Haberler

12 Aralık 2017

TİKA'dan Kolombiyalı Çiftçi Ailelere Ekipman Desteği

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) tarafından Kolombiya’nın kuzeyinde yer alan San Bernardo del Viento Belediyesi’nin kırsal kesimlerinde yaşayan ve tarımsal üretim dışında geçim kaynağı bulunmayan 40 aileye ekipman desteği gerçekleştirildi. Verilen destek sayesinde bölge halkı ortaklaşa bir girişim ile ‘Nectar del Sinu’ markasını yaratarak etkin üretime başladı.

Tarımsal ekonominin geliştirilmesine yönelik çalışmalarıyla Kolombiya’da önemli adımlar atan TİKA, ülke ekonomisinde önemli bir yeri olan tarım sektörüne yönelik projelerine bir yenisini daha ekledi. Kolombiya'nın kuzey bölgesinde yer alan ve Cordoba Eyaleti’ne bağlı San Bernardo del Viento Belediyesi’nde hayatlarını sürdüren 40 çiftçi aileye, ekimini gerçekleştirdikleri sebze ve meyvelerden yıl boyunca yüksek verim alabilmeleri ve meyvelerden oluştan ticari ürün yelpazesini geliştirebilmeleri için gerekli ekipman desteği sağlandı.

Yarı mekanize bir sistemle işlenen pirinç dışında tüm tohumların geleneksel yöntemlerle ekilip biçildiği ve genel itibariyle mango, hindistan cevizi, manyok, muz ve çeşitli tropikal meyvelerin tarımının gerçekleştirildiği bölgede, yerli halka çeşitli boy ve adette yıkama, haşlama ve dezenfeksiyon tankları, sanayi tipi meyve sıkacakları, silindirik ısıtma makineleri, dondurucular ve difüzörlü çelik kap gibi tarımsal üretim ekipmanı desteği verildi. Tarımsal üretimin kalitesinin arttırılması ve ürünlerin ticari değerlerinin yükseltilmesi vasıtası ile yerli halkın toplumdaki konumlarının güçlendirilmesine büyük bir katkı sağlayacak bu destek sayesinde düşük gelirli çiftçi ailelerin imkânlarının iyileştirilmesi hususunda önemli bir adım atıldı. 

Sinumar Vakfı Başkanı Dorkas Bautista; Sinu Nehri kıyısında yaşayan yerli halkın yalnızca geçimlerini sağlayacak düzeyde gerçekleştirebildiği tarımsal üretim seviyesinin TİKA tarafından temin edilen üretim araçları sayesinde katlanarak artacağını ifade ederek bu proje için TİKA’ya ve Türkiye halkına şükranlarını iletti.

Yerli halkın TİKA tarafından tarımsal üretim ekipmanının temin edileceği haberini aldıktan sonra “Nectar del Sinu” markasını oluşturarak, bugüne kadar düşük verim ve ortalama altı kalitede gerçekleşen tarımsal üretim seviyesini yükseltmeyi hedef edindiklerini belirten bölge sakini Jose Vega, temin edilen ekipmanların halkın girişimcilik kavramıyla tanışmaları açısından çok önemli olduğunu vurgulayarak, Türk halkına teşekkürlerini iletti.

Tarımsal ekonominin verimliliğinin arttırılarak ülke ekonomisinde yarattığı katma değerinin yükseltilmesi ve etkin bir yapıya kavuşturulması için çalışmalar yürüten TİKA, Latin Amerika’da sürdürdüğü mikro kalkınma programları ile yerli halklara ulaşmaya ve sürdürülebilir kırsal kalkınma için projeler üretmeye devam edecek.

Sonraki Haber

Barışın Peşinde: Dünü Bugünü Yarını

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA), Kudüs’ün işgal edilmesinin 100. yılı etkinlikleri kapsamında yarın Kudüs programı düzenleyecek. T.C. Başbakan Yardımcısı Hakan Çavuşoğlu, resmi kurum ve kuruluşların temsilcileri ve Ankara’da okuyan Filistinli öğrencilerin katılımıyla açılacak...