Haberler

20 Ocak 2012

TİKA Etyopya'da 1140 Öğrencinin Yüzünü Güldürdü

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) beş kıtada, farklı gelişmişlik düzeyindeki ülkelerin kalkınma hedeflerini ve ihtiyaçlarını göz önüne alarak; işbirliğine dayalı eğitim projeleri gerçekleştirmeye devam ediyor. Herkesin temel eğitim almasını sağlamayı ve temel eğitime erişimi kolaylaştırmayı hedefleyen TİKA, ilgili ülkelerde fiziki altyapının geliştirilmesi ve eğitimde uluslararası standartların yakalanması için çalışıyor.

Federal Demokratik Etyopya Cumhuriyeti Eğitim Bakanlığı tarafından Abadir Enstitüsü KG İlkokulu’nun ihtiyaçlarının TİKA’ya iletilmesinin ardından Addis Ababa Program Koordinasyon Ofisi ilgili çalışmaları başlattı. Gerçekleştirilen incelemeler neticesinde eğitim şartlarının iyileştirilmesi için malzeme ve donanım yardımının gerekli olduğu görüldü. TİKA tarafından oluşturulan kütüphane ve bilgisayar sınıfı okul bünyesinde hizmete açıldı.

Proje çalışmaları devam ederken, 1140 öğrencinin eğitim gördüğü okulun su sorununun tespit edilmesinin üzerine, yüksek kapasiteli ve gerekli hijyene sahip su deposu temin edildi. Böylelikle öğrenciler arasında yayılması muhtemel salgın hastalıkların da önüne geçilmiş oldu.  

Söz konusu projeyle ilgili açılış töreni 11 Ocak 2012 tarihinde Türkiye Cumhuriyeti Addis Ababa Büyükelçisi Sayın Uğur Kenan İpek, Federal Demokratik Etyopya Cumhuriyeti Eğitim Bakanlığı Lideta Bölgesi Başkanı Sayın Assefa Dita, öğrenciler ve öğrenci velileri ile çok sayıda basın mensubunun katılımıyla gerçekleştirildi. Açılış töreninde bir konuşma yapan Dita, TİKA’ya yardımlarından dolayı teşekkürler ederek; bu proje ile okullarının artık daha iyi şartlarda ve daha kaliteli eğitim vereceğini belirtti.

T. C. Addis Ababa Büyükelçisi Uğur Kenan İpek ise konuşmasında, geleceğimiz için büyük önem taşıyan çocuklara yönelik böyle bir projenin gerçekleştirilmesinden duyduğu memnuniyeti ifade etti. TİKA’nın koordinasyonunda gerçekleştirilen projelerle kardeş Etyopya halkı ile ilişkilerimizin ve işbirliğimizin her geçen gün daha da gelişmesine katkı sağlandığını söyleyen İpek, TİKA’ya teşekkür etti.

Abadir Enstitüsü KG İlkokulu’na yönelik proje doğrultusunda, 28 adet masaüstü bilgisayar, 3 adet fotokopi makinası, 2 adet dizüstü bilgisayar, 3 adet yazıcı, 15 adet konferans masası, 90 adet sandalye, 10 adet kitaplık ve 5 tonluk bir su deposu temin edildi.

Türkiye’nin yardım eli TİKA 1140 öğrenciye daha iyi koşullarda eğitim göreceği bir dünyanın kapılarını araladı.

Sonraki Haber

Sultan Murat Türbesi Kompleksinde Çalışmalar Tamamladı

1389 yılında I. Kosova Savaşında şehit düşen I. Murat Hüdavendigar’ın ahşasının defnedildiği Türbe, Priştine-Vıçıtırn yolunun sağ tarafında, Priştine’den 6km. uzaklıkta Sultan Murat Hüdâvendigâr’ın Kosova Ovasında şehit olduğu yerde inşa edilmiştir. Türbenin ilk olarak Yıldırım Beyazıt...