Haberler

03 Eylül 2018

TİKA, Filipinler'de 750 Kişinin Dünyasını Aydınlattı

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) Filipinler’in Zamboanga Bölgesi’nde, elektriğe erişimi bulunmayan Tikala Adası sakinleri için 105 güneş enerji sistemi kurdu.

Mindanao Adası’ndaki Zamboanga Del Sur’da yaklaşık 750 kişinin bulunduğu Tikala Adası’nda yaşayan 105 aileye güneş enerji sistemi temin edilerek kurulumu tamamlandı.

Adada elektriğin olmaması iletişim ve ticaret başta olmak üzere adadaki yaşamın gelişmesinde en büyük engel olarak öne çıkıyordu. Proje kapsamında panel, kontrol cihazı, kablo, batarya ve güneş lambasından oluşan güneş enerjisi setlerinin adada bulunan 105 haneye kurulumuyla ada sakinleri günümüzün en temel gereksinimlerinden olan elektriğe kavuşmuş oldu.

TİKA Filipinler Koordinatörü Yeşim Baktır, hayata geçirilen proje sayesinde 750 kişinin ilk defa elektrikle tanıştığını, Tikala Adası sakinlerinin ilk defa gecelerini aydınlık geçirmenin heyecanını yaşadığını söyledi. Panellerin, adadaki 105 evin tamamına yetecek şekilde kurulduğu bilgisini veren Baktır, "Oradaki halk ilk kez elektrikle tanıştı. Artık akşamları çocuklar daha çok kitap okuyabilecek, anneler ek işler yapabilecek, dokuma, el işi ürünleri, buranın yerel ürünlerine yönelik çalışmalar yapabilecekler." dedi.

Baktır, adadaki halkın bu sayede cep telefonlarını şarj ederek acil durumlarda anakarayla bağlantı kurabileceklerini vurgulayarak, "Küçük ama çok etkili bir proje oldu." dedi.

Zor şartlarda hayatlarını sürdüren ada halkının elektriğe erişiminin sağlanmasıyla ekonomik ve sosyal hayatta büyük bir gelişme kaydedileceği düşünülüyor. Proje ile çocukların eğitimine destek olunması, ticari faaliyetlerin artırılması ve adanın iletişim imkanlarının geliştirilmesi hedefleniyor.

TİKA, gerçekleştirdiği projeler ile ülkemizin yardım elini Filipinler’in her bölgesine taşımaya devam ediyor.

Sonraki Haber

Gönüllü Elçiler Namibya'da

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansının (TİKA) “2018 Tecrübe Paylaşım Programı”na katılan gönüllü elçiler, Namibya'da fidan dikti. TİKA koordinasyonunda, Türk Hava Yolları (THY), Anadolu Ajansı (AA) ve TRT işbirliğiyle bu yıl ikincisi düzenlenen 2018 Tecrübe Paylaşım...