Haberler

24 Ekim 2017

TİKA Namibya’da Mesleki Eğitime Desteğini Sürdürüyor

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) tarafından başkent Windhoek’ta bulunan mesleki eğitim merkezi KAYEC’te eğitim gören işitme engelli dört kadına ihtiyaç duyduğu tekstil malzemesi, 2017 yılı mezuniyet töreninde teslim edildi.

KAYEC, 1995 yılında, Namibya Cumhuriyeti kurucusu Sam Nujouma tarafından gençlere meslek edindirme gayesiyle tesis edilmiş bir kuruluş olma özelliğini taşıyor. Gençler, bu kuruluş aracılığıyla marangozluk, sıhhi tesisat, kaynakçılık, bilgisayar, elektrik, iş makineleri kullanımı, fayans işçiliği ve terzilik gibi on üç ana dalda kendilerini geliştirme imkanı buluyorlar. Böylece KAYEC, genç işsizlik oranının yüzde kırk civarında olduğu Namibya’da formel eğitimini tamamlayamayan gençlerin de meslek edinmesine yardımcı oluyor.

KAYEC, terzilik alanında geliştirilen bir program vesilesi ile son iki yılda, önemli bölümü engelli veya ötekileştirilmiş topluluklara mensup (marginalized communities) yüze yakın kadının meslek edinmesine katkıda bulundu. Terzilik bölümünün, Windhoek dışında bulunmasından kaynaklanan sıkıntıları gidermek için TİKA 2016 yılında, Windhoek’taki merkezlerine bir atölye ve terzilik sınıfı kurdu. Sınıf ve atölye açılışına katılan TİKA Başkanı Dr. Serdar Çam, bölümün makine ve materyal ihtiyaçlarının temin edilmesine yönelik de projeleri başlatılacağına vurgu yapmıştı. Ayrıca TİKA Başkanı Dr. Serdar Çam, KAYEC’in işitme engelli öğrencilerinden Ndinomukulili Shamaila ile de konuşmuş ve kendi atölyesini kurarak yerel kıyafetler tasarlamak istediğini öğrendiği genç kızın ihtiyaçlarının temini hususunda da gerekenin yapılmasını iletmişti.

Bu kapsamda KAYEC, Ndinomukulili Shamaila ve bu sene mezun olan üç işitme engelli kadının daha makine ve materyal ihtiyaçları TİKA tarafından temin edildi. İhtiyaçlar, 2017 mezuniyet töreniyle teslim edildi. Törene KAYEC Müdürü Nelson Prada, TİKA Windhoek Program Koordinatör Yardımcısı Abdulkadir Abukan ve Namibia Domestic Workers Union (Namibya Ev Hizmetlileri Sendikası) Başkanı Nellie Kahua katıldı. TİKA, farklı alanlarda da mesleki eğitime katkılarını sürdürerek Namibya’nın en büyük sorunlarından birisinin çözümüne yardımcı olurken; engellilerin engellerini de ortadan kaldırmaya devam edecek.

Sonraki Haber

Azerbaycan’da Anne ve Bebek Ölümlerinin Azaltılmasına Destek

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) tarafından Uluslararası Doktorlar Birliği işbirliğinde 2014 yılından itibaren yürütülen “Azerbaycan’da Anne ve Bebek Ölümlerinin Azaltılmasına Destek Programı” kapsamında, Azerbaycan Cumhuriyeti Sağlık Bakanlığı Bilimsel Araştırma Ebelik ve Jinekoloji Enstitünde...