Haberler

08 Aralık 2017

TİKA Karadağ’da Otizmli Çocukları Unutmadı

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) tarafından Karadağ'ın ikinci büyük şehri konumundaki Niksic şehrinde bulunan Nikşiç Bambi Anaokulu’na Otizm Odası Kurulumu ve Cihaz Desteği Projesi hizmete açıldı.

Karadağ’da sivil altyapıların geliştirilmesi konusundaki çalışmalarına devam eden TİKA, Karadağ'ın ikinci büyük şehri konumundaki Nikşiç şehrinde bulunan Nikşiç Bambi Anaokulu’nun ihtiyaç duyduğu otizmli çocukların tedavi göreceği otizm odasının ve Karadağ genelindeki anaokullarında bir ilk olan tedavi amaçlı bir adet biofeedback cihazının donanımını gerçekleştirdi.  

Söz konusu otizm odasının açılış törenine T.C Karadağ Büyükelçisi Serhat Galip, Karadağ Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Ariyana Nikoliç, Nikşiç Belediye Başkanı Veselin Grboviç, Nikşiç bölgesinde bulunan İlköğretim ve Lise müdürleri, sivil toplum kuruluşları ve TİKA yetkilileri katıldı.

Açılış töreninde konuşan T.C. Karadağ Büyükelçisi Serhat Galip, TİKA’nın Karadağ’ın her bölgesinde etkin ve yerinde projeler gerçekleştirdiğini ifade ederek, projenin yapılmasına imkân sağlayan Karadağ Hükümetine teşekkür etti. Karadağ Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Ariyana Nikoliç ise, projenin otizmli hastaların bakımı için önemli bir katkı sağladığını belirterek, Karadağ hükümeti adına TİKA’ya teşekkür etti.

TİKA Karadağ Program Koordinatörü Ahmet Altun da, dünyada otizmli hastaların sayısının her geçen gün arttığını dile getirerek, proje kapsamında anaokulunun ihtiyaç duyduğu otizm odasının donanımının tamamlandığını ve temin edilen biofeedback cihazının Karadağ genelindeki anaokullarında bir ilk olması sebebiyle engelli çocukların eğitim imkânlarına erişebilirliği önündeki engelleri ortadan kaldırarak eğitimde fırsat ve imkan eşitliğini sağlandığını kaydetti. TİKA’nın Karadağ genelinde başta sağlık ve eğitim projeleri olmak üzere önemli projeler gerçekleştirdiğini vurgulayan Koordinatör Altun, Karadağ’a yönelik projelerin devam edeceğini belirtti.

Proje ile söz konusu anaokulunda kurulan otizm odası ve sağlanan  biofeedback cihazı ile birlikte hem anaokulunda bulunan çocuklar hem de Nikşiç bölgesinde bulunan tüm otizmli hastalar Nikşiç Bambi Anaokulu’nun imkânlarından faydalanabilecek. Ayrıca özel sosyal politika gerektiren grupların sosyal rehabilitasyon ve güçlendirme yöntemleriyle yaşam kalitelerinin yükseltilmesi, sosyo-kültürel yeterliliklerinin ve yaşamlarını etkileyen kaynaklar üzerindeki etkilerinin artırılmasına katkı sağlandı.

Sonraki Haber

TİKA’dan Lübnan’da Gençlerin Eğitimine Destek

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) tarafından Lübnan’ın Sayda şehrinde bulunan Müslüman İzciler Birliği üyesi, Revvad İzci Derneği’ne donanım desteğinde bulunularak, Türkçe sınıfı ve Bilgisayar laboratuvarı kuruldu. TİKA, faaliyet gösterdiği coğrafyalarda gerçekleştirdiği projelere yenilerini...