Haberler

14 Haziran 2013

TİKA Desteğiyle Düzenlenen Altıncı Dönem Türk Cumhuriyetleri Eğitim Programı Tamamlandı

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı ve Ekonomi Bakanlığı arasında 2 Temmuz 2007 tarihinde imzalanan, Türkiye ve bölge ülkeleri arasında karşılıklı olarak ekonomi ve dış ticaretinin tanıtılması amaçlayan işbirliği protokolü kapsamında bu yıl altıncısı gerçekleştirilen Türk Cumhuriyetleri Eğitim Programı Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, Türkmenistan, Makedonya, Moldova, Kosova ve Irak’tan toplam 27 temsilcinin katılımıyla tamamlandı.

Türkiye ve bölge ülkeleri arasında mevcut ekonomik ve ticari işbirliğinin geliştirilmesi, ülkelerdeki bürokrat ve diplomatlara yönelik eğitim programları düzenlenerek kapasite oluşturulması, karşılıklı olarak ekonomi ve dış ticaretinin tanıtılması amacıyla 2 Temmuz 2007 tarihinde Ekonomi Bakanlığı ve TİKA arasında bir işbirliği protokolü imzalanmıştı. İmzalanan işbirliği protokolü çerçevesinde TİKA’nın desteğiyle, bölge ülkelerden temsilcilerin davet edildiği genel eğitim ve staj programları düzenleniyor.

Türk Cumhuriyetleri ve akraba topluluklarından bürokrat ve akademisyenlerin katılımı ile bu yıl 6’ıncısı gerçekleştirilen Türk Cumhuriyetleri Eğitim Programına, Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, Türkmenistan, Makedonya, Moldova, Kosova ve Irak’tan toplam 27 temsilci iştirak etti.

Heyet program kapsamında Ankara’da Ekonomi Bakanlığı’nda teorik eğitimler aldı. Ayrıca heyet ziyaret ettiği kurumlarda yetkililer tarafından sunumlar eşliğinde bilgilendirildi. Heyet, Ankara’da Dışişleri Bakanlığı, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı, Eximbank, Türkiye Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanlığı, ODTÜ Teknopark, Türk Dil Kurumu Başkanlığı, Bilgi teknolojileri ve İletişim Kurumu, Ankara I. Organize Sanayi Bölgesi ve Türkiye Radyo Televizyonu kurum ve kuruluşlarına ziyarette bulundu.

Ayrıca heyet program kapsamında TİKA’ya yaptığı ziyarette TİKA Başkan Yardımcısı Süreyya Polat tarafından kabul edildi. TİKA Orta Asya ve Kafkasya Daire Başkanlığı ile Balkanlar ve Doğu Avrupa Dairesinde görevli TİKA uzmanlarınca söz konusu ülkelere yönelik TİKA’nın çalışmaları hakkında sunumlar yapıldı.

9 Haziran 2013 tarihinde Gazi Antep’e geçen heyet, Gazi Antep Ticaret Odası, Sanayi Odası, Serbest Bölge Müdürlüğü ve Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birliklerine ziyarette bulundu. Heyet 11 Haziran’da Şanlı Urfa’ya geçerek ve Güneydoğu Anadolu Projesi Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı ve Atatürk Barajını ziyaret etti.

Heyet, sosyal programlar kapsamında Gazi Antep’de Zeugma Mozaik Müzesi gezisi ve Halfeti’de tekne turu yaptı. Ayrıca Şanlı Urfa’da Balıklı Göl ve Göbek Tepe ziyaretleri de gerçekleştirildi. 14 gün süren söz konusu eğitim programları, heyetin ülke sunumları ve bölgesel işbirliği önerileri ile sona erdi.

Sonraki Haber

Kosovalı Öğrencilere Tarihi ve Kültürel Gezi Programı

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı ve Meşhed-i Hüdavendigâr Derneği işbirliğinde Kosova’da gerçekleştirilen Tarihi ve Kültürel Gezi Projesi kapsamında Priştine, Reçana, Dragaş, Yakova, Gilan, Prizren, Mamuşa, Vuçıtırın ve İpek şehirlerinden 13 farklı okulda eğitim alan...