Haberler

20 Eylül 2013

TİKA Heyetinin Macaristan Temasları Başladı

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı heyeti, Kanuni Sultan Süleyman’ın kalbi ve iç organlarının gömülü olduğu belirtilen Zigetvar Kalesi yakınlarındaki yerin tespiti amacıyla görüşmelerde bulunmak üzere Macaristan’da çalışmalarına başladı. Heyet, Macaristan ziyareti kapsamında başkent Budapeşte’de bulunan Türk şehitliğini ziyaret etti.

Aralarında Prof. Dr. Nurhan Atasoy, Marmara Üniversitesi Tarih Bölümü Başkanı Doç. Dr. Erhan Afyoncu, 29 Mayıs Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Feridun Mustafa Emecen gibi uzman tarihçilerin de bulunduğu, TİKA Başkanı Serdar Çam başkanlığındaki heyet, Kanuni Sultan Süleyman’ın kalbi ve iç organlarının gömülü olduğu belirtilen Zigetvar Kalesi yakınlarındaki yerin tespiti amacıyla görüşmelerde bulunmak üzere geldiği Macaristan’da çalışmalarına başladı.

Heyet, ilk olarak, Budapeşte’de bulunan I. Dünya Savaşı sırasındaki Galiçya cephesinde hayatını kaybeden 480 Türk askerinin mezarının bulunduğu şehitliği ziyaret etti. Şehitliğin ardından heyet, Sokullu Mehmet Paşa’nın torunu Hatice hanımın kabrine ziyarette bulundu. İçinde Kanuni Sultan Süleyman’ın anıt mezarını da barındıran Macar-Türk Dostluk Parkı’nı ziyaret eden heyet, daha sonra Zigetvar Kalesi’ne geçerek Kanuni Sultan Süleyman tarafından yaptırılan camide incelemeler yaptı. TİKA Başkanı Dr. Serdar Çam yaptığı açıklamada, henüz ibadete hazır olmayan caminin restorasyon çalışmaları için Macar yetkililerle temas kurduklarını ve bu konuda olumlu bir sonuç almayı ümit ettiklerini kaydetti.

Heyette yer alan tarih uzmanları, yarın Macar tarihçilerle bir araya gelerek, Kanuni Sultan Süleyman’ın kalbi ve iç organlarının gömülü olduğu belirtilen Zigetvar Kalesi yakınlarındaki yerin tespiti konusunda karşılıklı bilgi alışverişinde bulunacak.

Sonraki Haber

Kenya'da Eğitim Altyapısına Destek

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı tarafından, Kenya’da eğitim alt yapısına destek verilmesi kapsamındaKenya’nın Kıyı Bölgesi’ndeki Malindi şehrinde bulunan Najah Eğitim Merkezi’nin tadilatı tamamlanarak teknik ekipman desteğinde bulunuldu. Najah Eğitim Merkezi’nde öğrencilerin modern öğrenim ve...