Haberler

15 Kasım 2017

TİKA'dan Kolombiya'daki Engelli Çocuklara Destek

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA), Kolombiya Santa Rosa de Cabal’da faaliyet gösteren Fundacion Lazos de Amor adlı özel eğitim ve rehabilitasyon merkezine cihaz ve teknik donanım malzemesi desteği verdi.

TİKA, faaliyet gösterdiği coğrafyalardaki toplumsal sorunları aşmak için gerçekleştirdiği projelere yenilerini eklemeye devam ediyor. Kadınların %8,4’ü ve erkeklerin %8,9’u olmak üzere binlerce kişide kalıcı engel bulunduğu belirlenen Santa Rosa de Cabal Belediyesi’nde hizmet veren Fundacion Lazos de Amor (Sevgi Bağları Vakfı) eğitim merkezinin ihtiyaç duyduğu rehabilitasyon ekipmanı TİKA tarafından sağlandı.

Maddi imkanı kısıtlı ailelerin çocuklarına bakım hizmeti veren eğitim merkezine yapılan terapi ekipmanı desteği sayesinde yaklaşık 200 engelli bireyin yaşam kalitesi yükseltilerek ve engelli bireylerin sosyal hayata katılımları desteklendi. TİKA tarafından hibe edilen elektroterapi cihazları, psikomotrisite kitleri, hasta kaldırma araçları, tekerlekli sandalyeler ve spor ekipmanı ile engelli bireylerin rehabilitasyon sürecini güçlendirecek.

Santa Rosa de Cabal Belediyesi Sosyal Kalkınma Genel Sekreteri Jhon Jairo Vargas Buitrago, 3 Aralık Dünya Engelliler Günü öncesinde gerçekleşen bu yardımın kendileri için büyük bir anlam ifade ettiğini ve bu proje sayesinde tüm yaşlardan fiziksel ve zihinsel engelli bireylerin rehabilitasyon sürecine dahil edilebileceğini belirterek, Türk halkına şükranlarını iletti.

Libre Üniversitesi Sosyal Projeler Danışmanı Dr. María Aleida Patino Henao, engelli bireylerin sosyal hayatla etkileşim konusunda kısıtlı olanaklara sahip olduklarını belirterek, TİKA tarafından temin edilen terapi ekipmanının engelli çocukların kimlik gelişimi ve özgüven kazanım yoluyla sosyal hayata katılımlarının sağlanmasında büyük rol oynayacağını söyledi. Yapılan yardımın toplum merkezli bir rehabilitasyon süreci başlatacağını sözlerine ekleyen Dr. Patino, bu sürecin bir stratejiye dönüşmesi için çaba sarf edeceğini ifade ederek Türkiye’ye teşekkür etti.

Engelli bireylerin karşılaştığı sosyal ve yapısal engellerin büyük oranda bu konudan muzdarip nüfus tarafından sahiplenildiğini ve bu sebeple TİKA’nın gösterdiği özel ilginin kendileri için çok değerli olduğunu vurgulayan Fundacion Lazos de Amor Başkanı Luz Aleida Rios Gallego, bu yardım ile her çeşit fiziksel ve zihinsel engele sahip bireylere yönelik kişisel ve grup rehabilitasyonları uygulayabileceklerini belirterek, ailelerin yanında toplumun da rehabilitasyon sürecine entegre edilmesi hususunda TİKA aracılığı ile önemli bir adım atıldığının altını çizdi.

Rehabilitasyon merkezinde eğitim gören çocuklar tarafından gerçekleştirilen müzik dinletisi ile renklenen törene katılan aileler, yapılan yardım sayesinde yalnız olmadıklarını hissettiklerini ve terapi sürecine aktif katılma konusunda motive olduklarını belirterek TİKA’ya ve Türkiye’ye şükranlarını sundular.

Sonraki Haber

Karabağ’ın Sesi Bakü’de Yankılandı

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı’nın (TİKA) destekleriyle sınır bölgesinde yaşayan ailelerin ve Karabağ göçmen ailelerinin yetenekli çocuklarının katılımıyla Bakü’de “Karabağ’ın Sesi” isimli konser programı düzenlendi. Azerbaycan’da ağırlıklı olarak Karabağ göçmenlerine yönelik projeler üreten Tekâmül ve...