Haberler

01 Kasım 2011

TİKA, Medeniyetin Kilit Taşlarına Sahip Çıkıyor

TİKA, Medeniyetin Kilit Taşlarına Sahip Çıkıyor
Tarihin ve mimarinin buluştuğu yapıtlar, medeniyetler kadar insanları da buluşturuyor. İnşa edildikleri dönemden itibaren dünyaya şahitlik eden bu eserler; hiçbir anlaşma ya da müzakere olmadan barışın ve huzurun devamını sağlıyor. Yeryüzü geçmişten geleceğe doğru yol alırken; mimari yapılar yalnızca mekânsal kullanımlarıyla değil, sahip oldukları dokuyla da pek çok zamanı aynı anda yaşamamızı sağlıyor.

Bosna-Hersek’te Restorasyon Hamlesi

Türk İşbirliği ve Kalkınma İdaresi Başkanlığı (TİKA), restorasyon hamleleri ile dünyanın pek çok noktasında medeniyetin kilit taşı olan bu eserlere sahip çıkıyor. Bosna-Hersek’te Maglay şehrinde bulunan Yusufpaşa (Kurşunlu) Camiinin restorasyonu TİKA tarafından yaptırılacak.

1560 yılında inşa edilen tarihi caminin restorasyon çalışmalarının başlatılması dolayısıyla Bosna-Hersek’te, Maglay şehrinde bir tören düzenlendi.

Törene Zenica-Doboy Kantonu Başbakanı Fikret Plevlyak, TİKA Saraybosna Koordinatörü Dr. Zülküf Oruç, Banya Luka Müftüsü Ethem Camciç, Bosna-Hersek İslam Birliği Diaspora Birim Başkanı Mirsad Kalayciç, Maglay Başimamı İzudin Krusko, Sırp Ortodoks Kilisesi Bölge Başpapazı Vladimir Kukiç, Maglay Hırvat Katolik Piskoposu Yakov Filipoviç, restorasyonu yapacak firma yetkilileri ve çok sayıda davetli katıldı.

TİKA’ya Teşekkür

Zenica-Doboy Kantonu Başbakanı Fikret Plevlyak, törende yaptığı konuşmada, Kurşunlu Camisi’nin Maglay’ın çok önemli bir tarihi yapıtı olduğunu ifade ederek, bu eserin korunarak yeniden yapılmasından dolayı duyduğu mutluluğu ifade etti. Plevlyak, bu çalışmanın başlatılması için maddi ve manevi olanakları buluşturan TİKA’ya teşekkür etti.

TİKA Koordinatörü Dr. Oruç ise konuşmasında Yusuf Paşa Camii restorasyonu projesi ile Bosna-Hersek’te güzel bir hizmetin daha ilk adımını atmış olmanın haklı sevincini yaşadıklarını söyledi. TİKA’nın Bosna-Hersek’te eğitimden sağlığa, altyapıdan ekonomiye, insan odaklı çalışmalar yürüttüğünü ifade eden Dr. Oruç, ’’Şimdi de Yusuf Paşa’nın emanetini korumak için yola çıkıyoruz. Osmanlı’nın, Bosna-Hersek topraklarında miras bıraktığı bu emaneti, bugün Türkiye’nin ve Bosna’nın evlatları olarak bizden sonraki kuşaklara aktarmak için çalışıyoruz” dedi.

Medeniyetin Dili

Dr. Oruç, Osmanlı’nın her şeyden önce bir medeniyet dilinin adı olduğunu; bu dilin içindeki zarafetin ve estetiğin kelimeye, toprağa, insana, mimariye kadar gölgesini yansıttığı her yerde güzel izler bıraktığını dile getirdi. Yusufpaşa Camiinin restorasyon çalışmalarını en kısa sürede tamamlayarak camiyi ibadete açacaklarını söyleyen TİKA Saraybosna koordinatörü
’’Halk arasında ’Kurşumliya’ olarak bilinen Yusufpaşa Camii, klasik Osmanlı dönemi mimarisinin en seçkin örneklerinden biridir. Biz bununla ilgili ihale ve proje çalışmalarını geçtiğimiz yıl gerçekleştirdik. Proje tasarımları tamamlandı ve Federal Ulusal Anıtlar Koruma Komisyonu tarafından geçtiğimiz ay onaylandı. Umarım en kısa zamanda projeyi başarıyla sonuçlandırırız.’’ Sözleri ile konuşmasını tamamladı.

Maglay Başimamı İzudin Krusko, kentte daha önce ’’Vali Recep Yazıcıoğlu’’ adına Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından çok güzel bir cami yaptırıldığını ifade ederek, “451 yıl önce bu camiyi inşa torunları yine aynı camiye sahip çıkıyor” dedi.

Ortodoks Kilisesi Bölge Başpapazı Vladimir Kukiç ise törende yaptığı konuşmada, Maglay’daki Ortodoks Sırplar adına Yusufpaşa Camisi’nin restorasyonunu başlatan TİKA’ya teşekkür etti.

Yusufpaşa Camisi’nin her şeyden önce bir tarihi yapıt olduğundan bahseden Kukiç, bu yapıtın Maglay’da bulunan diğer dinler için de önemli olduğunu ve ayakta kalması gerektiğini vurguladı.

Maglay Katolik Piskoposu Yakov Filipoviç de Yusufpaşa Camiinin inşa edildiği sırada, malzemesine ’’aşk ve sevgin’’ de konulduğunu ifade ederek, bu aşkın ve sevginin, şimdi yapılacak restorasyon ile yeniden canlanacağını belirtti.

Filipoviç, ’’Manevi değer taşımayan inşaatlara yüklü yatırım yaptığımız dünyada, böylesi yatırım kesinlikle yanlış değildir. Türkiye’yi ve TİKA’yı bu nedenle kutluyorum’’ dedi.

Törenden sonra Banya Luka Müftüsü Camciç dua etti, ilahi grupları tarafından Türkçe ve Boşnakça parçalar seslendirdi. Sırp asıllı Elena Vukiç’in seslendirdiği ilahiler salonda bulunanlar tarafından büyük beğeni topladı.

Yusufpaşa Camii

Maglay kentinden geçen Bosna Nehri kenarına 1560 yılında yaptırılan tarihi Yusufpaşa Camii klasik Osmanlı mimarisinin özelliklerini taşıyor. 1870 yılında onarımdan geçirilen caminin; 1992 yılında Bosna-Hersek’te yaşanan savaşta büyük zarar gördüğü ve minaresinin yıkıldığı bildiriliyor. Minaresi yeniden yaptırılan cami zamanın diğer faktörlerin aşınmasından dolayı restorasyon çalışmaları ile hiçbir ayrım gözetmeksizin insanları buluşturduğu günlere dönmek istiyor.

TİKA, medeniyetin kilit taşlarından birisini daha dünya mirasına kazandırmak için yola çıkıyor.
 

Sonraki Haber

TİKA'da Bayram Sevinci

2 Kasım 2011 tarihinde Resmi Gazetede yayınlanan Kanun Hükmündeki Kararname ile Türk İşbirliği ve Kalkınma İdaresi Başkanlığı’nın adı Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı olarak değiştirildi. Teşkilat yapısından kurumsal düzenlemelere kadar pek çok değişikliği içeren...