Haberler

20 Şubat 2012

TİKA ile Makedonya Cumhuriyeti Metroloji Bürosu Arasında İşbirliği Protokolü İmzalandı

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) tarafından Makedonya Cumhuriyeti resmi kurumlarında kapasite arttırılmasına yönelik olarak gerçekleştirilen projelere bir yenisi daha eklendi.

Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) ile Makedonya Cumhuriyeti Ekonomi Bakanlığı’na bağlı Metroloji Bürosu arasında uzun süredir  devam eden işbirliği doğrultusunda ve TİKA’nın desteğiyle yeni bir adım atılıyor.

TÜBİTAK Ulusal Metroloji Enstitüsü (UME) tarafından hazırlanan ve Makedonya Cumhuriyeti’nin “Coordinated Universal Time” adı verilen sisteme dahil olması ile “G-Noktası” parametrelerinin ülkede ilk kez belirlenebilmesine olanak sağlayacak Zaman Dağıtım Sistemi, TİKA’nın koordinasyonunda Makedonya Cumhuriyeti Ekonomi Bakanlığı Metroloji Bürosu’na hibe edilecek.

Metroloji Bürosu Zaman ve Frekans Laboratuvarı’na yerleştirilecek olan sözkonusu sistem, zaman skalasının dağıtımından oluşuyor. Bu sistem sayesinde Makedonya’nın, UTC (Uluslararası Zaman Koordinasyonu) olarak bilinen uluslararası zaman skalasına, dünyanın farklı ülkelerinde bulunan toplam 74 enstitü ile birlikte dâhil olması sağlanacak.

Söz konusu sistemin hayata geçirilmesi ile Makedonya Cumhuriyeti’nde zaman skalasını kullanacak olan kurum ve kişiler, gayriresmi olarak değişik kaynaklardan edindikleri bilgiler yerine; resmi, tam zamanlı ve uluslararası zaman skalasını doğrudan takip eden bir sistemden hizmet alabilecek. Diğer taraftan bu sistemle, ülkedeki telekomünikasyon, medya ve trafik gibi alanlarda da zaman ayarlamaları bakımından fayda sağlanmış olacak.

Ayrıca bu proje ile Makedonya’da yer hareketlerinin belirlenmesi ve ölçülmesi işlemlerinin gerçekleştirilmesi kolaylaşacak.

Türkiye’de TÜBİTAK-UME’ye hazırlatılarak tüm teknik teçhizatı ile birlikte kuruluma hazır hale getirilen sistem, ambalajlanmış olup TİKA’nın koordinasyonunda Makedonya’ya gönderilecek. Metroloji Bürosu tarafından görevlendirilecek iki personele, sistem kurulumu ve işletilmesi konusunda TÜBİTAK-UME uzmanlarınca yerinde eğitim verilecek. Bu doğrultuda yapılacak olan çalışmaların başlatılmasına yönelik olarak, Makedonya Cumhuriyeti Ekonomi Bakanlığı’na bağlı Metroloji Bürosu ile TİKA Üsküp Program Koordinasyon Ofisi arasında işbirliği protokolü imzalanmıştır.

Sonraki Haber

TİKA, Bosna-Hersek'te Her Alanda Projeler Gerçekleştirmeye Devam Ediyor

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA), 1995 yılından bugüne kadar Bosna-Hersek’te pek çok proje ve faaliyet gerçekleştirdi. TİKA tarafından yapılan çalışmalar, pek çok alanda ülkenin kurumsal alt yapısının güçlendirilmesini sağladı. Yeniden yapılanma sürecinde doğrudan...