Haberler

03 Kasım 2017

TİKA'nın Arakan'a Gıda Yardımı Devam Ediyor

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığınca (TİKA), Arakanlı Müslümanlara yapılan ikinci etap yardımlar kapsamında bölgeye gönderilen gıda paketlerinin dağıtımına başladı. 

İkinci aşama yardımlar, 1 Kasım'dan itibaren Arakanlı Müslümanlara dağıtmaya başladı. TİKA Myanmar Program Koordinasyon Ofisi, kurutulmuş balık, fasulye, yağ, şeker, süt tozu, bal, bisküvi gibi 11 farklı malzemeden oluşan ve bir ailenin ihtiyaçları göz önünde bulundurularak hazırlanan gıda paketlerinin dağıtımına Arakan'ın kuzeyinde bulunan Rathedaung kasabasında devam etti.

Bu kapsamda yapılan dağıtımlarla bin 500 gıda kolisi 10 bin kişiye ulaştırıldı. Ayrıca botlarla ulaşımın sağlandığı Rathedaung kasabasındaki Nyaung Pyin Gyi, Ah Nauk Pyin, Kan Seik, Akar Taung ve Sin Khone Taing köylerindeki ihtiyaç sahiplerine de gıda yardımları teslim edildi.

Arakan'ın Ah Nauk Pyin köyü sakinlerinden U Kyaw Thein, yardımlar sırasında yaptığı açıklamada, "25 Ağustos'tan beri evimizin önünde bulunan nehirden bile balık tutmamıza izin verilmiyor. Seyahat özgürlüğümüz çok daha fazla kısıtlandı. Bu sebeple Türkiye’nin yardımları bizim için hayati önem taşıyor.” ifadesini kullandı.

Bölgeden güvenlik güçlerinin bir bir çekilmesiyle yavaşlayan ticari faaliyetlerin az da olsa canlanacağı öngörülüyor. Arakan'ın kuzeyinde 25 Ağustos'ta başlayan çatışmalar sonucunda köylerini terk edip Bangladeş’e sığınanların sayısı 607 bine ulaşırken, Arakan eyaletinin kuzeyinde kalan çoğu Müslüman köyün temel gıda malzemelerine erişimi kısıtlanmıştı.TİKA, Myanmar'da 25 Ağustos-15 Eylül tarihlerinde Arakanlı Müslümanlar için 150 tonluk insani yardım malzemesini, botlarla Maugdaw bölgesinde dağıtımı yapacak yetkililere teslim edilmişti. Öte yandan, yaklaşık 10 tonluk insani yardım malzemesi de helikopterlerle doğrudan ihtiyaç sahiplerine ulaştırılmıştı.

– "Cumhurbaşkanı Erdoğan, Arakan mevzusunda farkındalık oluşmasını sağladı"

Başbakan Yardımcısı Hakan Çavuşoğlu, Yunanistan'a yaptığı resmi ziyaret kapsamında başkent Atina'da, "TİKA, halen orada uluslararası kuruluşu olarak insani yardım konusunda fonksiyonunu ifa eden bir kurum olarak tek başına bulunuyor." açıklamasını yapmıştı.

Çavuşoğlu,TİKA'nın halen Bangladeş'te günlük 60 bin kişiye yemek dağıttığını ve gezici sağlık hizmetleri ulaştırdığını, yardımların yapılması noktasında yerel tüccarlarla çalışıldığını belirtmişti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, Myanmar'ın lideri Aung San Suu Çii ile yaptığı görüşme ile Emine Erdoğan ve beraberindeki heyetin Arakan ziyaretinin, Türk toplumunda büyük farkındalık uyandırdığını dile getiren Çavuşoğlu, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Arakan konusunu gündeme getirmesinin uluslararası alanda farkındalık oluşturduğuna dikkati çekmişti.

Sonraki Haber

Başbakan Yardımcısı Hakan Çavuşoğlu'nun Yunanistan Temasları

Türkiye Cumhuriyeti Başbakan Yardımcısı Hakan Çavuşoğlu ve berberindeki heyet Yunanistan’a gerçekleştirdiği 2 günlük ziyaret kapsamında çeşitli temaslarda bulundu.   Yunanistan'a gerçekleştirdiği iki günlük ziyaret kapsamında Atina'da bulunan T.C. Başbakan Yardımcısı Hakan Çavuşoğlu ilk olarak Türkiye'nin...