Haberler

29 Nisan 2018

TİKA Özbekistan'da Yüzlerce Projeyi Hayata Geçirdi

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA), Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın bugün resmi ziyarette bulunacağı Özbekistan'da 1993'ten bu yana sağlık, eğitim, tarım, hayvancılık ve altyapı hizmetleri gibi çeşitli alanlarda 700'ün üzerinde projeyi hayata geçirdi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Özbekistan Cumhurbaşkanı Şavkat Mirziyoyev'in, Özbekistan’daki TİKA projelerinin iki katına çıkarılması konusunda vardığı mutabakat sonrası, TİKA’nın ülkedeki faaliyetleri artarak hız kazandı ve bu yılın ilk çeyreğinde 725 projeye ulaştı.

2018 hedefleri

Orta Asya'nın 32 milyon nüfusuyla en büyük ülkesi Özbekistan'ın sağlık ve ilk yardım hizmetlerini daha etkin şekilde sunabilmesine katkı sağlamak için, 2018 yılında bu ülkeye 50 ambulans temin edilecek. Tam donanımlı ambulansların içerisinde teknolojik olarak ileri seviyede olan Türk malı ilk yardım ekipmanları bulunuyor.

Özbekistan'da, sağlık altyapısının geliştirilmesi ve yenidoğan ünitelerinin daha modern bir yapıya kavuşturulması için belirlenen farklı hastanelere 90 adet kuvöz ve tıbbi cihaz temin edildi. Çeşitli hastanelerde kullanılmak üzere 45 adet kuvöz, Özbekistan Sağlık Bakanlığına teslim edildi. Kalan 45 kuvöz ise 2018'in ilk yarısında verilecek.

Özbekistan ve Türkiye Sağlık Bakanlıkları iş birliğinde, TİKA'nın koordinasyonunda 26 Nisan-6 Mayıs arasında düzenlenen Sağlık Haftası Programı kapsamında, kardiyoloji, ortopedi, kulak burun boğaz, pediatri, göz, jinekoloji, üroloji, genel ve plastik cerrahi alanlarında muayene, ameliyat ve eğitimler gerçekleştiriliyor. Bu hafta kapsamında, yaklaşık 180 operasyon yapılacak, bin 200 kişi muayene edilecek ve 400 sağlık personeline eğitim verilecek. Sağlık Haftası çerçevesinde 2017'de 184 hasta muayene, 80 hasta ameliyat edildi. Özbek sağlık personelinin mesleki gelişimlerine katkı sağlanması amacıyla 222 personele eğitim verildi.

TİKA, Nisan 2017'de inşasına başlanılan Çocuk Spor Kompleksi Projesi, korunmaya muhtaç çocukların boş zamanlarını verimli geçirmeleri ve sporla olan bağlarının kuvvetlendirilmesini amaçlıyor. TİKA'nın, Özbekistan'da iş birliği yaptığı Sağlam Evlat Vakfı bünyesindeki mediko-sosyal merkezi arazisinde inşa edilen spor kompleksinde futbol, basketbol, masa tenisi sahaları ile hizmet binası ve kameriye bulunuyor.

23 anaokulu yenilenecek

Özbekistan'da okul öncesi eğitim politikalarını yönlendirmek ve etkin bir şekilde icra etmek üzere, yakın tarihte kurulan Okul Öncesi Eğitim Bakanlığının eğitim politikalarına destek sağlamak amacıyla Taşkent, Semerkant ve Buhara şehirlerindeki üç kreşin tadilat ve donanımı yapıldı. TİKA tarafından, 2018'in sonuna kadar toplam 23 anaokulunun tadilat ve donanımının yapılması planlanıyor.

Restorasyon projeleri

TİKA, Özbekistan'da tarihi eserlerin restorasyonuna da katkıda bulunacak. Türk-İslam ortak mirasına ait Hive, Semerkant ve Buhara'da, Özbekistan ile iş birliği içinde belirlenecek tarihi eserlerin restorasyonu ve çevre düzenleme çalışmalarına başlanması bekleniyor.

Projeler

TİKA, kırsal kesimlerine nitelikli sağlık hizmeti götürülmesi amacıyla ülkede faaliyet gösteren sivil toplum kuruluşlarından Sağlam Evlat Vakfına toplam 12 adet tam donanımlı mobil klinik aracı temin etti. Jinekoloji, doğum, kardiyoloji uzmanı ve çocuk doktorundan oluşan ekip tarafından mobil kliniklerde sağlık taramasından geçirilen kişi sayısı 50 bini buldu.

Plastik Cerrahi Operasyonları Projesi kapsamında son 9 yılda Karakalpakistan Özerk Cumhuriyeti, Semerkant, Namangan, Buhara, Fergana ve Tirmiz şehirlerinde yaklaşık 3 bin 500 çocuk ve genç muayene edildi, 860 kişiye plastik cerrahi ameliyatı yapıldı. Özbek 20 hastanın tedavisi de Türkiye'de gerçekleşti. Bu yıl ise 765 çocuğun muayene edilmesine katkıda bulunan TİKA, 157 çocuk ve gencin de ameliyat edilmesini sağladı.

TİKA, Özbek sağlık kuruluşlarının etkin ve verimli bir şekilde çalışmasına destek sağlamak için onko-hematolojik hastalara 100 adet kök hücre testi temin etti.

"Engelleri Aşıyoruz" projesi kapsamında geçen yıl engellilerin günlük hayatlarını kolaylaştırmak amacıyla ihtiyaç sahiplerine 150 tekerlekli sandalye temin edildi. Bu yıl da ülkedeki Nevruz kutlamaları kapsamında yaşlı ve engellilere tekerlekli sandalye desteğinde bulunuldu.

Aral Gölü bölgesinde yaşanan çevre felaketinin etkisiyle üroloji ve onkoloji servislerine başvuran hastaların talebinin karşılanması ve daha iyi şartlarda hizmet verilebilmesi amacıyla TİKA, Harezm Üroloji ve Onkoloji hastanelerine tıbbi ekipman ve ilaç desteği sağladı. Söz konusu hastanelerde ekipmanları kullanacak uzman sağlık personeli ile ameliyatlar yapılarak eğitim verildi.

Türkiye'nin tecrübesi Özbekistan ile paylaşılıyor

TİKA, turizm potansiyeli yüksek Özbekistan'da, sektörde çalışacak nitelikli eleman ihtiyacını karşılamak amacıyla Sergeli Turizm Meslek Okulunun kapsamlı tadilatını gerçekleştirerek örnek uygulama sınıfları oluşturdu. Proje, TİKA Başkanı Serdar Çam ve Özbekistan Turizmi Geliştirme Devlet Komitesi Başkanı Aziz Abduhakimov tarafından hizmete açılmıştı.

Turizmi Geliştirme Devlet Kurulunun talebi üzerine 24-30 Nisan 2017'de Başkanlığın desteğiyle Buhara'da yapılan "Turizm ve Otelcilik Eğitimi Programı" kapsamında otel yöneticiliği, ön büro, aşçılık, servis hizmetleri ve kat hizmetleri alanlarında 120 otel personeline eğitim verildi. Teorik ve uygulamalı olarak gerçekleştirilen eğitim programında Türkiye'nin deneyim ve tecrübeleri paylaşıldı.​

TİKA'dan 600 güvenlik personeline eğitim

Polis Eğitimi İş Birliği Programları kapsamında 2011'den bu yana düzenlenen 28 programla yaklaşık 600 Özbek güvenlik personeline Türkiye ve Özbekistan'da eğitim verildi.

TİKA, Aralık 2017'den bu yana Türkiye'den uzman doktorlar tarafından verilen Anne Çocuk Sağlığı Destekleme Programı (AÇSAP), Çocuk İleri Yaşam Desteği (ÇİLYAD) ve Hamilelik Süreci İzleme Programı Acil Obstetrik eğitimleri kapsamında 180 Özbek uzmana eğitim verdi.

Türk doktorlardan oluşan heyet, geçen yıl Taşkent Vilayeti Çirçik şehri Perinatal Merkezi'nde 50, Cumhuriyet Jinekoloji Merkezi'nde de 50 olmak üzere 100 sağlık personeline "Yenidoğan Canlandırma Eğitimi" düzenledi.

TİKA, Özbekistan'da doğumevi ve benzeri hastanelerde çalışan uzmanların mesleki bilgi ve becerilerinin artırılması amacıyla ülkenin en büyük kadın doğum ve jinekoloji hastanesi olan Taşkent Kadın Doğum ve Jinekoloji Hastanesi bünyesinde tıbbi simülasyon merkezi kurdu.

Taşkent Hematoloji ve Kan Nakli Bilimsel Araştırma Enstitüsü ile Başkanlığın iş birliğinde kurulan Kemik İliği Nakil Merkezinde görevli Özbek uzmanlar için Türkiye'de 1,5, 3 ve 6 aylık eğitim programı düzenlendi.

Milli Eğitim Bakanlığı uzmanlarınca Özbekistan'ın 14 vilayetinden gelen ve çeşitli meslek liselerinde çalışan 22 eğitmene 30 gün süren Kaynakçılık Eğitimi düzenlendi.

AA ve TRT'nin medya eğitimleri

Özbekistan'dan, TİKA işbirliğiyle gerçekleştirilen Anadolu Ajansının (AA) Savaş Muhabirliği Eğitimi ve TRT Genel Müdürlüğünün ses, ışık, kameramanlık, montaj ve yapımcılık eğitimlerinde 11 kişi eğitim aldı.

AA'nın Ankara'da gerçekleştirdiği Enerji Muhabirliği Eğitimi'ne Özbekistan’ın çeşitli medya kuruluşlarından muhabirlerin katılımı sağlandı.

Bunların yanı sıra Özbekistan Çalışma Bakanlığı yetkililerinden oluşan 25 kişilik heyet, farklı tarihlerde Türkiye Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının düzenlediği organizasyon çerçevesinde tecrübe paylaşım programlarına katıldı.

Sonraki Haber

TİKA’dan Babil Şehrinde Özel İhtiyaç Sahiplerine Destek

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) tarafından Irak’ın Babil şehrinde bulunan özel ihtiyaç sahiplerine destek sağlandı. TİKA tarafından gerçekleştirilen projeyle Babil Al-Amal Sağır ve Dilsizler Okulunun tadilat ve donanımı, Babil Al-Raca Zihinsel Engelliler Okulunun...