Haberler

16 Nisan 2012

TİKA ile Unesco Arasında İşbirliğinin Geliştirilmesine Yönelik İstişare Toplantısı Paris'te Gerçekleştirildi

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) ile UNESCO arasında 12 Mayıs 2011 tarihinde İstanbul’da imzalanan İşbirliği Mutabakatı’nın hayata geçirilmesi için TİKA ve UNESCO yetkililerin katıldığı istişare toplantısı 2 Nisan 2012 tarihinde Paris’te ki UNESCO Merkezi’nde yapıldı.

TİKA yetkilileri ve UNESCO Sekretaryasının geniş katılımıyla gerçekleştirilen toplantının ilk oturumunda kurumlar kendileri ve çalıştıkları sektörlerle ilgili bilgi verip, daha sonra işbirliği yapılabilecek alanlar ve işbirliği modelleri hususunda görüş alışverişinde bulundular.

TİKA adına sunuş yapan Dış İlişkiler ve Ortaklıklar Dairesi Başkanı Dr. Mehmet Yılmaz, “Türkiye’nin teknik yardım faaliyetlerinin Cumhuriyetin kuruluş yıllarına kadar giden oldukça eski bir tarihi olduğunu, 1980’li yıllarda belli başlı Afrika ülkelerine yönelik olarak program temelli yardım çalışmalarının yürütüldüğünü, 1992 yılında TİKA’nın kurulmasıyla birlikte söz konusu faaliyetlerin kurumsallaştığını, özellikle 2002 yılından sonra Resmi Kalkınma Yardımlarında belirgin bir artışın söz konusu olduğunu” dile getirdi. Eğitimden sağlığa, restorasyondan acil insani yardımlara kadar TİKA tarafından beş kıtada gerçekleştirilen projeler hakkında bilgi verdi.

UNESCO Stratejik Planlamadan sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Hans d’Orville ve Kültürden sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Francesco Bandarin’in de katıldığı toplantıda UNESCO’nun Eğitim, Bilim ve Kültür departmanlarından yetkililer tarafından kapsamlı sunumlar yapıldı.

Toplantıda her iki taraf, başta Balkanlar, Afrika ve Orta Asya bölgelerinde ortak kültürel mirası koruma ve restorasyon projelerinde UNESCO’nun teknik uzmanlığından istifade edilmesi olmak üzere, Afrika ülkelerinde su ve sanitasyon, kapasite inşası ve eğitimin değişik alanlarında geniş bir işbirliği potansiyelinin bulunduğu hususunu işaret ederek, somut adımlar için proje temelli bilgi alışverişinin başlatılması konusunda mutabakata vardı.

Sonraki Haber

TİKA'dan Bahtiyarlık Zamanının Tiyatro Festivaline Destek

Türkmenistan’da son devlet başkanlığı seçimlerinden sonra “Bahtiyarlık Zamanı” olarak adlandırılan yeni dönemin ilk uluslararası tiyatro festivali 13-15 Nisan tarihleri arasında Aşkabat’ta gerçekleştirildi. Türkmenistan Kültür Bakanlığı tarafından organize edilen ve pek çok ülkeden tiyatro ve folklor...