Haberler

18 Şubat 2017

TİKA Koordinatörler Buluşması Saha Ziyaretleri İle Sona Erdi

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) Koordinatörler Buluşması kapsamında Konya’da saha ziyaretleri gerçekleştirilerek TİKA, Mevlana Kalkınma Ajansı ve MÜSİAD Konya işbirliğinde yerli üretim ve sanayinin yurt dışı yatırım fırsatlarının değerlendirildiği İş ve Yatırım Forumu düzenlendi.

Kurum içi istişareler ve bölgesel çalışma grupları ile başlayan TİKA Koordinatörler buluşması iki gün süren saha ziyaretlerinin ardından sona erdi. TİKA Koordinatörler Buluşmasının saha ziyaretleri ayağında Torku’nun kooperatifçilik deneyimi yerel ve tarımsal kalkınma bağlamında bölge ve ülke ekonomisine ve Konya’nın kalkınmasına katkısı fabrika ve tesis ziyaretleri ile yerinde incelendi. Cihanbeyli Panplast Üretim Kampüsü, Altınekin Beta Tohum İşleme ve Ham Yağ Kampüsü, Panagro Et ve Süt Entegre Tesisi ile Çumra Şeker Entegre Tesisleri’nde, AR-GE birimleri, seralar ve balıkçılık üretim tesislerinde inceleme ziyaretlerinde bulunuldu.

Dünyanın dört bir yanında kalkınma projeleriyle faaliyette bulundukları ülkelerin ekonomisine ve istihdamına destek olmayı hedefleyen TİKA Koordinatörleri, yöneticileri ve uzmanlarından oluşan heyet, saha ziyaretlerinin ilki olan Cihanbeyli Panplast Plastik Üretim Kapmüsü’nde tarımsal sulama ekipmanlarının üretim aşamasını yerinde inceledi. Altınekin Beta Tohum İşleme ve Ham Yağ Kampüsü’nde ise başta yerli tohum üreticiliği ve ham yağ işleme konularında yetkililerden bilgi alındı. Daha sonra Panagro Et ve Süt Entegre Tesisleri’ne geçen TİKA heyeti burada süt, yoğurt, ayran ve et ürünlerinin üretiminden ambalajına ve yüklenmesine kadar uzanan sistemleri inceledi. Çumra Şeker Entegre Tesisleri’nde ise çikolata, bisküvi, şeker, yem, balık üretim tesisleri ve domates seraları ziyaret edildi.

Konya Şeker ve bağlı iştiraklerine ait tesislerin ziyaretinin ardından bir değerlendirmede bulunan TİKA Başkan Yardımcısı Ali Maskan, “Bizim öncelikli amacımız ülke ekonomilerine katkı sağlamak. Burada duyduğumuz başarı hikayesini yerinde gördük, inceledik. Duyduklarımızdan çok daha fazlasına gözlerimizle şahitlik ettik. Şimdi bu gördüğümüz başarı hikâyesini, Anadolu’nun birikim ve tecrübesini görev yaptığımız ülkelerle, çiftçileriyle ve sanayicisiyle paylaşacağız. TİKA Başkan Yardımcısı Mehmet Süreyya Er ise değerlendirmesinde Güçlü Türkiye’nin bir uzantısı, bir yansıması olan Torku ile ilgili bilgilerinin sınırlı olduğunu ama gezi sonrasında büyük gurur duyduklarını ifade ederek “Torku, yurt dışında Türkiye’nin model olma hususiyetini göstermeye çalışan bizlerin elini güçlendirdi. Bu tecrübeleri yurt dışına aktaracağız “ diye konuştu.

Saha ziyaretlerinin son gününde ise TÜMOSAN Traktör Fabrikası’nı ziyaret eden TİKA heyetine, TÜMOSAN yetkilileri, TÜMOSAN’ın yerli üretimde almış olduğu mesafeyi anlatarak üretim sistemleri hakkında bilgi verdi. TİKA’nın yurt dışında yaptığı gurur verici çalışmalarla TÜMOSAN için önemli bir partner hüviyeti taşıdığını ifade edildi ve ardından traktör fabrikası, üretim aşamasındayken ziyaret edildi.

Konya’nın Önde Gelen Üreticileri ve Sanayicileri ile birlikte İş ve Yatırım Forumu Düzenlendi

TİKA Koordinatörler Buluşması’nın son gününe ise TİKA, Mevlana Kalkınma Ajansı ve MÜSİAD Konya işbirliğinde yerli üretim ve sanayinin yurt dışı yatırım fırsatlarının değerlendirildiği İş ve Yatırım Forumu düzenlendi. TİKA Koordinatörleri görev yaptıkları ülkelerdeki üretim ve yatırım faaliyetleri hakkında değerlendirmelerde bulunurken, TİKA yöneticileri Konya’daki saha ziyaretlerinin ardından yerli üretimin geldiği noktayı görmekten duydukları gururu dile getirirken bu tecrübeyi yurt dışına taşımak istediklerini söyledi.

Forum sonrasında TİKA heyetine yemekte katılan Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, “Bazı ülkelerde ve şehirlerde yaptığımız çalışmalarda TİKA’nın önemli desteklerini gördük. Yeniden büyük Türkiye’nin oluşumunda TİKA çok önemli görevler üstlenmiş durumda. Gönül coğrafyamızın ne kadar geniş olduğunun TİKA ile daha fazla farkına vardık” dedi.

41 Ülkeden TİKA Yerel Personeli Gazi Meclisimizi ve Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’ni Ziyaret Etti

TİKA Koordinatörleri Konya’da saha ziyaretlerinde ve temaslarda bulunurken görev yaptıkları ülkelerde onlarla birlikte çalışan TİKA Yerel Personeli ise 5 gün süren yoğun hizmet içi programının ardından TBMM’yi ziyaret ederek 15 Temmuz gecesi gerçekleştirilen hain darbe girişimi hakkında bilgi aldı ve darbenin izlerini yerinde gördü. Daha sonra Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’ne geçen TİKA Yerel Personeli, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ve diğer yöneticilerin resmi temaslarda bulundukları, misafirlerini ağırladıkları ve basın toplantılarını düzenledikleri yerleri gezerek yerleşke hakkında bilgi aldı.

Sonraki Haber

Kolombiya’da Villa Suramericana Yerleşim Bölgesine Çocuk Oyun Alanı Kuruldu

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) Kolombiya'nın Antioquia bölgesi Medellin şehrinde Villa Suramericana yerleşim bölgesine çocuk oyun alanı kurdu. TİKA, faaliyet gösterdiği coğrafyalarda gerçekleştirdiği projelere yenilerini eklemeye devam ediyor. Bu kapsamda Kolombiya’da gerçekleştirdiği projelere...