Haberler

03 Aralık 2012

TİKA, Güney Sudan'da Anne-Çocuk Sağlığının İyileştirilmesi İçin Çalışıyor

Güney Sudan Cumhuriyeti, 2011 yılı Temmuz ayında bağımsızlığını kazandı. Ülkedeki sağlık alt yapısı anne-çocuk sağlığı konusundaki ihtiyaçları karşılamaya yetmiyor. Her 100.000 doğumda yaklaşık 2.054 anne hayatını kaybediyor ve her 30.000 kişiye bir ebe düşüyor. Sağlık altyapısındaki eksiklikler nedeniyle annelerin ve çocukların hayatını kaybettiği Güney Sudan’da ebelerin eğitim alması ve sayılarının arttırılması büyük önem taşıyor.

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA), Güney Sudan’da anne ve çocuk sağlığının iyileştirilmesi konusunda bir program başlattı. Program, Güney Sudanlı ebelerin ülkemizde hizmet içi eğitim programlarına katılmasını ve Güney Sudan’ın kırsal bölgelerindeki sağlık merkezlerine doğuma yönelik temel tıbbi ekipmanların sağlanmasını içeriyor.

Eğitim için ülkemize gelen 7 kişiden oluşan ilk Güney Sudanlı ebe grubu eğitimlerine 5 Kasım 2102 tarihinde İstanbul Kanuni Sultan Süleyman Eğitim ve Araştırma Hastanesinde başladı. Güvenli annelik, acil obstetrik bakım ve eğitim becerilerini konu alan eğitim programı 21 Aralık 2012 tarihine kadar sürecek. Toplamda 50 ebenin ülkemizde eğitim programlarına katılması amaçlanıyor.

Kanuni Sultan Süleyman eğitim ve Araştırma Hastanesindeki eğitime katılan Güney Sudanlı ebelerden Monica Monica Achen Bol Aluong, eğitim sırasında en çok hijyen ve sterilizasyon ile ilgili bilgilerden faydalandığını ortamın ve aletlerin temizlenmesinde kullanılan cihaz ve kimyasallara ülkelerinde de ihtiyaç duyduklarını belirtti.

Ebelerden Rita Alfred Lako Tangoun ise anne karnındaki bebeğin sağlık durumunu izlemeye yarayan fetal monitör cihazını ilk kez bu eğitim sırasında gördüğünü ve doğumhanedeki enfeksiyon önleyici önlemlerle ilgili birçok şey öğrendiğini ifade etti. Erken doğum sonrası bebeklerin Güney Sudan’da yaşama şansının bulunmadığını, eğitim sırasında 24 haftalık bebeklerin erken doğum sonrasında yaşatılabilmesini hayretle izlediğini belirtti. Ebe Tangoung, eğitim sonunda ülkelerine döndüklerinde hamile anneleri hamilelik ve bebek bakımı konusunda daha iyi bilinçlendirebileceğini düşünüyor.

İstanbul’da eğitim gören ebeler Ankara’ya bir sosyal program kapsamında geldiler ve Güney Sudan’ın Ankara Büyükelçiliğini de ziyaret ettiler. Büyükelçi John Gai Yoh, ebelerle yaptığı toplantıda aldıkları eğitimin çok önemli olduğunu; sağlık sistemini kurmaya çalışan Güney Sudan için Türkiye’nin önemli bir işbirliği ortağı olduğunu ifade etti. Büyükelçi Yoh, söz konusu programın Güney Sudan’ın ihtiyacı olan sağlıklı nesillerin yetişmesine katkı sağlayacağını dile getirdi.

Güney Sudan’da Anne ve Çocuk Sağlığının İyileştirilmesi Programı’nın 2013 yılı ortalarına kadar tamamlanması planlanıyor.

Sonraki Haber

Karadağ'ın Turizm Şehri Ulçin'de Deniz Artık Daha Temiz

Ulçin şehri Adriyatik kıyısındaki iki plajı ile Karadağ Cumhuriyeti’nin turizm potansiyelinin önemli merkezlerinden biri. 15.000 kişinin yaşadığı Ulçin’deki halkın büyük bir kısmı turizmle uğraşıyor. Her yıl yaz mevsimi başladığında şehir kanalizasyonunun tehlikeli bir şekilde denize...