Haberler

25 Aralık 2012

TİKA, Ecdat Yadigârı Eserleri Gelenekten Geleceğe Taşıyor

Tarihin ve mimarinin buluştuğu yapılar medeniyet kadar insanları da buluşturuyor. İnşa edildikleri dönemden itibaren dünyada yaşanan birçok olaya şahitlik eden bu eserler, hiç bir anlaşma veya müzakere olmaksızın barışın ve huzurun devamını sağlıyor. Yeryüzünde dünden yarına doğru yol alırken, mimari yapılar yalnızca mekânsal kullanımları ile değil sahip oldukları dokuya da pek çok zamanı aynı anda yaşamamamızı sağlıyor.

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) kültürel işbirliği başlığı altında gerçekleştirdiği restorasyon projeleri ile geçmiş ve gelecek arasında sağlam köprüler kuruyor.

TİKA 5 kıtada yürüttüğü restorasyon projeleri ile medeniyetin kilit tasına sahip çıkıyor.

Türkmenistan’da bulunan Sultan Sancar türbesinin restorasyonu, Kazakistan’da Ahmet Yesevi türbesinin restorasyonu, Moğolistan’da Türk Anitlari projesi doğrultusunda yapılan çalışmalar, yine Moğolistan’da bulunana Bilge Kaan Yolu projesi ortak kültürel mirasın korunması için TİKA tarafından gerçekleştirilen projelerden bazıları. Kurulduğu 1992 yılından bu yana Orta Asya’da birçok ecdada yadigârı eseri ayağa kaldıran TİKA, yaptığı projelerle coğrafyayı nakış gibi işliyor. Ata topraklarında yaptığı bu çalışmalarla yalnızca mekânı korumayı değil, mekânın sahip olduğu sosyokültürel sürekliliği de korumayı amaçlıyor.
TİKA tarafından yapılan yenileme çalışmaları büyük bir hız ve dikkatle devam ediyor. Balkanlar’da, Mısır’da, Lübnan’da birçok eserin yenileme çalışması TİKA’nın koordinasyonunda devam ediyor. Balkanlar’da yakın dönemde yaklaşık 20 Eserin restorasyonu ile ilgili çalışmalar başlatılacak. Yine 20 ye yakın eserin yenileme çalışması ise devam ediyor.

Yenileme kapsamına alınan eserlerin Restorasyon çalışmaları uzman kişilerden oluşturulan ekiplerce titizlikle sürdürülürken eserlerin gelecek yıllarda da mevcudiyetini sürdürmesi amacıyla restorasyon sürecini uzatması pahasına statik ve güçlendirme projeleri de uygulamaya alınıyor. Bunun en güzel iki örneği Kırım Zincirli Medrese ve Üsküp Mustafa Paşa Camii Restorasyonlarında tecrübe edildi. Her iki Osmanlı Mirası bugün ve bundan yıllar sonrasında tarihe tanıklık etmeye devam etmek üzere restorasyon, statik ve güçlendirme çalışmaları tamamlanarak hizmete açıldı.

TİKA tarafından Balkanlardaki Osmanlı mirasını korumak ve yaşatmak maksadı ile sürdürülen restorasyon çalışmaları kapsamında 2013 yılı içerisinde bölgede bir çok eserin restore edilmesi öngörülüyor.

Arnavutluk’ta Kruşa Şehrinde bulunan Murat Bey Camii, Bosna-Hersek’te Sokullu Mehmet Paşa (Drina) Köprüsü, Kosova’da Yaşar Paşa Camii, Makedonya’da Radanya Mahmut Ağa Camii, Sırbistan’da Şeyh Mustafa Türbesi, Bulgaristan’da Banyabaşı Kadı Seyfullah Efendi Camii TİKA tarafından Balkanlarda gerçekleştirilmesi öngörülen projelerden bazıları.

Sonraki Haber

Makedonya'da 21 Aralık Türkce Bayramı Coşkuyla Kutlandı

21 Aralık, 1944 yılında Makedonya Türklerinin Türkçe eğitim haklarını kazandığı gündür. Bu anlamlı günün bayram olarak kutlanmasına yönelik yapılan girişimler neticesinde, 15 Şubat 2007 tarihinde Makedonya Resmi Gazestesi’nde yayınlanan karar ile 21 Aralık günü, Makedonya...