Haberler

13 Temmuz 2012

"tika Gittiği Ülkelerde Türkiye'nin ve İnsanımızın Ruhunu Yansıtıyor"

"tika Gittiği Ülkelerde  Türkiye'nin ve İnsanımızın Ruhunu Yansıtıyor"

BM EKOSOC tarafından 2007 yılında kurulan Kalkınma İşbirliği Forumu’nun (DCF) ilki 2008 yılında New York’ta toplandı. 2 yılda bir düzenlenecek olan Forum ile kalkınma yardımları alanında faaliyet gösteren temsilciler bir araya geliyor. 2-9 Temmuz 2012 tarihleri arasında gerçekleştirilen EKOSOK Kapsamlı Yaz Oturumu Kıdemli Memurlar Toplantısına, Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı (TİKA) Başkanı Dr. Serdar Çam ve Beraberindeki TİKA heyeti katıldı.

Forumun açılışı BM Genel Sekreteri Sn. Ban Ki-moon tarafından yapılan konuşma ile başladı. ECOSOC toplantısında katılımcılar kalkınma işbirliğinin geleceği hakkında fikirlerini ve çözüm önerilerini dile getirdi. Küresel işbirliği ve sürdürülebilir kalkınma ele alınan konular arasındaydı.

Güney-Güney İşbirliğinde Yükselen Trendler

EKOSOK toplantısının ilk gününde işbirliği çözümlerini değerlendiren interaktif oturum gerçekleştirildi. İkinci gününde ise Güney-Güney İşbirliği ele alındı. TİKA Başkanı Dr. Serdar Çam, Güney-Güney İşbirliğinde yükselen trendlerin ala alındığı oturumda konuşma yaptı.
TİKA Başkanı konuşmasında, krizlerin bol olduğu coğrafyalarda çalışmaları yoğunlaştırdıklarını belirterek, ’’Deneyimlerimizle gördük ki en önemli konulardan biri öncelikle empati kurabilmektir’’ dedi.

’’Muhatabınıza samimi olduğunuzu anlattığınız zaman işinizin çok  kolaylaştığını göreceksiniz’’ ifadelerini kullanan Çam, uluslararası çalışmalarda ülke insanının dostluğunu kazanmanın önemine vurgu yaptı. Serdar Çam, ’’Eğer muhatabınız sizin gizli bir ajandanız olduğunu düşünürse bu süreci tıkar’’ dedi.

Somali’de TİKA tarafından yapılan çalışmalarda empati kurabilmenin ve samimiyetle  hareket etmenin işlerini çok kolaylaştırdığını belirten Çam, bu şekilde birçok prosedürü de kolayca aşabildiklerini ve yol aldıklarını ifade etti. Uluslararası işbirliği programlarında işin reklam dozunun bazen çok fazla olabildiğine de değinen TİKA Başkanı, samimiyetin bu noktada çok önem kazandığını, bu tarz çalışmalarda reklamdan çok yapılan işe vakit ayrılması ve konsantre olunması  gerektiğini ifade etti.

TİKA Başkanı: ” Kalkınma Merkezli Çalışmalarda İşbirliği ve İyi Niyet Önemli”

Çalışmalarda doğru kişi ve kurumun en önemli etkenlerden biri olduğunu ifade eden Çam, ’’Sizin niyetiniz kadar işbirliği yaptığınız kişi ve kurumların niyetleri de çok önemli’’ diye konuştu.

Serdar Çam, kurum olarak gittikleri ülkelere Türkiye’nin ve insanının ruhunu yansıtmaya çalıştıklarını anlatarak, özellikle Türkiye’nin tarihi bağları olan ülkelerde TİKA’nın, benzeri diğer uluslararası kuruluşlardan daha farklı bir algısı olduğunu ifade etti.

Şemsiye kuruluşların kriz bölgelerine yapılacak yatırımlarda daha dikkatli ve problemleri ortadan kaldırmaya yönelik hareket etmeleri gerektiğini vurgulayan Çam, ’’TİKA olarak dünyanın birçok yerinde birçok çatı kuruluşun düzenlediği program ve çalışmalara katılıyoruz. Milyarlarca dolar kaynaklardan söz ediliyor. Fakat diğer taraftan sorunların hala söz konusu bölgelerde devam
ettiğini görüyoruz. Yardımların daha doğrudan ve sorunu ortadan kaldırmaya yönelik olması gerektiğini düşünüyorum’’ cümleleri ile konuşmasını tamamladı.

ECOSOC 2012 Kıdemli Memurlar Toplantısı artan işbirliği ve dünya sorunlarının çözümünü içeren konuşmaların, oturumların ardından 9 Temmuz 2012 tarihinde sona erdi.

video için bkz: http://webtv.un.org/watch/serdar-cam-the-lessons-learned-from-south-south-and-triangular-cooperation-ecosoc-high-level-segment-2012/1724079561001

Sonraki Haber

Tacik Uzmanlar Türkiye'de Bulunan Serbest Bölgeleri Ziyaret Etti

Tacikistan Cumhuriyeti, ülkede dış ticaret hacminin arttırılması ve doğrudan yabancı yatırımların teşvik edilmesi amacıyla serbest bölgelerin kurulmasına önem veriyor. Bugün ülkede toplam 4 adet serbest bölge faaliyet gösteriyor. Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA)...