Haberler

27 Nisan 2018

TİKA, Makedonya'da Tarihi Harabati Baba Tekkesi'ni Restore Edecek

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) ile Makedonya Cumhuriyeti İslam Dini Birliği arasında, Makedonya'nın Kalkandelen şehrindeki en önemli Osmanlı eserlerinden tarihi Harabati Baba Tekkesi'nin restorasyon projesine ilişkin protokol imzalandı.

TİKA Başkanı Serdar Çam ile Makedonya Cumhuriyeti İslam Dini Birliği Başkanı Süleyman Efendi Recebi, TİKA Genel Merkezinde, Harabati Baba Tekkesi içinde bulunan yapıların restorasyonu amacıyla protokol imzaladı.

Recebi'nin, TİKA'ya yaptığı ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getiren Çam, Osmanlı dönemine ait Harabati Baba Tekkesi'nin külliye şeklinde inşa edilen çok önemli eserlerden olduğuna dikkati çekti.

Çam, "İnşallah en güzel şekilde aslına uygun, yok olmadan ve yıkılmadan restorasyon süreçlerini başlatmış olacağız." dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 2011'de Makedonya'ya gerçekleştirdiği ziyarette dergahın önemine işaret ettiğini ve hızlı şekilde restorasyonunun başlatılması talimatını verdiğini hatırlatan Çam, şunları kaydetti:

"Ancak süreç içinde bir takım çözüm ve süreçlerin hazırlanması konusu tamamlandı. Prosedürler neticesinde bugün Makedonya Cumhuriyeti İslam Dini Birliği ile bu protokole başlanmış oldu. En güzel şekilde oradaki Müslümanlar için bölgenin, Balkanlar'ın ve Avrupa'nın en önemli merkezlerinden biri olacak. Kültürel varlık olarak turizme ve oradaki ekonomiye katkı sağlayacak, pek çok insanın ziyaret etme vesilesi olacak."

Başta Türkiye olmak üzere, bölgeden birçok kişinin bu tekkeyi ziyaret edeceğini belirten Çam, "Aynı zamanda bir Bektaşi dergahı olması sebebiyle Bektaşiler ile bütün meşreblerin önem ve değer verdiği, iş birliği, huzur, barış ve kültür atmosferi içinde inşallah kalacaktır." diye konuştu.

Çam, Makedonya Cumhuriyeti İslam Dini Birliği Başkanı Recebi'ye teşekkür ederek, "İnşallah hızlı bir şekilde inşa çalışmalarını başlatalım." ifadesini kullandı.

"Her zaman Türk toplumunun arkasındayız"

Recebi de çalışmaları dolayısıyla TİKA ve ekibine teşekkür ederek, "TİKA, Balkanlar'da büyük başarılar, büyük işler yaptı, var olan kültürü yeniden yaşattı. Asırlık bir eser olan Harabati Baba Tekkesi'nin restorasyonunu yapacak olan TİKA'ya bugün burada teşekkürlerimi sunmak istiyorum." diye konuştu.

Harabati Baba Tekkesi restorasyonunun, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın talebi olduğunun altını çizen Recebi, "Bugün bu talebe imza atmak benim için büyük bir gurur. Allah'tan Erdoğan'a sağlık, kuvvet ve başarı diliyorum. Her zaman Türk toplumunun arkasındayız." dedi.

Çam, konuşmaların ardından Recebi'ye "Veren el, alan elden üstündür." hadisinin Arapça yazılı olduğu tabloyu hediye etti.

Harabati Baba Tekkesi

Harabati Baba Tekkesi, 1538'te Kanuni Sultan Süleyman'ın hasekilerinden Mahidevran Sultan'ın ağabeyi Sersem Ali Baba veya Server Ali Baba adlarıyla anılan kişi tarafından kuruldu.

Server Ali Baba, Hacı Bektaş Dergahı'na yerleşmeden önce devlet kademesinde beylerbeyi rütbesine kadar yükselmiş bir devlet adamıydı.

Tekke adını, Server Ali Baba'nın ölümünden sonra yerine geçen dedelerden Harabati Baba'dan alıyor.

Harabati Baba Tekkesi, çeşitli yapılardan oluşan bir tarikat külliyesidir. 26 bin 700 metrekarelik alana kurulan külliye, 3 metre yüksekliğinde mazgallı duvarlarla çevrilidir.

Sonraki Haber

Ürdün 1. Uluslararası Tarım Forumu TİKA'nın Katkılarıyla Düzenlendi

Ürdün 1. Uluslararası Tarım Forumu 25-26 Nisan 2018 tarihlerinde Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığının (TİKA) katkılarıyla Ölüdeniz’de gerçekleştirildi. Kral II. Abdullah himayesinde gerçekleştirilen, Prens El Hasan Bin Talal tarafından açılışı yapılan sempozyuma, T.C. Gıda Tarım ve...