Haberler

23 Ekim 2011

TİKA Heyeti Somali'den Döndü

Türk İşbirliği ve Kalkınma İdaresi Başkanlığı (TİKA) tarafından düzenlenen “Somali Teknik İnceleme Ziyareti” için bölgeye giden heyet, Türkiye’ye döndü.

12 Eylül 2011 tarihinde başkent Mogadişu’ya giden heyet, Somalili yetkililerle görüştü. Mogadişu Limanı Tesislerinde, Türklerden ve Somalililerden oluşan yetkililer bilgi alışverişinde bulundu.

Somali Başbakanı Abdiweli Muhammed Ali’den Erdoğan’a Teşekkür
Türk ve Somali halklarının kardeşliğini vurgulayan teknik görüşmelerin bir kısmına Somali Başbakanı Abdiweli Muhammed Ali de katıldı. Başbakan Erdoğan’ın Ramazan ayında gerçekleştirdiği ziyaretin önemine değinen Ali, bu ziyaretlerin Somali halkına umut olduğunu ifade etti. Türkiye’den yapılan her ziyaret, Somali için yeni bir iyilik anlamına gelirken; Somali Başbakanı Ali, “Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ziyaretinin ardından dünya kamuoyunun Somali’ye bakışı değişti. Erdoğan’ın gelişi, Somali’ye umut verdi. Allah ondan razı olsun” diyerek düşüncelerini ifade etti.

Başbakan Erdoğan’ın Somali ziyaretinden sonra, uluslararası yardım kuruluşları kara kıtanın unutulan gerçekleriyle yüzleşirken; Avrupalı pek çok sanayi kuruluşu rotasını Somali’ye çevirdi. Türkiye’den bölgeye giden teknik uzman heyeti, Somali’ye verilmesi gereken önemi tüm dünyaya bir kez daha duyurdu.

TİKA Somali’de
TİKA Başkanı Dr. Serdar Çam, Somali’deki ziyaretler sırasında yaptığı konuşmada bölgede olmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Somali’ye, 1.5 ay içinde üçüncü kez giden Çam, “Somali neredeyse anayurdum gibi” dedi. Başbakan Erdoğan’ın geçtiğimiz ağustos ayında gerçekleştirdiği ziyaretin sosyal boyutu kadar stratejik önemine de değinen TİKA Başkanı, “Yaşanan sıkıntılar iki ülke halkını bir araya getirmiş kardeşlik duygularını pekiştirmiştir” şeklinde konuştu.

Heyetler arası görüşmelerin, ziyaretlerin tamamlanmasının ardından, teknik incelemelerde bulunan grup, gece yarısı Türkiye’ye döndü.
 

Sonraki Haber

Türk Doktorlar Uganda'da Şifa Dağıtıyor

Türkiye’nin diğer ülkelerle gerçekleştirdiği işbirliği ve insani yardım faaliyetlerinde hiçbir mükerrerlik olmaması için koordinatörlük görevini başarı ile yürüten Türk İşbirliği ve Kalkınma İdaresi Başkanlığı (TİKA), Somali’den Uganda’ya, Cibuti’den Kenya’ya kadar Doğu Afrika kıtasında hayatı ve...