Haberler

30 Aralık 2011

TİKA Gökoğuz Yeri Özerk Bölgesinde Bir Köyün Daha Su Sorununu Çözdü

Dünyada ortalama 1 milyar insanın temiz suya erişim problemi her geçen gün artarak devam ediyor. Çocuklar ve yaşlılar başta olmak üzere her yıl ortalama 2 milyon insan kirli içme suyu ve sağlık şartlarına uymayan kentsel çevre yüzünden hayatını kaybediyor. Temiz suya erişimin olmaması yoksulluk arasındaki organik ilişki ve dünya nüfusundaki artış göz önüne alındığında ‘temiz suya erişim’ projeleri günümüzdeki ve gelecekteki nesillerin yaşam hakkını teminat altına almanın vazgeçilmez bir unsuru olarak karşımıza çıkıyor.

Moldova Cumhuriyeti içerisinde  özerk bir yapıya sahip olan Gökoğuz Bölgesi’nde de dünya üzerindeki pek çok yaşam alanında olduğu gibi temiz içme suyuna erişim problemi yaşanıyordu. Moldova Cumhuriyeti’nde 1994 yılından bu yana pek çok proje ve faaliyet gerçekleştiren Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA), bölgedeki su alt yapısının iyileştirilmesi için çalışmalar başlattı. Bu doğrultuda Çadır Lunga şehrinde Çadır Lunga İçme Suyu Projesi ve Gökoğuz Özerk Bölgesinin başkenti Komrat şehrinin mevcut su alt yapısı tamamlandı.

Bu kapsamda Gökoğuz Yeri Özerk Bölgesinde büyük su projelerinin yanı sıra ihtiyacı anında giderecek su projeleri de hayata geçirildi. Bunlardan biri olan Kıpçak Köyü su sağlama projesi ile şu ana kadar kullanılamayan 3 adet artezyen kuyusunun rekonstrüksüyonu TİKA tarafından gerçekleştirildi. 10.000 nüfuslu Kıpçak köyü yaşayanlarının tamamı temiz içme suyuna kavuştu.

Türkiye Cumhuriyeti Moldova Büyükelçisi Ahmet Ferit ÜLKER, TİKA Kişinev Koordinatörlüğü yetkilileri, Gökoğuz Yeri Milletvekilleri, çeşitli şehirlerin valileri, belediye başkanları ve çok sayıda bürokratın katılımı ile gerçekleştirilen su kuyularının açılışına bölge halkı çok yoğun ilgi gösterdi. Açılışın ardından su kuyularının bulunduğu alana hatıra fidanları dikilirken; yetkililer ve temiz içme suyuna kavuşan köy sakinleri ülkemize ve TİKA’ya konuya gösterdikleri duyarlılıktan dolayı teşekkürlerini sundu.

Çevresel risklerin insan hayatı için önem kazandığı bir dönemde TİKA’nın işbirliği merkezli çalışmaları ile Gökoğuz Özerk Bölgesinde bir köyde daha temiz içme suyuna erişim sorunu çözülmüş oldu.

Sonraki Haber

Balkanlarda Türk Dış Politikasının Değişen Yüzü ve TİKA

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA), Balkanlarda restorasyon’dan eğitime, sağlıktan ekonomiye kadar uzanan pek çok işbirliği projesine imza atarken; faaliyette bulunulan ülkelerde Türkiye’nin ve TİKA’nın çalışmalarına olan ilgili her geçen gün artıyor. 28 Aralık 2011 günü saat...