Haberler

10 Temmuz 2013

TİKA, Kırgızistan'daki İçme Suyu İhtiyacına Yönelik Projelerine Bir Yenisi Daha Ekledi

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı, Kırgızistan’ın kuzeyindeki Çüy eyaletine bağlı Alamüdün İlçesi Karacigaç köyünün içme suyu ihtiyacını karşılayacak proje tamamlanarak hizmete açıldı.

Başkent Bişkek’e 12 kilometre mesafede bulunan 6 bin nüfuslu Karacigaç köyüne kesintisiz temiz içme suyu ulaştıracak içme su deposu ve dağıtım merkezinin açılış töreni gerçekleştirildi. Törene, TİKA yetkilileri, Bişkek Büyükelçiliği Ekonomi Müşaviri Mehmet Nezih Agan, Kırgızistan Çüy İli Alamüdün İlçesi Kaymakam Yardımcısı Kasım Çodurov, Karacıgaç Köyü Yönetim Kurulu Başkanı Nurlan Toyçubekov, Köy Meclis Başkanı Mariya Ulsenova ve köylüler katıldı.

Açılış töreninde açıklamalarda bulunan Alamüdün Kaymakam Yardımcısı Çodurov, su projesini tamamlayarak hayata geçiren TİKA yetkililerine köy halkı ve kaymakamlık adına teşekkür etti. Törende köy halkına seslenen Alamüdün Kaymakam Yardımcısı Çodurov, “Kaç yıldır köyünüzde su yok. Olsa dahi az geliyor diye şikâyette bulunuyordunuz. Lütfen, Türk kardeşlerimiz tarafından yapılan bu projeyi koruyalım. Desteklerinden dolayı TİKA’ya minnettarız” diye konuştu. Türkiye’nin Bişkek Büyükelçiliği Ekonomi Müşaviri Agan ise suyun insan hayatındaki öneminden söz ederek, projenin hayırlı ve uzun ömürlü olmasını diledi. Tören kurdele kesiminin ardından geleneksel Kırgız çadırında yemek ikramıyla sona erdi.

Proje sayesinde Çüy ili Alamüdün İlçesine bağlı Karacigaç Köyünde yaşayan yaklaşık 5 bin kişi ile Köy Muhtarlığı ve Caş Ümüt Hayır vakfı tarafından kurulan 90 öğrencinin barındığı yurdun temiz ve sağlıklı su ihtiyacı açılan su kuyusu ve basınç pompası yardımıyla giderildi.

Söz konusu projeyle eğitim ve sağlık hizmetleri başta olmak üzere köy halkının da yaşam kalitesi yükseldi. Ayrıca köyde faaliyette bulunan öğrenci yurdunda eğitim hizmetlerinin daha iyi şartlarda verilmesine imkan sağlandı. Bu kapsamda Kırgızistan ile Türkiye arasındaki işbirliğinin gelişmesine ve Kırgızistan’ın kalkınmasına ileride katkı sağlayacağı düşünülen genç neslin yetiştirilmesine katkıda bulunuldu.

Sonraki Haber

Malezya'da Asya Yenilenebilir Enerji Okulu Çalıştayına Destek

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı, UNESCO, ISESCO ve SERI işbirliğinde Malezya Selangor’da Asya Yenilenebilir Enerji Okulu çalıştayı düzenlendi. Çalıştaya Azerbaycan, Pakistan, Kazakistan, Kırgızistan, Bangladeş, Brunei Darüsselam ve Maldivler’den katılım sağlandı. Malezya Kebangsaan Üniversitesi Kampüsünde...