağlı teknik yardım kuruluşu olarak bu süreçte kendine düşeni yapma adına göreve başladı. Hükümetimizin verdiği destekle Özbekistan’ın geçiş dönemindeki sıkıntılarını gidermeye ve sahip olduğumuz tecrübeleri sizlerle paylaşmak; işbirliği projelerinde buluşmak için çalışıyoruz.” diyerek düşüncelerini ifade eden Demir’in konuşması büyük alkış topladı.

Yine Gelir, Yüzlerce İnsana Umut Oluruz
Türkiye’nin Özbekistan Büyükelçisi Mehmet Sertaç Sönmezay ise ameliyat çalışmaları sonrasında Taşkent’e dönen gönüllü Türk doktorları heyetine Büyükelçilik rezidansında resepsiyon verdi. Gecede misafirleri kapıda karşılayan Büyükelçi Sönmezay, Özbek çocuklarına yapılan bu sağlık hizmetinin onları kadar kendilerini de sevindirdiğini ve bu tür hizmetlerin devamının geleceğini söyledi. Sönmezay,”İhtiyaç duyulması ve Özbekistan Cumhuriyeti’nin tarafının davet etmesi halinde seve seve yine de geliriz, yüzlerce insana umut oluruz” diye konuştu.

Ameliyatlara katılan Doç. Dr. İbrahim Vargel ise “Türkiye’den 16 kişilik bir sağlık ekibiyle geldi. 216 hasta muayene edildi. Bunlardan 96’sı ameliyata alındı. Toplamda ise 120 dolayında ameliyat yapıldı. Ameliyatlar 0 ile 24 yaş aralığındaki hastalara yapıldı. Kaldığımız süre zarfında hasta sayısı gittikçe arttı. Birçok hasta imkânsızlıklar nedeniyle mutsuz şekilde geri dönmek zorunda kaldı. Koridorlarda ’bizim çocuklarımızı da ameliyat edin’ diyen insanların bakışları bizi çok etkiledi. Biz kardeşiz; köken olarak da kardeşiz. Bu çocuklar onların çocukları olduğu kadar bizim de çocuklarımız. Onların mutluluğu bizim de mutluluğumuz.” şeklinde duygularını dile getirdi.

Mutlu bireylerden mutlu ailelere giden yolda TİKA, Özbekistan’da yaşayan çocuklara sağlık kadar umut, huzur ve güven verdi.

 

Sonraki Haber

Türk Doktorlar Uganda'da Şifa Dağıtıyor

Türkiye’nin diğer ülkelerle gerçekleştirdiği işbirliği ve insani yardım faaliyetlerinde hiçbir mükerrerlik olmaması için koordinatörlük görevini başarı ile yürüten Türk İşbirliği ve Kalkınma İdaresi Başkanlığı (TİKA), Somali’den Uganda’ya, Cibuti’den Kenya’ya kadar Doğu Afrika kıtasında hayatı ve...