Haberler

11 Nisan 2012

TİKA Kırgızistan'da Proje ve Faaliyetlerine Devam Ediyor

Türkiye-Kazakistan Karma Ekonomik Kurulu (KEK) VI. Dönem Toplantısı 1-4 Nisam 2012 tarihleri arasında Kırgızistan Cumhuriyeti’nde Başbakan Yardımcısı Sayın Bekir Bozdağ’ın katılımıyla gerçekleştirildi. Türkiye-Kırgızistan arasında yapılması öngörülen teknik işbirliğini de kapsayan görüşmelere katılmak ve ülkemiz tarafından bölgede gerçekleştirilen proje ve faaliyetleri incelemek amacıyla Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) Başkan Yardımcısı Mehmet Süreyya Er ve beraberindeki bir heyet Kazakistan’a çalışma ziyareti gerçekleştirdi.

2010 yılı Nisan ve Haziran aylarında Kırgızistan’da ortaya çıkan iç karışıklık sonrasında ülke siyasi ve ekonomik açıdan ciddi bir krizin eşiğine gelmesi üzerine, Kırgızistan’da kamu düzenin sağlanması ve toplumsal huzurun tesisi amacıyla ülkemizce ilan edilen siyasi, ekonomik, diplomatik, güvenlik ve insani boyutlara haiz bir “Acil Eylem Planı”  yapılmasına karar verildi. Bu doğrultuda TİKA’nın koordinasyonunda Oş Şehri Gagarin Sokağında 150 yataklı hastane ve yine Oş şehri Aktilek semtinde 850 yataklı tam donanımlı devlet okulunun inşası başlatıldı. 2011 yılında ise “Celalabad ve Oş Bölgesi Klinik Hastane Tadilatı Projeleri”, “Kırgız Ulusal Askeri Lisesi İdari Bina ve Yatakhanelerin Tadilatı İşi” TİKA tarafından tamamlandı.

Oş şehri Aktilek Semtinde 850 Yataklı  Tam Donanımlı Devlet Okulu İnşaatı

TİKA heyeti anılan çalışma ve inceleme ziyareti kapsamında halen inşaatı süren Aktilek Semti Okul ve Poliklinik İnşaatlarını yerinde ziyaret etmiştir. Proje ile ilgili yetkililer “Aktilek Okul Projesi” kapsamında sürmekte olan okulun inşaat işlerinin hızla ilerlediğini söyledi ve 2012 Temmuz ayı itibariyle inşaatı bitirilmesinin öngörüldüğünü ve Kırgız tarafınca söz konusu okulun bölge okulu olması amacıyla ek yurt binası talebini dile getirdi.

Oş Şehri Gagarin Sokağında 150 Kişilik Hastane

TİKA heyeti anılan çalışma ve inceleme ziyareti kapsamında inşaatı süren hastane inşaatını yerinde inceleyerek çalışmaların hızlı bir şekilde ilerlediğini tespit etti.

TİKA heyeti ayrıca Kırgızistan’da faaliyet göstermekte olan Türkiye-Kırgızistan Manas Üniversitesini, Oş Üniversitesi Araşan İlahiyat Fakültesini, Türkiye Diyanet Vakfı tarafından desteklenen Oş Devlet Üniversitesi İlahiyat Fakültesini ve  birçok  sivil toplum teşkilatlarını ziyaret etti.

 

 

 

 

Sonraki Haber

TİKA'dan Pakistanlı Kadın Ciftçilerin Yaşam Standartlarını Yükseltecek Proje

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) kentlerde kadın istihdamını arttırmak için uzman eğitimleri ve mesleki eğitim kursları düzenlerken; kırsalda kadın ve kalkınma konusundaki çalışmalarına da devam ediyor. Pakistan’da ilk defa bir donör kuruluş tarafından...