Haberler

29 Nisan 2013

TİKA ile Etyopya Arasında Demiryolu İşbirliği

Türkiye ile önemli tarihsel ve kültürel bağları olan yakın ilişkilerin süre geldiği Etyopya arasında Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı’nın katkılarıyla gerçekleştirilen işbirliğine bir yenisi daha eklendi. Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı ile Etyopya arasında demiryolları alanında işbirliği kapsamında önümüzdeki Haziran ayı içerisinde mutabakat zaptı imzalanacak.

Etyopya Demiryolları İdaresi’nin, TİKA Addis Ababa Program Koordinasyon Ofisi’ne ulaşan talebi çerçevesinde proje başlatıldı. Başlatılan projeyle ilgili olarak, 15-19 Nisan 2013 tarihlerinde görevlendirilen Devlet Demiryolları uzmanlarından oluşan dört kişilik heyet, Addis Ababa’da bir dizi temas ve incelemede bulunarak ilk etap çalışmalarını tamamladı.

Söz konusu çalışma ziyareti kapsamında heyet Etyopya’da demiryollarının ve demiryolu işletmeciliğinin mevcut durumu ile ihtiyaçların tespiti konularında çalışmalarda bulundu. Heyet bunun yanı sıra konuya ilişkin Türkiye’deki yapı ve tecrübelerle ilgili muhataplara bilgi aktarımı sağladı.

Etyopya’da hükümet tarafından 2010 yılında büyük önem verilerek yürürlüğe konulan beş yıllık “Ekonomik Büyüme ve Dönüşüm Planı” (GTP-Growth and Transformation Plan) paralelinde ulaşım ve taşımacılıkla ilgili önemli bir unsur olan demiryollarının geliştirilmesi planlanıyor. Bu kapsamda işbirliğinin, önümüzdeki Haziran ayında imzalanması, öngörülen mutabakat zaptı çerçevesinde geliştirilmesi ve ilgili sektör aracılığıyla ülke ekonomisine katkı sağlanması hedefleniyor.

Önümüzdeki Haziran ayı içerisinde imzalanması planlanan mutabakat zaptı öncesinde ülkemize davet edilecek olan Etyopya Demiryolları İdaresi yöneticileri ve uzmanları için bir program hazırlanacak. Program, resmi görüşmelerin yanı sıra Ankara-Eskişehir-Ankara, Ankara-Konya-Ankara yüksek hızlı tren hatları, Eskişehir’de bulunan Eğitim Merkezi, vagon, lokomotif fabrika ve bakım tesislerinin ziyaretlerini de içerecek.

Denize kıyısı bulunmayan Etyopya’da demiryollarının iyileştirilmesi ve demiryolu taşımacılığının yaygınlaştırılmasıyla, ülkenin özellikle ticaret ve ekonomisinin gelişimine katkı sağlaması hedefleniyor.

Sonraki Haber

TİKA'dan Tunus'a Fm Radyo İstasyonu

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı tarafından, Tunus’ta insani yardım alanında çalışmalar yapan “Tunus Charity” isimli sivil toplum örgütünün, faaliyetlerini Tunus halkına duyurması amacıyla FM Radyo istasyonu kuruldu. Tunus’ta insani yardım konularında çalışmalar yapan “Tunus...