Haberler

22 Eylül 2017

TİKA'dan Kolombiya’da Yaşayan Venezuelalı Göçmen Kadınlara Destek

TİKA'dan Kolombiya’da Yaşayan Venezuelalı Göçmen Kadınlara Destek

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA), Venezuela’dan Kolombiya sınır şehrine gelen göçmen kadınlara verilen mesleki eğitimin ardından tekstil ekipmanı desteğinde bulundu.

Kolombiya'nın kuzeydoğusunda yer alan ve Venezuela ile sınır komşusu olan Norte de Santander Eyaleti, coğrafi şartlar ve güvenlik zafiyeti sonucu kaçakçılık ve yasadışı nüfus hareketlerinin yoğun olarak gerçekleştiği bir bölge olma özelliğini taşıyor. Venezuela'da gittikçe artan sosyal ve ekonomik sorunlar neticesinde bu bölgeye göçler gün geçtikçe artmakta. Gümrük kapılarının dönemsel olarak açılıp kapandığı sınır bölgesinde on binlerce kişi ülkelerini terk etmek zorunda kalıyor.

TİKA tarafından Cucuta şehrinde hayata geçirilen meslek edindirme projesi kapsamında sanayi tipi tekstil makineleri, tasarım amaçlı bilgisayar ve üretim sürecini başlatacak girdiler Venezuela’daki zor şartlar sebebiyle Kolombiya’ya geri dönmüş ya da yerlerinden edilmiş ailelerin geçimini sağlamakla mükellef 15 kadına teslim edildi. Bölgede yaşayan kadınlara verilen ekipman sayesinde kadınlar kendi işlerini kurma imkânına kavuştu.

Ağustos ayında başlayan ve yaklaşık bir ay süren meslek edindirme kurslarının ardından üretim için gerekli ekipman düzenlenen törenle Venezuelalı kadınlara teslim edildi. Törende hazır bulunan Cucuta Ticaret Odası ve Ulusal Öğrenim Kurumu (SENA) Santander Bölge Direktörlüğü yetkilileri projenin mikro-kalkınma konusunda öncü bir girişim olduğunu vurgulayarak Türkiye’ye teşekkürlerini iletti. Ayrıca proje kapsamında tekstil eğitimi gören ve üretim makinelerine kavuşan Venezuelalı kadınlar, kendi girişimleri ile üretim hayatına katılabilecek olmaktan duydukları memnuniyeti ifade ederek Türk halkına şükranlarını sundu.

Sonraki Haber

Moldova’da TİKA’ya Üstün Hizmet Madalyası

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) Kişinev Program Koordinatörü Canan Alpaslan’a “Gagauz Yeri Saygılı Vatandaşı Üstün Hizmet Madalyası” verildi Moldova’da görev süresini tamamlayan TİKA Kişinev Program Koordinatörü Canan Alpaslan’a geçen üç yıl içinde  Gökoğuz...