Haberler

07 Kasım 2017

TİKA Kadınları Destekleyerek Kosova’nın Kalkınma Sürecine Katkı Sağlıyor

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) Balkan ülkelerinin kalkınması için kadınları üretime teşvik ediyor.  

Balkanlarda uyguladığı projeler ile ülkelerin ekonomik büyümelerine ve kalkınma süreçlerine katkı sağlamaya başlayan TİKA, uygulamaya koyduğu farklı üretim ve istihdam projeleri ile gençlerin ve kadınların üretime katılımını sağlayarak insan odaklı kalkınmalarına destek oluyor.

Bu kapsamda diğer ülkelerde olduğu gibi Kosova’da da işsizlikten daha çok olumsuz etkilenen kadınlara yönelik hane dışında işletme kurulumu ve istihdam oluşturan projeler ile kendi aile ekonomilerine katkı sağlamaları için atölyeler kuran TİKA,  ürün üretimi ve pazar alanlarının oluşması içinde de onlara destek oluyor.

TİKA Kosovalı Kadınlara Verdiği Sözü Yerine Getiriyor

Geçtiğimiz günlerde kadınlara yönelik uyguladığı projelerin açılışlarını gerçekleştiren TİKA Kosovalı kadınlara yönelik projelerin artarak devam edeceğinin müjdesini vermişti. Bu çerçevede TİKA,  Kosova’nın Graçanica Belediyesi’ne bağlı Kişnica köyünde Kosovalı Kadınlar için yeni bir proje hayata geçirdi.

Kişnica köyünde yaşayan kadınların kurmuş olduğu Dardanya Kartalları Derneği’nin,  kurumsal kapasitesinin arttırılması ve Kadınların, tıbbi ve aromatik bitkilerin üretim, paketlenme ve pazarlanmasını gerçekleştirmeleri için proje kapsamında gerekli ekipmanlar ile desteklenmesini sağlayan TİKA, paketlenen ürünlerin Priştina’nın en işlek caddelerinden olan Nena Teresa Caddesinde halka arz edilmesi için stand kurmalarını gerçekleştirerek  Ürünlerin Pazarlanmasına katkı sağladı.

TİKA Desteğinde Kurulan Ürün Pazarlanması Standı Törenle Açıldı Ürünler Tanıtıldı

T.C. Büyükelçisi Kıvılcım KILIÇ, Kosova Meclisi Başkan Yardımcısı Müferra ŞİNİK, TİKA Priştina Koordinatörü Hasan Burak CERAN, Koordinatör Yardımcısı Fulya ASLAN ve çok sayıda Kosovalı Kadınların katılımı ile tıbbi ve aromatik ürünlerin tanıtımı gerçekleştirildi.

Törende konuşan ve Kadın Kuruluşlarına desteğin devam edeceğine ve bunun Türkiye’nin önceliklerinden biri olduğunu belirten Büyükelçi Kılıç “Her şeyin başı bir hayal kurmaktır. Bence hayal kurarak başlamışlar. Hayal kurmuşlar, pozitif düşünmüşler. Projelerine yönelik heyecan duymuşlar. ve o proje de bugün gerçekleşiyor. TİKA da buna yardımcı olmuş, destek olmuş. Çok teşekkür ediyorum. Çok güzel bir projenin açılışı var bugün.” dedi.

Dardanya Kartallari Derneği Başkanı Havuşe BUNYAKU ise gerçekleştirdiği konuşmasında; ‘’Dernek için bu gün büyük bir gün. Sayın Büyükelçiye şunu belirtmek isterim ki; Türkiye TİKA’sıyla gurur duysun” açıklamalarında bulundu.

On sekiz yıldır faaliyet gösteren dernek için söz konusu desteğin şimdiye kadar sağlanan en büyük destek olduğunun altını çizen BUNYAKU, bu destek ile şifalı ve aromatik bitki yetiştiriciliği ile uğraşan 15 kadın ve doğal ortamdan toplamayı gerçekleştiren 100’e yakın kadın üyenin gelirlerinin artırılacağını ve aile ekonomilerine destek sağlanacağını ifade etti

Şifalı ve aromatik bitkilerin üretimi ve doğal ortamından toplanarak yirmiden fazla çeşit çay üretimi gerçekleştiren derneğe, TİKA tarafından proje kapsamında; bitki kurutma makinesi, bitki ve meyve öğütme makinelerinin yanı sıra ürünlerini de pazarlayabilmeleri için seyyar tanıtım standı desteği sağlandı

Kosovalı Kadınlar Güçlü Kosova İçin TİKA ile İşbirliğinde

Daha önce, Kosovalı Kadınlar TİKA ile yakın işbirliğinde önemli projelerini hayata geçirmişlerdi. Prizrenli kadınlar tarafından faaliyetleri yürütülen, Kosova Kadınları Yardımlaşma Derneği’nin tadilatını yaparak dikiş ve kuaför ekipmanları desteği ile derneğe atölyeler kuran TİKA,  Gilan Kültür Derneği ‘ne de  Dikiş ve Kuaför atölyesi kurarak,  Gilan ve Prizren deki kadınları üretim ve hizmet sektöründe harekete geçirmiş ve aile ekonomilerine katkı sağlamaları için kadınlara güç vermişti.

Sonraki Haber

Sırbistanlı Polislere Eğitim

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) tarafından T.C. Emniyet Genel Müdürlüğü işbirliğinde Sırbistan Emniyet Teşkilatı personeline yönelik Türkiye’de Temel Atış Eğitimi Kursu ile Uçak Rehine Kurtarma Operasyon Kursu düzenlendi. Türkiye ile güvenlik işbirliği içerisinde...